2015-11-29 18:43:06
Φωτογραφία για «Πλούσια» η ατζέντα του Κέρι στην Αθήνα
Οι επιθέσεις των ισλαμιστών εξτρεμιστών στο Παρίσι και η κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού από τουρκικά F-16 εκ των πραγμάτων θα «εμπλουτίσουν» την ατζέντα της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, στην Αθήνα, την ερχόμενη Παρασκευή.

Η επικίνδυνη αντιπαράθεση της γείτονος Τουρκίας με τη Ρωσία ανησυχεί και την Ελλάδα, η οποία αποτιμά τις εξελίξεις μέσα από μια ιδιαίτερη οπτική καθώς είναι μεν σύμμαχος της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, αλλά έχει τις δικές της ευαισθησίες λόγω των συχνών τουρκικών παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου, για τις οποίες οι ΗΠΑ και η Συμμαχία είναι ενήμερες. Η συγκυρία επιτρέπει, αν δεν επιβάλλει, στην Αθήνα να επισημάνει το μάλλον οξύμωρο του πράγματος, μια χώρα που παραβιάζει επανειλημμένα τον εναέριο χώρο μιας συμμάχου να σπεύδει να καταρρίψει ένα αεροσκάφος επειδή αυτό εισήλθε στον δικό της για... 17 δευτερόλεπτα.

Παράλληλα, η τρομοκρατία των τζιχαντιστών φέρνει στο προσκήνιο την αυστηροποίηση των ελέγχων στα σύνορα, όπως και τις πιέσεις για ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ αρμόδιων υπηρεσιών, κάτι που η Ουάσιγκτον ζητεί τα τελευταία χρόνια από τις ευρωπαϊκές χώρες
. Το θέμα συζητείται σε επίπεδο ΗΠΑ – Ε.Ε., ωστόσο η γεωγραφία τοποθετεί την Ελλάδα στην «πρώτη γραμμή» του προβλήματος, όπως δείχνει η διέλευση κάποιων εκ των τρομοκρατών από την ελληνική επικράτεια. Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, αν και δεν έχει υπάρξει κάποια σχετική απόφαση ή ενέργεια, κάποιοι βλέπουν να πλανάται το «φάντασμα» της επιστροφής της βίζας.

Η ενέργεια στο επίκεντρο

Πέραν της ρωσοτουρκικής έντασης, της τρομοκρατίας και των προσφυγικών ροών, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα συζητήσει με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον ομόλογό του Νίκο Κοτζιά και άλλους αρμόδιους αξιωματούχους τη μετεξέλιξη της Ελλάδας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο. Ο κ. Κέρι, ο οποίος επρόκειτο αρχικά να έρθει στην Αθήνα στις 14 Νοεμβρίου αλλά ανέβαλε την περιοδεία του στην περιοχή λόγω της έκτακτης συνόδου για τη Συρία, στη Βιέννη, θα συζητήσει με την ελληνική κυβέρνηση τον μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό, που περιλαμβάνει την κατασκευή τερματικού υποδοχής φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, που αποβλέπει στην τροφοδοσία των ευρωπαϊκών αγορών μέσω του Διασυνδετηρίου αγωγού Ελλάδας - Βουλγαρίας (BGI), όπως και του Διαδριατικού (ΤΑΡ). Απώτερος στόχος ο περιορισμός της εξάρτησης ευρωπαϊκών χωρών από το ρωσικό αέριο, αλλά και η μεταφορά στη Γηραιά Ηπειρο, μεταξύ άλλων πηγών, και αμερικανικού σχιστολιθικού αερίου.

Στον ευρύτερο ενεργειακό χάρτη της Αν. Μεσογείου, οι ΗΠΑ βλέπουν θετικά τα τριμερή σχήματα που οικοδομούν η Ελλάδα και η Κύπρος με το Ισραήλ, αλλά και την Αίγυπτο, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη και σχεδιασμοί για τετραμερή συνεργασία. Ωστόσο, η Ουάσιγκτον δεν θέλει την απομόνωση της Τουρκίας. Υπό αυτό το πρίσμα, θεωρεί πως η λύση του Κυπριακού θα διευκολύνει την ένταξη της Τουρκίας στο περιφερειακό ενεργειακό σκηνικό με την κατασκευή αγωγού που θα διαπερνά την κυπριακή επικράτεια και θα συνδέει τα κοιτάσματα της περιοχής με την Τουρκία. Προϋπόθεση, όμως, για μια τέτοια εξέλιξη αποτελεί η βελτίωση των τεταμένων σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ, όσο και με την Αίγυπτο, προοπτική που δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Τέλος, ο κ. Κέρι θα εκφράσει εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, τονίζοντας πως αν προχωρήσουν απρόσκοπτα οι μεταρρυθμίσεις, θα αυξηθούν οι αμερικανικές και άλλες επενδυτικές δράσεις στην Ελλάδα και θα ξεκινήσει η συζήτηση για απομείωση του χρέους, όπου η Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο του ΔΝΤ, αλλά και στις διμερείς επαφές με το Βερολίνο, θα είναι υποστηρικτική.

Ο Τζον Κέρι θα συνοδεύσει τον Ομπάμα στη Σύνοδο για το Κλίμα στο Παρίσι, την Τρίτη θα συμμετάσχει στη σύνοδο ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, την επομένη θα μεταβεί στην Πριστίνα και στο Βελιγράδι, την Πέμπτη στη Λευκωσία και την Παρασκευή στην Αθήνα.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ