2016-02-09 01:18:55
Φωτογραφία για Θα κάνετε εξέταση; Μόνο αν το επιτρέψει ο ΕΟΠΥΥ
Προγραμματίζετε να κάνετε κάποια διαγνωστική ή εργαστηριακή εξέταση; Τότε μην υπολογίζετε χωρίς τον "ξενοδόχο" και στη συγκεκριμένη περίπτωση τον ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με σχέδιο που επεξεργάζεται η διοίκηση του Οργανισμού, όλα τα παραπεμπτικά για τη διενέργεια εξετάσεων θα πρέπει πρώτα να παίρνουν το πράσινο φως από τον ΕΟΠΥΥ, διαφορετικά οι ασφαλισμένοι δεν θα μπορούν να δικαιολογούν την εξέταση που θέλουν να κάνουν.

Πως θα γίνεται αυτό; Όπως λένε οι πληροφορίες, μέσα στους επόμενους μήνες, όταν ένας ασθενής κάνει μια διαγνωστική ή εργαστηριακή εξέταση, αυτό θα φαίνεται στο ΑΜΚΑ του, με συνέπεια να μην μπορεί να επαναλάβει την ίδια εξέταση σε χρονικό διάστημα που θα ορίσει ο ΕΟΠΥΥ. Έτσι για να ξαναγίνει η εξέταση και να μπορέσει ο ασφαλισμένος να καταβάλει μόνο τη συμμετοχή του, θα πρέπει να έχει προηγηθεί ειδική έγκριση από τον ΕΟΠΥΥ. Διαφορετικά είτε θα πρέπει να περάσει ο απαραίτητος χρόνος που ο ΕΟΠΥΥ θα δικαιολογεί την πραγματοποίηση της εξέτασης, είτε εναλλακτικά να πληρώσει την εξέταση από την τσέπη του. Δεν έχει ακόμη εντούτοις διευκρινιστεί τι θα γίνει με τους χρόνιους πάσχοντες, οι οποίες θα πρέπει ανά τακτά διαστήματα να υποβάλλονται σε εργαστηριακό έλεγχο.


Στόχος είναι αφενός να μπει φρένο στην προκλητή ζήτηση στις διαγνωστικές εξετάσεις, αφετέρου να ελέγχονται τα παραπεμπτικά σε πραγματικό χρόνο. Απώτερος στόχος εντούτοις είναι να ελεγχθούν οι μηνιαίες δαπάνες για τις διαγνωστικές εξετάσεις, ώστε να πλησιάσουν τον αρχικό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ. Και αυτό γιατί και πέρσι σημειώθηκε μεγάλη υπέρβαση σε σύγκριση με το αρχικό κονδύλι του Οργανισμού: πιο συγκεκριμένα οι υποβολές των επιχειρήσεων τη χρονιά που πέρασε υπολογίζεται πως έφτασε τα 530-540 εκατ. ευρώ, πολύ πιο πάνω σε σχέση με τα 302 εκατ. ευρώ που ήταν ο ετήσιος προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ. Βέβαια από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες των διαγνωστικών κέντρων απαντούν πως από τη στιγμή που οι γιατροί του Οργανισμού δίνουν στους ασφαλισμένους παραπεμπτικά για εξετάσεις, είναι υποχρεωμένοι να τα εκτελέσουν.

Υπάρχει ωστόσο μια ακόμη παράμετρος στον έλεγχο του κόστους των διαγνωστικών εξετάσεων, με δεδομένο βέβαια πως όποια υπέρβαση παρατηρείται αφαιρείται από τις πληρωμές προς τους ιδιώτες παρόχους. Σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη της αγοράς των διαγνωστικών κέντρων, τόσο το υπουργείο Υγείας όσο και οι δανειστές, βρίσκονται αυτή τη στιγμή με το δάχτυλο στη "σκανδάλη”, περιμένοντας να δουν αν απέδωσαν οι πρόσφατες μειώσεις στις τιμές αποζημίωσης των εξετάσεων, οι οποίες εφαρμόστηκαν τον Ιανουάριο. Ειδικότερα, έχει επιβληθεί περικοπή της τάξεως του 43% στους 51 πιο δαπανηρούς για τον προϋπολογισμό του Οργανισμού κωδικούς και μείωση κατά 9% σε όλες τις εξετάσεις, με εξαίρεση τις μαγνητικές τομογραφίες, όπου εκεί η περικοπή ήταν 18%.

Σε περίπτωση που οι παραπάνω μειώσεις δεν αποδώσουν, τότε η τρόικα ετοιμάζεται για νέες, ακόμη πιο τσουχτερές μειώσεις στις τιμές αποζημίωσης των εξετάσεων, οι οποίες μπορεί να φθάσουν ακόμη και το 68%.

Βασιλική Κουρλιμπίνη

[email protected]
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ