2016-01-23 07:21:11
Φωτογραφία για Ο μεγάλος κόσμος των νανοδορυφόρων
Σήμερα, εστιάζουμε στους νανοδορυφόρους, σε μικροσκοπικούς κύβους που κρύβουν τα μυστικά της νανοτεχνολογίας Αυτά τα νέα εργαλεία θα συμβάλλουν στην εξερεύνηση του διαστήματος. Από την εξερεύνηση του Άρη μέχρι την επιτήρηση των αστεροειδών που απειλούν τον πλανήτη μας.

Βρισκόμαστε στο Mektory, στο Διαστημικό Κέντρο του Ταλίν, στην Εσθονία, όπου φοιτητές δημιουργούν τον πρώτο τους νανοδορυφόρο.

Οι νανοδορυφόροι είναι μικροσκοπικοί δορυφόροι που ανοίγουν ένα τεράστιο κόσμο δυνατοτήτων για όσους θέλουν να εξερευνήσουν το διάστημα.

Η δυναμική τους αναγνωρίζεται από μεγάλες διαστημικές υπηρεσίες, αλλά και από μικρές ομάδες φοιτητών, όπως του Διαστημικού Κέντρου Mektory στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Ταλίν, στην Εσθονία.

«Ποτέ μου δεν πίστευα πως θα μπορούσα να φτιάξω ένα δορυφόρο. Νόμιζα πως μόνο στη NASA μπορούν να φτιάξουν δορυφόρους.

Όμως πλέον, μπορώ να κάνω κάτι τέτοιο, ακόμη και στο πανεπιστήμιό μου» δήλωσε η Μάρτα Χάνγκ,ερευνήτρια στο διαστημικό κέντρο Mektory.


«Όσοι συμμετέχουμε σε αυτό το project, έχουμε διαφορετικές πορείες και επιρροές. Όμως δουλεύουμε σαν ομάδα.

Όλοι δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό» υποστηρίζει η Τασί Ντόλμα Γκάιλτσεν, μεταπτυχιακή φοιτήτρια βιομηχανικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Ταλίν.

Το πρόγραμμα νανοδορυφόρων του Mektory υλοποιείται με τη συνεργασία πανεπιστημίων, βιομηχανιών και τεχνολογικών ινστιτούτων.

Στόχος είναι η εκπαίδευση των φοιτητών, ώστε μελλοντικά να εργαστούν στην διαστημική βιομηχανία.

«Αναπτύσσουμε μια μονάδα με νανοδορυφόρους με στόχο μια μακρινή αποστολή. Αυτό σημαίνει ότι ο δορυφόρος θα τραβήξει εικόνες της Γης» δήλωσε ο Μάρτ Βιχμάντ, επικεφαλής του διαστημικού κέντρου Mektory.

Αυτοί οι δορυφόροι χωρούν στην παλάμη μας και ζυγίζουν από 1 ως 10 κιλά. Είναι χαμηλού κόστους, διότι σε μεγάλο βαθμό βασίζονται σε υπάρχοντα ηλεκτρονικά εξαρτήματα.

Το διαστημικό ταξίδι του νανοδορυφόρου χρειάζεται ακόμη δυο χρόνια εργασίας.

«Το ταξίδι από τον σχεδιασμό μέχρι την ολοκλήρωση του δορυφόρου, διαρκεί 3 χρόνια, εκ των οποίων το 80% του χρόνου είναι συνήθως συναντήσεις και δουλειά μπροστά σε έναν υπολογιστή.

Στην πραγματικότητα, όταν αρχίζουμε να παράγουμε τον δορυφόρο που θα πετάξει στο διάστημα, χρειαζόμαστε ελάχιστο χρόνο.

Στο τελικό στάδιο, αρκεί 1 λεπτό για να ολοκληρώσουμε την δουλειά μας» δήλωσε ο Μάρτ Βιχμάντ, επικεφαλής του διαστημικού κέντρου Mektory.

Οι νανοδορυφόροι έχουν τραβήξει την προσοχή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.Η ESA που θέλει να στείλει αυτούς τους μικροσκοπικούς δορυφόρους βαθιά στο ηλιακό σύστημα.

Ο Ρότζερ Γουόλκερ συντονίζει το πρόγραμμα στο τεχνικό κέντρο της υπηρεσίας στην Ολλανδία.

«Οι υπολογιστές συρρικνώνονται. Όλα αυτά τα χρόνια, όλο και μικραίνουν.

Από έναν υπολογιστή που κάποτε χρειαζόταν ένα δωμάτιο για να χωρέσει, τώρα πλέον έχουμε υπολογιστές που μπορούν να μπουν ακόμα και σε ένα κινητό τηλέφωνο.

Στον τομέα του διαστήματος βλέπουμε τα δορυφορικά συστήματα να συρρικνώνονται από το μέγεθος ενός πλυντηρίου ρούχων, σε ένα μικρό κουτί.

Σκεφτείτε, έναν δορυφόρο που χωράει σε σε ένα κουτί παπουτσιών» δήλωσε ο Ρότζερ Γουόλκερ, Μηχανικός συστημάτων και νανοδορυφόρων.

Πέρα από την αξία τους ως εκπαιδευτικά εργαλεία, οι νανοδορυφόροι μπορούν να έχουν και άλλες εφαρμογές.

Για παράδειγμα, μπορούν να πραγματοποιήσουν παρατηρήσεις και μετρήσεις στο διάστημα.

«Ο νανοδορυφόρος είναι απολύτως λειτουργικός. Έχει τη δυνατότητα να παράγει ενέργεια με ηλιακά πάνελ, να διανέμει ρεύμα στο εσωτερικό του και να επικοινωνεί με επίγειο σταθμό στη γη.

Ακόμα μπορεί να πραγματοποιεί πειράματα και να διαβιβάζει τα δεδομένα στο έδαφος» δήλωσε ο Ρότζερ Γουόλκερ, μηχανικός συστημάτων και νανοδορυφόρων.

Ένας νανοδορυφόρος, με το όνομα QARMAN ετοιμάζεται για το μεγάλο του ταξίδι.

Εντός του 2016, θα χρησιμοποιηθεί για τη δοκιμή τεχνολογιών επαναφοράς και υλικά που λειτουργούν ως ασπίδα θερμότητας.

Όμως το μέλλον αυτών των μικροσκοπικών δορυφόρων είναι ακόμη μεγαλύτερο, καθώς τα επόμενα χρόνια ηNASA έχει ως στόχο να επηρεάσει και να ανακατευθύνει έναν αστεροειδή.

«Μελετούμε την χρήση νανοδορύφορων για επιστημονικούς σκοπούς καθώς και για την εξερεύνηση του διαστήματος.

Σχεδιάζουμε μια αποστολή, όπου ένας νανοδορυφόρος ουσιαστικά θα κουμπώσει σε έναν αστεροειδή και θα καταγράψει το ταξίδι του» υποστηρίζει ο Ρότζερ Γουόλκερ, μηχανικός συστημάτων και νανοδορυφόρων.

Οι νανοδορυφόροι καταγράφουν τις κινήσεις και τις αντιδράσεις του αστεροειδή, πριν και αμέσως μετά την συνάντηση του με το διαστημικό σκάφος της NASA.

Αυτά τα μικροσκοπικά διαστημόπλοια έχουν μεγάλες δυνατότητες.

Οι νανοδορυφόροι μπορούν να βοηθήσουν στην περισυλλογή διαστημικών συντριμμιών, καθώς και στις τηλεπικοινωνίες.

Τα επόμενα χρόνια, αναμένεται να ενσωματωθούν σε αποστολές εξερεύνησης της Σελήνης και του Άρη.

Το χαμηλό κόστος παραγωγής τους και η ευελιξία τους, έχουν κερδίσει το ενδιαφέρον μεγάλων εταιριών.

«Η νέα γενιά, οι νέοι άνθρωποι που τώρα μεγαλώνουν, είναι εκείνοι που θα κατανοήσουν τι μπορούν να κάνουν με αυτή την τεχνολογία.

Κατά πάσα πιθανότητα, θα δούμε πράγματα που ποτέ δεν μπορούσαμε να φανταστούμε, που δεν μπορούμε καν να σκεφτούμε» υποστηρίζει ο Ρότζερ Γουόλκερ, Μηχανικός συστημάτων και νανοδορυφόρων.

«Απλά δεν μπορώ να περιμένω. Ανυπομονώ για την εκτόξευση του μικροδορυφόρου. Θα είναι για όλους μας, ένα σημαντικό επίτευγμα» υποστηρίζει η Τασί Ντόλμα Γκάιλτσεν, μεταπτυχιακή φοιτήτρια Βιομηχανικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Ταλίν.

«Βοηθάμε τους αστροναύτες να κάνουν περισσότερα πράγματα στο διάστημα, ενώ μπορούν να κάνουν και μεγαλύτερες αποστολές» σημειώνει ο Ρότζερ Γουόλκερ, μηχανικός συστημάτων και νανοδορυφόρων.

«Ελπίζω πως κάποια μέρα, το πανεπιστήμιο μας θα κατασκευάσει ένα μεγαλύτερο δορυφόρο και, γιατί όχι, κάποιοι από τους φοιτητές μας ίσως φτάσουν στο φεγγάρι. Γιατί όχι;» δήλωσε η Μάρτα Χάνγκ,ερευνήτρια στο διαστημικό κέντρο Mektory.

«Καθ ‘όλη τη διάρκεια της χρονιάς, θα ακολουθήσουμε μια αποστολή που ονομάζεται ExoMars. Είναι η πρώτη ολοκληρωμένη απόπειρα αναζήτησης ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη.

Η πρώτη από τις δύο εκτοξεύσεις διαστημοπλοίων θα πραγματοποιηθεί σε λίγες εβδομάδες.

Η εκπομπή μας έχει αποκλειστική πρόσβαση στην ομάδα «Προορισμός Άρη», που το τρέχει το πρόγραμμα» μεταδίδει ο απεσταλμένος μας στο Ταλίν, Κλαούντιο Ροσμίνο.

«Είμαι ο Χόρχε Βάγκο, ένας από τους επιστήμονες του προγράμματος ExoMars. Ο Άρης είναι μια κρύα ψυχρή έρημος, με μια πολύ λεπτή ατμόσφαιρα.

Τον πλανήτη χτυπάει κοσμική ακτινοβολία και έντονη υπεριώδης ακτινοβολία.

Δεν είναι το μέρος που θα θέλατε να είστε. Τον Μάρτιο ένας ρωσικός πύραυλος Proton, πρόκειται να στείλει το πρώτο μας διαστημόπλοιο στον Άρη.

Θέλουμε να λύσει το μυστήριο του μεθανίου, ουσιαστικά των αερίων στον Άρη.

Σε μερικά χρόνια, θα έχουμε μια δεύτερη αποστολή που θα μεταφέρει μια πλατφόρμα, μια επιφάνεια με εξειδικευμένα όργανα μέτρησης.Πραγματικά πρόκειται να αναζητήσουμε ίχνη ζωής με το rover του ExoMars.

Μόλις φτάσει στον Άρη, θα συναντήσει λεπτή σκόνη, κάτι που δυσκολεύει την μετακίνηση του ανάμεσα στα βράχια.

Έτσι, η σκόνη, η λεπτή σκόνη δεν είναι φίλη μας σε αυτήν την αποστολή. Είναι τεχνικά δύσκολο, επιστημονικά φιλόδοξο.

Όσον αφορά τον προγραμματισμό, δεν συνηθίζεται δύο οργανισμοί να συνεργάζονται σε μια αποστολή σε έναν άλλο πλανήτη».

«Αυτά για σήμερα. Μπορείτε να βρείτε όλα τα επεισόδια του Space, στην ιστοσελίδα του euronews. Σας ευχαριστούμε που μας παρακολουθήσατε. Αντίο» μεταδίδει ο απεσταλμένος μας στο Ταλίν, Κλαούντιο Ροσμίνο. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ