2016-02-05 08:51:45
Φωτογραφία για Νέος «κόφτης» στις διαγνωστικές εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ! Πότε θα εφαρμοστεί
By Δήμητρα Ευθυμιάδου

Ακόμη πιο δύσκολες ημέρες φαίνεται ότι έρχονται για ασθενείς αλλά και διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα, αφού οι διαγνωστικές εξετάσεις στον ΕΟΠΥΥ θα γίνονται με το σταγονόμετρο.

Και αυτό διότι ο ΕΟΠΥΥ αναμένεται εντός των επόμενων εβδομάδων να εφαρμόσει νέους «κόφτες» στις διαγνωστικές εξετάσεις προκειμένου να μειώσει τη συνολική δαπάνη.

Όπως είχε αποκαλύψει τοHealthReport.gr (διαβάστε ΕΔΩ πως θα γίνει το νέο κούρεμα έπειτα από σχετικές πιέσεις της τρόικας), οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ αλλά και της ΗΔΙΚΑ (της εταιρείας που χειρίζεται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση) κάνουν έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να ενσωματώσουν νέα δεδομένα αλλά και πρωτόκολλα συνταγογράφησης.

Τα δεδομένα αυτά βέβαια θα δυσκολεύουν τους ασφαλισμένους στονα επαναλάβουν μία εξέταση, καθώς θα προηγείται ηλεκτρονικός έλεγχοςστη συνταγογράφηση που ουσιαστικά θα«κλειδώνει» το ΑΜΚΑ των ασθενών. Για να επαναληφθεί μία εξέταση θα πρέπει να δίνεται ειδική έγκριση από τον ΕΟΠΥΥ.


Στις νέες συνθήκες θα ελέγχεται τόσο ο ασθενής όσο και ο γιατρός, ο οποίος θα πρέπει να ακολουθεί τα νέαθεραπευτικά πρωτόκολλα που προβλέπουν συγκεκριμένες εξετάσειςγια κάθε ασθένεια.

Για να επιτευχθεί βέβαια το νέο εγχείρημα θα πρέπει άμεσα να έχουνψηφιοποιηθεί όλες οι διαδικασίεςχρέωσης των εξετάσεων, ώστε να μην υποβάλλεται καμία οικονομική απαίτηση από τους παρόχους σε χαρτί.

Έτσι με την ενσωμάτωση όλων των στοιχείων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, θα είναι αμέσως εύκολο να διαπιστωθεί που κυμαίνεται η δαπάνη ανά μήνα ενώ θα ελεγχθεί και ηπροκλητή ζήτηση.

Και στην περίπτωση αυτή οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ και της ΗΔΙΚΑθα εξετάζουν κάθε «ύποπτο»παραπεμπτικό, ενώ σε τακτά χρονικά διαστήματα θα γίνεται καιδειγματοληπτικός έλεγχος στους παρόχους.

Η διαδικασία εξπρές που ακολουθείται για τον έλεγχο και τους νέους κόφτεςστις διαγνωστικές εξετάσεις δεν είναι τυχαία. Η τρόικα έχει διαμηνύσει στουπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ ότι έως το τέλος Φεβρουαρίου θα γίνειέλεγχος-αξιολόγηση για να διαπιστωθεί εάν έχουν μειωθεί τουλάχιστον κατά 50 εκατ. ευρώ οι εξετάσεις, με βάση βέβαια τα ποσά που θα χρεωθούν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριοαναλογικά.

Να σημειωθεί ότι οι δανειστές από την αρχή είχαν απαιτήσει το κούρεμα στις τιμές των εξετάσεων να φθάσει στο 68%. Ένα ποσοστό που θα έβαζεαυτομάτως λουκέτο σε δεκάδες μικρά και μεσαία διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα. Τελικώς η κυβέρνηση δέχτηκε το 43% το οποίο επίσης είναι καταστροφικό για τον κλάδο. Διαβάστε ΕΔΩ χαρακτηριστικά τις νέες τιμές των εξετάσεων για …γέλια και για κλάματα. «Όταν μία εξέταση αίματος κοστίζει όσο οι…τσίχλες! Δείτε το νέο τιμοκατάλογο του ΕΟΠΥΥ»

Να σημειωθεί ότι η ηγεσία τουυπουργείου Υγείας είχε παραδεχτεί ότι το κούρεμα των τιμών ήταν ένα εξαιρετικά σκληρό και άδικο μέτρο και ότι θα λάμβανε μέτρα για τη στήριξητων μικρών και μεσαίων εργαστηρίων και κέντρων.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ