2016-02-03 13:41:24
Φωτογραφία για Όταν μία εξέταση αίματος κοστίζει όσο οι…τσίχλες! Δείτε το νέο τιμοκατάλογο του ΕΟΠΥΥ
Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

Πόσο κοστίζει άραγε μία εξέταση αίματος σε καιρό τρίτου μνημονίου;

Από τα …ρούχα τους βγήκαν οι εργαστηριακοί γιατροί και οι υπεύθυνοι τωνδιαγνωστικών κέντρων όταν είδαν το νέο τιμοκατάλογο του ΕΟΠΥΥ για τις εργαστηριακές εξετάσεις να εφαρμόζεται και στην πράξη.

Health Report.gr

Παρότι οι υποκοστολόγηση των εξετάσεων (43%) έγινε εδώ και μέρες από τον οργανισμό, μόλις τώρα άρχισαν να εμφανίζονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα τα πρώτα παραπεμπτικά και τα σημειώματα.

Ενδεικτικά: εξέταση αίματος 1,18 ευρώ. Η συμμετοχή του ασφαλισμένου διαμορφώνεται στα 0,18 λεπτά.

Γενική εξέταση αίματος 1,99 ευρώ. Προσδιορισμός σακχάρου αίματος 1,15 ευρώμε συμμετοχή ασφαλισμένου του ΕΟΠΥΥ 15% δηλαδή 0,17ευρώ.

Οι γιατροί είναι στα …κάγκελα ενώ η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) Άννα Μαστοράκου σημειώνει ότι οι νέες τιμές του ΕΟΠΥΥ δεν καλύπτουν ούτε το κόστος αιμοληψίας, συμπληρώνοντας ότι: «Ο ΕΟΠΥΥ κλείνει ουσιαστικά τα εργαστήρια».


Δείτε παρακάτω χαρακτηριστικά τον νέο τιμοκατάλογο του ΕΟΠΥΥ.

Και το πρόβλημα φαίνεται ότι εστιάζεται και στο γεγονός ότι η συμμετοχή των ασφαλισμένων που είναι 15%, δεν είναι στην τελική τιμή μίας εξέτασης αλλά στηλεγόμενη ασφαλιστική τιμή, δηλαδή στην τιμή αποζημίωσης που είναι πάντοτεπολύ χαμηλότερη. Διαβάστε ΕΔΩ πως υπολογίζεται η συμμετοχή των ασφαλισμένων στις εξετάσεις με παραδείγματα.

Και μπορεί με την πρώτη ματιά αυτό να είναι θετικό για τους ασφαλισμένους καθότιπληρώνουν λιγότερα, με τη δεύτερη ματιά όμως καταλαβαίνει κανείς ότιεπιβαρύνεται περισσότερο ο ήδη καταχρεωμένος ΕΟΠΥΥ.

Συνεπώς στο άμεσο μέλλον και πάλι τη …νύφη θα την πληρώσουν οι ασθενείς-ασφαλισμένοι που δε θα μπορούν να λαμβάνουν τις απαραίτητες υπηρεσίες από τον οργανισμό εξαιτίας των υπέρογκων οφειλών του. Εξάλλου η συνήθης τακτική σε αυτές τις περιπτώσεις είναι το περαιτέρω κούρεμα των παροχών. 

Και τα χειρότερα φαίνεται πως δεν ήρθαν ακόμη καθώς η τρόικα έχει διαμηνύσει σε υπουργείο Υγείας και ΕΟΠΥΥ πως αν έως το τέλος Φεβρουαρίου δε μειωθεί η συνολική δαπάνη για τις διαγνωστικές εξετάσεις το κούρεμα στις τιμές θα φθάσει το 68%. Δείτε ΕΔΩ το αναλυτικό ρεπορτάζ που είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr: «Έρχεται νέο άγριο κούρεμα στα διαγνωστικά αν δε μειωθούν οι δαπάνες! Το τελεσίγραφο της τρόικας».
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ