2016-01-21 21:14:05
Φωτογραφία για Σε αλέρτ στρατιωτικά και πανεπιστημιακά νοσοκομεία για τα ακριβά φάρμακα! Λιγοστεύουν τα αποθέματα
Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου

Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος να ξεμείνουν από ακριβά φάρμακα και τα πανεπιστημιακά αλλά και στρατιωτικά νοσοκομεία μετά την αλλαγή του καθεστώτος διάθεσης των φαρμάκων στο σύστημα υγείας.

Παρότι τα συγκεκριμένα νοσοκομεία ανήκουν σε ειδικό καθεστώς λειτουργίας, μέχρι πρόσφατα για την προμήθεια των ακριβών φαρμάκων που χρειάζονταν, έβαζε «πλάτη» και ο ΕΟΠΥΥ. Και αυτό παρότι τα πανεπιστημιακά ανήκουν στο υπουργείο παιδείας αλλά στηρίζονται και από το υπουργείο υγείας ενώ αντίστοιχα και τα στρατιωτικά.

Όμως η κάνουλα από τον ΕΟΠΥΥ έκλεισε μετά την ανάθεση της διακίνησης ακριβώς φαρμάκων μόνο από τα νοσοκομεία. Έτσι μετά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν τις τελευταίες ημέρες με τις ελλείψεις ακριβών φαρμάκων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, ήδη και στα πανεπιστημιακά και στρατιωτικά άρχισαν να διαφαίνονται οι πρώτες δυσκολίες.


Κατά πηγές του HealthReport.gr ήδη σε πολλές περιπτώσεις τόσο στα πανεπιστημιακά όσο και στα στρατιωτικά νοσοκομεία οι αρμόδιοι άρχισαν να διαπιστώνουν ότι τα αποθέματά τους περιορίζονται.

Να σημειωθεί ότι μετά την απόφαση του υπουργείου υγείας τα ακριβά φάρμακα (ΦΥΚ) να διατίθενται μόνο από τα νοσοκομεία και όχι από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, αφαιρέθηκαν από τον Οργανισμό κοντά στα 250 εκατ. ευρώ όσα δηλαδή διάθετε κάθε χρόνο για τα σκευάσματα αυτά.

Στα ταμεία του ΕΟΠΥΥ υπάρχουν πλέον μόνο 60 εκατ. ευρώ για ετήσιες δαπάνεςακριβώς φαρμάκων αλλά μόνο για τις ιδιωτικές κλινικές όπου πηγαίνουν για θεραπείες ασφαλισμένοι του. Όμως από τις πρώτες 10 ημέρες, όπως σημειώνουν καλά γνωρίζοντες στο HealthReport.gr, διατέθηκαν ήδη τα πρώτα 4,5 εκατ. ευρώ. Συνεπώς ο Οργανισμός και να θέλει πλέον δεν μπορεί να προσφέρει ακριβά φάρμακα για να καλύψει τις ανάγκες νοσοκομείων που έχουν ελλείψεις.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ