2016-02-08 10:47:22
Φωτογραφία για Έρχονται επισχέσεις και εξώδικα από γιατρούς κατά ΕΟΠΥΥ για το «κούρεμα» στις διαγνωστικές εξετάσεις!
Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου 

- Health Report.gr

Επί ποδός είναι οι εργαστηριακοί γιατροί όλης της χώρας μετά το άγριο κούρεμα στις τιμές των διαγνωστικών εξετάσεων που καθιστά τη συνέχιση της λειτουργίας τους αμφίβολη. Και δεν είναι μόνο το κούρεμα των τιμών.

To Υπουργείο υγείας και ο ΕΟΠΥΥ ετοιμάζουν νέα μέτρα για τον περιορισμό στις δαπάνες για τις διαγνωστικές εξετάσεις, που θα περιορίζουν τόσο τους γιατρούς όσο και τους ασθενείς. Διαβάστε ΕΔΩ όλο το αναλυτικό ρεπορτάζ: «Νέος «κόφτης» στις διαγνωστικές εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ! Πότε θα εφαρμοστεί».

Μπροστά στα μέτρα αυτά οι εργαστηριακοί γιατροί συσπειρώνονται προκειμένου να μπορέσουν να κρατήσουν όρθια τα ιατρεία τους τα οποία βρίσκονται ένα βήμα πριν την οικονομική κατάρρευση.

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) πραγματοποιήθηκε συνάντηση των εργαστηριακών ιατρών της χώρας για το συντονισμό και την εξαγγελία επισχέσεων εργασίας του εργαστηριακού τομέα σε πολλές περιοχές, λόγω της πρόσφατης υποκοστολόγησης των εξετάσεων που συνδυαζόμενη με το rebate και το clawback (εκπτώσεις και υποχρεωτικές επιστροφές χρημάτων), δεν μπορούν πλέον να καλύψουν το κόστος αιμοληψίας και της άρτιας διενέργειας των εξετάσεων.

Όπως δηλώνει στο HealthReport.gr η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών και πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) Άννα Μαστοράκου: «Πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για τις αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ σχετικά με τον περιορισμένο διενέργειας εξετάσεων ανά ΑΜΚΑ και τη δρομολόγηση ελεγκτικών μηχανισμών για τον περιορισμό της δαπάνης, που όμως έχουν κρίθηκε ότι έχουν μακροπρόθεσμο στόχο.

Η τρόικα απειλεί για υποκοστολόγηση κατά 68% και απαιτεί ισοσκελισμένη δαπάνη των διαγνωστικών εξετάσεων στα 302 εκ, ενώ οι ανάγκες του πληθυσμού και οι υποβαλλόμενες δαπάνες για το 2015 έκλεισαν περίπου στα 550 εκ
. ευρώ.

Κοινή εκτίμηση όλων των παρευρισκόμενων ήταν ότι δεν υπάρχει πολιτικός χρόνος, καθώς και με την ακραία μεσοσταθμική υποκοστολόγηση του 47%, τη μείωση της ρευστότητας των διαγνωστικών εργαστηρίων, τα μικρομεσαία εργαστήρια θα χρεοκοπήσουν το πολύ εντός ενός τριμήνου».

Η Άννα Μαστοράκου

Τα λουκέτα άλλωστε θεωρούνται σχεδόν βέβαια για εκατοντάδες μικρά εργαστήριακαι ιατρεία τα οποία και παραμένουν απλήρωτα από τον ΕΟΠΥΥ και με τις νέες τιμές δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν ούτε καν στο κόστος των εξετάσεων. Διαβάστε χαρακτηριστικά ΕΔΩ πόσο κατρακύλησαν οι νέες τιμές του ΕΟΠΥΥ για απλές εξετάσεις: «Όταν μία εξέταση αίματος κοστίζει όσο οι…τσίχλες! Δείτε το νέο τιμοκατάλογο του ΕΟΠΥΥ».

Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών και πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) Άννα Μαστοράκου εξηγεί γιατί θα καταρρεύσει ο κλάδος:

«Οι εργαστηριακοί ιατροί είναι σε καθεστώς οικονομικής δυσπραγίας και στα όρια χρεοκοπίας από τη στάση πληρωμών και τα συνεχή κουρέματα. Έχουν να αντιμετωπίσουν ένα μεγάλο αδιέξοδο καθώς:

1. θέλουν να εξυπηρετήσουν τους ασφαλισμένους που έχουν περιορισμένη οικονομική δυνατότητα κάλυψης των αναγκών τους

2. έχουν να υπηρετήσουν την ιατρική επιστήμη με ποιοτικούς κανόνες

3. οφείλουν να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων στα ιατρεία τους.

Η νέα υποκοστολόγηση του ΕΟΠΥΥ οδηγεί σε άσκηση ιατρικής με τριτοκοσμικές συνθήκες, κάτι ασυμβίβαστο με τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα».

Δεν είναι τυχαίο ότι σε πολλές περιοχές της χώρας εργαστηριακοί γιατροί έχουν εκδηλώσει την πρόθεση τους να προχωρήσουν σε επίσχεση κατά του ΕΟΠΥΥ ή να καταγγείλουν τη σύμβαση που έχουν με τον οργανισμό, ενώ σύμφωνα με την κ.Μαστοράκου ο ΕΟΠΥΥ θα δεχτεί τις επόμενες ημέρες, βροχή από εξώδικα εξαιτίας της άρνησης του «εργαστηριακού κόσμου» να αποδεχτεί τις νέες τιμές.

Η απόφαση αυτή επικυρώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν νομικές ενέργειες σε επίπεδο Συμβουλίου Επικρατείας. Ήδη οι εργαστηριακοί ιατροί της Πάτρας απήργησαν την Παρασκευή 05/02/2016 και θα επιδοθεί εξώδικη διαμαρτυρία τη Δευτέρα 8/2/2016 στον ΕΟΠΥΥ, ανοίγοντας την αυλαία μαζικών κινητοποιήσεων, σε συνδυασμό με τις κινητοποιήσεις κατά του ασφαλιστικού.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ