2016-01-04 08:12:15
Φωτογραφία για Σχέδιο (επί χάρτου) Τσίπρα για άνοιγμα στην κοινωνία
Πυρετώδεις συσκέψεις τις πρώτες ώρες του 2016 στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ο... Αλέξης Τσίπρας θέλει να… αλλάξει το μείγμα της κυβερνητικής πολιτικής -αυξάνοντας τις δόσεις του λεγόμενου «παράλληλου προγράμματος».

Ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει άνοιγμα προς την κοινωνία, το οποίο θα περάσει και μέσα από το εαρινό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εκτός συνόρων αναζητούνται νέες συμμαχίες στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας. Με βάση τον σχεδιασμό του κ. Τσίπρα και των στενών συνεργατών του, οι εναπομείνασες μνημονιακές υποχρεώσεις -π.χ. Ασφαλιστικό, φορολογία αγροτών- θα κλείσουν εντός διμήνου, ώστε μέχρι την άνοιξη να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Μια τέτοια εξέλιξη θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να δώσει ένα πιο αριστερό στίγμα στην υλοποιούμενη πολιτική, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα εφαρμοστούν όσα έχουν συμφωνηθεί.

Ξεχωριστή σημασία έχει η δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, πως για τη νέα χρονιά στόχος είναι 80% παράλληλο πρόγραμμα και 20% μνημόνιο. Ουσιαστικά η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει στη λήψη μιας σειράς μέτρων που θα προστατεύουν τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, κάτι που φαίνεται και από τη γραμμή που χαράσσεται στο Ασφαλιστικό (όπου βάζει κόκκινες γραμμές για τις κύριες συντάξεις).


Και μπορεί η συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου που περιελάμβανε δράσεις του παράλληλου προγράμματος να πήρε μετάθεση, ωστόσο η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μη σηκώσει λευκή σημαία. Αυτό φάνηκε και από το ότι μέρος αυτών των δράσεων -με κυριότερη την επέκταση του προγράμματος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης- πέρασε με δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου στις 24 και 30 Δεκεμβρίου.

Με βάση τον οδικό χάρτη που έχει έτοιμο το Μέγαρο Μαξίμου, το βάρος τη φετινή χρονιά θα πέσει σε τομείς που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών. Στόχος της κυβέρνησης είναι να αφήσει το δικό της αποτύπωμα τόσο στον χώρο της Υγείας όσο και σε αυτόν της Παιδείας.

Ειδικότερα στην Υγεία το βάρος θα πέσει στη βελτίωση της κατάστασης που επικρατεί στα νοσοκομεία και αναμένονται νέες προσλήψεις. Τέλος, όσον αφορά στην Παιδεία, σε εξέλιξη είναι ο εθνικός διάλογος, με την ατζέντα να περιλαμβάνει από την αύξηση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης στα 14 έτη μέχρι την εφαρμογή νέου τρόπου εισαγωγής στα πανεπιστήμια.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ