2016-02-09 07:36:32
Φωτογραφία για Μουζάλας: Η Ευρώπη βρέθηκε απροετοίμαστη μπροστά στο προσφυγικό...
Η Ευρώπη βρέθηκε απροετοίμαστη μπροστά στο προσφυγικό, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, λέγοντας πως «η πρώτη φορά που συνεδρίασε η Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό ήταν στις 27 Απριλίου - ως τότε η Ευρώπη δεν έχει αντιληφθεί τη μεγάλη του έκταση. Οι πρώτες αποφάσεις πάρθηκαν τέλη Μαΐου του 2015».

Παράλληλα, ο κ. Μουζάλας, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Ενικός» του Star, υποστήριξε πως γίνονται προσπάθειες ενοχοποίησης της Ελλάδας από κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά στο εσωτερικό, σε πολιτικό επίπεδο, η κυβέρνηση έχει τη βοήθεια της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ για το προσφυγικό.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την παράνομη διακίνηση ανθρώπων από τα παράλια της Τουρκίας, ο κ. Μουζάλας είπε πως οι ίδιοι, ως κυβέρνηση, είναι υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα καταδεικνύοντας, όχι καταγγέλλοντας.

Ερωτηθείς τι θα γίνει αν κλείσουν τα σύνορα οι γειτονικές χώρες, ο κ
. Μουζάλας απάντησε πως καταρχάς θα μειωθούν οι προσφυγικές ροές, αλλά ο αριθμός των προσφύγων που θα εγκλωβιστεί θα είναι διαχειρίσιμος. Συνέχισε μιλώντας για το φράχτη του Έβρου, τονίζοντας πως αν και καταλαβαίνει το αίτημα για να «πέσει ο φράχτης», που και ο ίδιος φώναζε παλιότερα, σήμερα το πρόβλημα τίθεται διαφορετικά. «Ζητούμενο είναι η ασφαλής διαδρομή, όχι απλώς μια ασφαλής δίοδος, δηλαδή. Δεν αρκεί όμως μόνο ένα πιο ασφαλές πέρασμα, γιατί επίσης στον Έβρο και μετά υπάρχουν κίνδυνοι, αν δεν έχουμε εξασφαλίσει ότι οι πρόσφυγες θα έρχονται στην Ελλάδα με ασφάλεια και θα συνεχίζουν το ταξίδι τους οργανωμένα», εξήγησε ο κ. Μουζάλας.

Σχετικά με την ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια, ο αναπληρωτής υπουργός περιέγραψε πως τα 475 εκατομμύρια ευρώ αφορούν χρήματα πριν την προσφυγική κρίση, που προορίζονταν για την Ελλάδα ως το 2020 για το μεταναστευτικό, εκ των οποίων έχουν δεσμευτεί περίπου τα 50 εκατομμύρια. Επίσης, 70 εκατομμύρια έχουν έρθει ως έκτακτη επιχορήγηση και έχουν διοχετευθεί στην Υπηρεσία Ασύλου και σε άλλες υπηρεσίες.

Για τις συνθήκες που επικρατούν στα προαναχωρητικά κέντρα, παραδέχτηκε πως δεν είναι περήφανος και δέχεται την κριτική, καθώς υπήρχαν προβλήματα οικονομικά, στη σίτιση και στην αναδιαμόρφωση των χώρων. Τόνισε πως γίνεται μεγάλη προσπάθεια και υπολογίζει πως σε ένα μήνα θα έχει βελτιωθεί η κατάσταση.
 Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ