2016-02-11 08:59:36
Φωτογραφία για ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Τη μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση επιλέγουν οι αγρότες 65 μπλόκων που συντάσσονται με αυτό της Νίκαιας, οι οποίοι εμφανίζονται ανυποχώρητοι, ζητώντας να αποσυρθεί η κυβερνητική πρόταση για το ασφαλιστικό και να αρχίσει ο διάλογος από την αρχή. Αντίθετα, το ραντεβού με τον πρωθυπουργό αναμένουν οι αγρότες σε Τέμπη-Μικροθήβες, με την προϋπόθεση ότι ο διάλογος θα έχει ως βάση τα αιτήματα που του απέστειλαν χτες.

Από πλευράς του, ο πρωθυπουργός, κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, άφησε παράθυρο για βελτιώσεις στο σχέδιο για το ασφαλιστικό, ξεκαθαρίζοντας ότι «χωρίς διάλογο δεν υπάρχουν λύσεις». Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τους αγρότες, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ανοιχτός για έναν ειλικρινή διάλογο, προσθέτοντας πως υπάρχουν «σημαντικά περιθώρια βελτιώσεων» τόσο στο θέμα των εισφορών και της μεταβατικότητας των διατάξεων, όσο και της προστασίας του εισοδήματός τους, ιδίως των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.


Ο κ. Τσίπρας έκανε επίσης λόγο για πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις που επιδιώκουν για άλλους λόγους να εκμεταλλευτούν την αγωνία των αγροτών. «Κάνει λάθος ο αγροτικός κόσμος αν υπολογίζει σε αυτούς που σήμερα κάνουν ότι τους υποστηρίζουν αλλά για πάρα πολλά χρόνια στο πρόσφατο παρελθόν τους λοιδορούσαν» είπε, ενώ άφησε και αιχμές για τη στάση ορισμένων μέσων μαζικής ενημέρωσης. «Τους καλώ λοιπόν να σκεφτούν ποια, αλήθεια, ήταν η πρόταση της Ν.Δ. σε σχέση με το αγροτικό ζήτημα, που τώρα μάλιστα ζητά και την απόσυρση της κυβερνητικής πρότασης; Την ανέλυσε με θαυμαστή ειλικρίνεια ο κ. Μητσοτάκης πρόσφατα στη Βουλή, όταν πρότεινε τον συμψηφισμό των αγροτικών επιδοτήσεων με τις ασφαλιστικές εισφορές και τους φόρους. Αυτή είναι η εναλλακτική τους πρόταση, τη στιγμή που εμείς εξασφαλίζουμε αφορολόγητο όριο στις επιδοτήσεις», είπε ο πρωθυπουργός.

Κυβερνητικές πηγές, μετά τη συνεδρίαση, σημείωσαν ότι η στάση της κυβέρνησης είναι σταθερή για διάλογο προκειμένου να υπάρξουν βελτιώσεις όπου χρειαστεί, αλλά όχι διάλογο από μηδενική βάση. Ο διάλογος δεν μπορεί να γίνεται ούτε με τελεσίγραφα ούτε από τηλεοράσεως ούτε πάνω από τρακτέρ, παρατηρούσαν κυβερνητικές πηγές μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου. Οι συνομιλίες και η συνεννόηση με τους αγρότες μπορεί να υπάρξουν μόνο πάνω στο τραπέζι του διαλόγου, με τις ίδιες πηγές να υπενθυμίζουν ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι υπουργοί και η Βουλή έχουν απευθύνει πρόσκληση για διάλογο στους αγρότες.

Πάντως, η ομιλία του πρωθυπουργού δεν άμβλυνε τη ρήξη με τους αγρότες που ετοιμάζονται να κατέβουν στην Αθήνα αύριο Παρασκευή. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι αγρότες χθες το μεσημέρι, ο εκπρόσωπος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Μπλόκων Βαγγέλης Μπούτας ανέφερε ότι: «Ο λαός της Αθήνας πρέπει να κατακλύσει και την Παρασκευή και το Σάββατο το Σύνταγμα, να βουλιάξει κυριολεκτικά, για να πιεστεί όσο το δυνατόν η κυβέρνηση» και πρόσθεσε: «Αν δεν βλέπω ότι θα ζω αύριο, δεν μπορώ να διαπραγματευτώ το πώς θα πεθάνω. Δεν έχουμε ζωή αύριο αν δεν τα πάρουν πίσω αυτά τα μέτρα».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι στην κινητοποίηση της Παρασκευής θα συμμετάσχουν αγρότες απ’ όλη την Ελλάδα, ενώ τόνισε πως πρόθεσή τους είναι να κατεβάσουν και τρακτέρ στην Αθήνα, από 50 έως 100 στον αριθμό. Ο Βαγγέλης Μπούτας είπε ότι οι αγρότες προτίθενται να παραμείνουν τουλάχιστον δύο ημέρες στο Σύνταγμα, ενώ υπογράμμισε ότι η διαδήλωση θα είναι ειρηνική και θα υπάρξει περιφρούρηση. Εκπρόσωποι των αγροτών συναντήθηκαν εξάλλου και με τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, προκειμένου να συζητήσουν για τα διαδικαστικά της κινητοποίησης στο Σύνταγμα.

Αντίθετα, επίσημη πρόσκληση για διάλογο περιμένουν από τον πρωθυπουργό οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών, σύμφωνα με όσα ανέφερε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου Παναγιώτης Καλογιάννης, προσθέτοντας ότι αυτή η συνάντηση δεν μπορεί να γίνει πριν από την ερχόμενη Δευτέρα. Ο άξονας Τέμπη-Μικροθήβες απέστειλε χθες το υπόμνημα με τις προτάσεις του στου Μαξίμου, το οποίο θα αποτελεί βάση για τον διάλογο με τον Αλέξη Τσίπρα. Σημειώνεται ότι τα αιτήματα των Τεμπών συνυπέγραψαν 25 μπλόκα, ενώ έχουν αποσταλεί και στη Βουλή. Σε κάθε περίπτωση πάντως η κοιλάδα των Τεμπών παραμένει επ’ αόριστον κλειστή.

Χαρακτηρίζοντας «ασαφή» την ομιλία του πρωθυπουργού, ο επικεφαλής της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων, Χρήστος Γκόντιας, σημείωσε: «Έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας εδώ και έναν μήνα. Αν προσκληθούμε να συζητήσουμε επ’ αυτών, θα πάμε σε διάλογο με τον πρωθυπουργό, ακόμα και αν δεν αποσύρει τα σχέδια για το ασφαλιστικό και το φορολογικό».

Εν τω μεταξύ, κλειστά επ’ αόριστον είναι τα τελωνεία στους Κήπους και στο Ορμένιο του Έβρου, ενώ το τελωνείο του Προμαχώνα άνοιξε προχθές βράδυ έπειτα από πολύωρες διαβουλεύσεις με τις αρχές της Βουλγαρίας.

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ