2015-12-02 04:05:07
Φωτογραφία για Εκτιμήσεις για αύξηση 4% το 2015 και πτώση 5% το 2016 στην ελληνική αγορά προϊόντων τεχνολογίας
Με θετικό πρόσημο της τάξης του 9% αναμένεται να “κλείσει”, φέτος... η ελληνική αγορά των προϊόντων τεχνολογίας. Χωρίς τη συνδρομή του προγράμματος της Ψηφιακής Αλληλεγγύης, το θετικό πρόσημο της αγοράς εκτιμάται ότι θα βρεθεί στα τέλη του 2015 στο 3% - 4%. Για την επόμενη οικονομική χρήση, αναμένεται πτώση της αγοράς σε ποσοστό της τάξης του 5%, αν και υπάρχουν πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις για πτώση του κλάδου σε ποσοστό από 7% έως 12%.

Τις εκτιμήσεις για την πορεία της αγοράς τόσο κατά την τρέχουσα χρήση, όσο και κατά την επόμενη, έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας προϊόντων τεχνολογίας, Public, κ. Χρήστος Καλογεράκης, στη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου. Ο κ. Καλογεράκης τόνισε ότι, αν και υπάρχουν εκτιμήσεις για μείωση από 7% έως 12%, ο ίδιος τοποθετεί το ποσοστό της πτώσης στο 5%. Όπως διευκρίνισε, σε μεγάλο βαθμό, η πτωτική πορεία αποδίδεται στη μείωση των πωλήσεων tablet και notebooks στην ελληνική αγορά, ενώ αναιμικές είναι και οι επιδόσεις των wearable συσκευών.


Όσον αφορά την ίδια την αλυσίδα, ο διευθύνων σύμβουλος των Public εκτίμησε ότι η εταιρεία θα “κλείσει” το 2015 με άνοδο κατά 26%, που μεταφράζεται σε πωλήσεις άνω των €222 εκατ. σε Ελλάδα και Κύπρο, από €177 εκατ. το περασμένο έτος.

Η εταιρεία, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χθες, είναι, πλέον, ο “νούμερο ένα” retailer σε πωλήσεις συσκευών και αξεσουάρ κινητής τηλεφωνίας, βιβλίου, μουσικής, καθώς και ταινιών και gaming, με αύξηση των μεριδίων σε όλες τις κατηγορίες (11μηνο 2015). Συγκεκριμένα, αποτελούν τη πρώτη επιλογή των καταναλωτών για τις κατηγορίες βιβλίο, μουσική, ταινίες και gaming, ενώ φέτος τα Public κατέκτησαν και την πρώτη θέση σε πωλήσεις συσκευών κινητής τηλεφωνίας και αξεσουάρ, ανάμεσα στις αλυσίδες λιανικής της εγχώριας αγοράς (11μηνο 2015).

Επισκεψιμότητα

Η διοίκηση της αλυσίδας, συμφερόντων του επιχειρηματία κ. Πάνου Γερμανού, εξήγησε χθες ότι, την υψηλή θέση που κατέχουν τα Public στην προτίμηση των καταναλωτών, επιβεβαιώνει η διεύρυνση της επισκεψιμότητας των καταστημάτων. Ο κ. Καλογεράκης εκτίμησε, χθες, ότι το 2015 οι επισκέπτες θα ξεπεράσουν τους 25 εκατ. στα φυσικά της καταστήματα, αυξημένοι κατά 25% σε σχέση με την περσινή χρονιά. Με αντίστοιχη δυναμική κινείται και η βάση των online επισκεπτών των e-shop της εταιρίας, με τους επισκέπτες να ξεπερνούν τα 32 εκατ., αυξημένοι κατά 30% συγκριτικά με το 2014.

Σήμερα, τα καταστήματα Public απασχολούν 1.500 εργαζόμενους στα 48 καταστήματα τους σε Ελλάδα και Κύπρο από μόλις 9 το 2009, οπότε ξεκίνησε την εμπορική της δραστηριότητα η επιχείρηση. Μάλιστα, την περίοδο των Χριστουγέννων, το προσωπικό της εταιρείας ενισχύεται, με την πρόσληψη 417 νέων εποχικών υπαλλήλων.

Η διοίκηση εκτιμά ότι το 2016 η εταιρεία θα περάσει σε θετική λειτουργική κερδοφορία, ενώ, όπως σημειώθηκε χθες, ο δανεισμός από €78 εκατ. το 2011, σήμερα διαμορφώνεται στα €15 εκατ.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ