2016-02-04 07:24:14
Φωτογραφία για 1925: Αγροτική Εξέγερση! - 2016: Στα μπλόκα μέχρι τη Νίκη!
Διαβάστε την ανακοίνωση: "Η 91η επέτειος για τη μεγάλη Αγροτική Λαϊκή Εξέγερση... τον Φλεβάρη του 1925 στα Τρίκαλα βρίσκει τους αγρότες εκ νέου εξεγερμένους απ’ άκρου σ’ άκρο της πατρίδας μας.

Τον Φλεβάρη 1925 χιλιάδες αγρότες μαζί με εργάτες, βιοτέχνες και επαγγελματίες οργάνωσαν συλλαλητήριο στο κέντρο των Τρικάλων ζητώντας απαλλοτρίωση των τσιφλικιών, αποκατάσταση των ακτημόνων, ειρήνη και δημοκρατικά δικαιώματα.

Το κράτος των αστοτσιφλικάδων έβαψε στο αίμα το «Τρικαλινό Κιλελέρ», όπως επονομάστηκε.Ήταν η πρώτη στην Ελλάδα κοινή εργατοαγροτική εξέγερση. Επρόκειτο για «αρραβώνα αίματος εργατιάς-αγροτιάς», όπως έγραψαν οι ιστορικοί.

Το αίμα που χύθηκε στα Τρίκαλα το 1925 (7 νεκροί και πάνω από 25 τραυματίες) δεν πήγε χαμένο. Πολλά απ’ τα αιτήματα του αγώνα τους βρήκαν δικαίωση αργότερα.

Το 1925 οι αγρότες έδιναν μάχη για το αν θα έχουν γη και δικαιώματα. Σήμερα τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Παλεύουν για την επιβίωσή τους. Μάχονται για την ίδια την ύπαρξή τους, γιατί τα νέα μέτρα του ασφαλιστικού και του φορολογικού, αν περάσουν, θα τους αφανίσουν!


Ο αγώνας των αγροτών, που και σήμερα-όπως το 1925-είναι κοινός με τον αγώνα των ελευθεροεπαγγελματιών και των εργαζομένων, είναι τιτάνιος. Στρέφεται ενάντια στο μαύρο μπλοκ της αντίδρασης και της αποικιοποίησης της πατρίδας. Απέναντί μας είναι το κεφάλαιο, η κυβέρνηση, τα μνημονιακά κόμματα και οι ξένοι δυνάστες.

Οι μεγάλες επέτειοι του αγροτικού και λαϊκού κινήματος πρέπει να αποτελούν αφορμή για έμπνευση και οδηγό στους αγώνες του σήμερα. Δεν πρέπει να εγκαταλείπονται στα χέρια των επισήμων, γιατί τότε ευνουχίζονται και μουμιοποιούνται.

Η Εξέγερση του 1925, που οι δυνάμεις του κατεστημένου την είχαν ερμητικά κλεισμένη για 85 ολόκληρα χρόνια στο ντουλάπι της λήθης, μετά από αγώνες ετών για την ανάδειξή της, αναγνωρίστηκε ως τοπική επέτειος των Τρικάλων και τιμάται την πρώτη Κυριακή κάθε Φλεβάρη.

Ένας καλός τρόπος για να εμπνευστούμε απ’ τη μεγάλη Αγροτική Λαϊκή Εξέγερση του 1925, για να δέσουμε το σήμερα με το ηρωικό χθες, είναι οι αγωνιζόμενοι αγρότες των μπλόκων να λάβουν μέρος ενεργά στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για το 1925 που θα γίνουν την Κυριακή 7 Φλεβάρη και ώρα 12 το μεσημέρι στην πλατεία της Αγροτικής Λαϊκής Εξέγερσης του 1925 επί της οδού Ασκληπιού στα Τρίκαλα.

Η Ιστορία των Αγροτών και του Λαού μας διδάσκει:

ΑΓΩΝΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ!" Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ