2015-12-01 14:22:06
Φωτογραφία για Και όμως, αυτοί οι πρόσφυγες τα κατάφεραν [photos]
Η προσφυγική κρίση κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των ΜΜΕ εδώ και... μήνες. Η Ευρώπη είναι γεμάτη από ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και να διεκδικήσουν το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή ζωή. Αλλά δεν είναι πάντα ευπρόσδεκτοι.

Αυτό δεν ισχύει στο Magdas Hotel, το οποίο διευθύνεται σχεδόν αποκλειστικά από πρόσφυγες και άνοιξε τις πόρτες του στη Βιέννη, τον περασμένο Φεβρουάριο.

Για πρώτη φορά ξενοδοχείο διοικείται από πρόσφυγες

Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στη Βιέννη, λοιπόν, σκεφτείτε σοβαρά να κάνετε κράτηση στο Magdas Hotel. Εκεί όπου οι ταλαιπωρημένοι πρόσφυγες που φθάνουν στην Αυστρία χωρίς τυπικά επαγγελματικά προσόντα, χωρίς να έχουν σχεδόν καμία πιθανότητα να εισέλθουν στην αγορά εργασίας, βρίσκουν μια ευκαιρία.

Εκεί όπου πρόσφυγες από το Μαρόκο, την Ινδία, τη Συρία και τη Νιγηρία εργάζονται από την κουζίνα και το εστιατόριο μέχρι την καθαριότητα και την οργάνωση των κρατήσεων.


Δεν είναι εύκολη η συνύπαρξή τους

Πολλοί ντόπιοι δυσανασχετούν με την παρουσία τους. Κάθε πρόγραμμα που λειτουργεί με πρόσφυγες είναι καταδικασμένο να αντιμετωπίσει δυσαρέσκεια και αντιθέσεις.

Παράλληλα, οι περισσότεροι πρόσφυγες δυσκολεύονται να ενσωματωθούν στις νέες τους πατρίδες, είτε επειδή δεν μιλούν την τοπική γλώσσα αρκετά καλά, είτε επειδή τα προσόντα τους δεν αναγνωρίζονται, είτε επειδή ο τρόμος που έχουν βιώσει τους έχει αφήσει βαθιά ψυχολογικά τραύματα.

16 έθνη κάτω από μία στέγη

Παρά τις δυσκολίες, άνθρωποι από 16 χώρες συνεργάζονται στο Magdas. Έχουν έρθει από το Ιράν, το Ιράκ, την Αλγερία, το Αφγανιστάν, την Ινδία, το Μαρόκο, τη Νιγηρία, τη Γουινέα, το Κονγκό, τη Βενεζουέλα, τη Γκάνα.

Ανθρωποι με διαφορετική κουλτούρα και πολιτιστικό υπόβαθρο. Αρχικά υπήρξαν διάφορα προβλήματα, για παράδειγμα κάποιοι άνδρες δυσκολεύονταν να εργαστούν με γυναίκες ή να τις δεχθούν ως ανώτερές τους. Ετσι δημιούργησαν ένα διαπολιτισμικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Οι ομάδες κάθησαν μαζί και εξερευνήσαν τα διάφορα συστήματα αξιών: Τι είναι πολύ σημαντικό για κάποιον, τι δεν είναι. Μέσα από την εκπαίδευση αυξήθηκε το επίπεδο του σεβασμού ανάμεσα στους εργαζόμενους και βελτιώθηκε η ατμόσφαιρα.

Βρίσκεται στην καρδιά της Βιέννης

Το ξενοδοχείο βρίσκεται κοντά στο Prater Park της Βιέννης, σε μια ιδανική τοποθεσία στην καρδιά της τουριστικής περιοχής. Παλιά ήταν γηροκομείο και μερικά από τα έπιπλα που ήδη υπήρχαν εκεί, έχουν αναμορφωθεί για το ξενοδοχείο. Κάθε δωμάτιο είναι μοναδικό: Τα έπιπλα είναι αναπαλαιωμένα και ανακυκλωμένα του ’50, δίνοντας στο ξενοδοχείο μια vintage γοητεία σε αρμονία με τη σύγχρονη εποχή.

Πώς άλλαξε η ζωή του Σεμπάστιαν

Ο Σεμπαστιάν ήρθε στην Αυστρία το φθινόπωρο του 2014. Ξέρει από προσωπική εμπειρία πώς είναι να αισθάνεσαι ξένος σε μια ξένη χώρα. Όταν ήταν δέκα ετών, οι γονείς του μεταφέρθηκαν από την Ολλανδία στην ανατολική Αυστρία. Τα πρώτα χρόνια, δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί και ένιωθε αποκλεισμένος.

«Ήμουν πάντα το αουτσάιντερ, ο ξένος. Αυτό το συναίσθημα του να μην γίνεσαι αποδεκτός για αυτό που είσαι. Γιαυτό μου άρεσε πολύ αυτό το project. Ηταν μια πρόκληση, μια ευκαιρία να είμαι δημιουργικός».

Μέσα στους 8 έξι μήνες λειτουργίας του, το Magdas υπήρξαν αλλαγές. Μερικοί έμειναν εκεί, κάποιοι έφυγαν επειδή ανακάλυψαν ότι η δουλειά σε ξενοδοχείο δεν ήταν ακριβώς αυτό που ήθελαν να κάνουν στη ζωή τους. Κάποιοι ήταν τόσο τραυματισμένοι από γεγονότα του παρελθόντος που ήταν αδύνατον να ενσωματωθούν.

Ξεπερνώντας όλα τα εμπόδια

Σε γενικές γραμμές το ξενοδοχείο πάει καλά. Πολλοί πελάτες πηγαίνουν εκεί για να ικανοποιήσουν την περιέργειά τους, να γνωρίσουν το project και να το υποστηρίξουν μένοντας εκεί, αλλά και οι τιμές του είναι πολύ ελκυστικές σε σχέση με τα άλλα ξενοδοχεία της περιοχής.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ