2016-02-11 09:28:10
Φωτογραφία για Σε τροχιά ανάπτυξης η Τράπεζα Κύπρου
Aπό “Διακράτηση” σε “Αγορά” Σε αναβάθμιση της σύστασής της για τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου από “Διακράτηση” σε “Αγορά” και με τιμή στόχο τα 18 σεντ, προχώρησε η βρετανική τράπεζα HSBC, η οποία πιστεύει ότι η Τράπεζα Κύπρου “κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση”, όπως απεικονίζεται σε έναν αριθμό θετικών στοιχείων.

Μετά τη διόρθωση της τιμής της μετοχής της Τράπεζας κατά 24% τους τελευταίους τρεις μήνες, η τιμή στόχος προϋποθέτει άνοδο κατά 35%, σημειώνει.

Σύμφωνα με την HSBC, οι καταθέσεις της Τράπεζας Κύπρου αυξήθηκαν το τέταρτο τρίμηνο του 2015 κατά €600 εκατομμύρια (αύξηση 4%, σε τριμηνιαία βάση), ποσό που είναι πέρα των εκτιμήσεων της βρετανικής τράπεζας η οποία ανέμενε αύξηση των καταθέσεων κατά μόλις €200 εκατομμύρια.

Αναφέρει επίσης ότι η παροχή έκτακτης ρευστότητας (ELA) μειώθηκε κατά 1,4 δισεκατομμύρια από τον Σεπτέμβριο, μειώνοντας ακόμη περισσότερο την εξάρτηση της τράπεζας από χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα, στο 19%, από 22%.


Επιπλέον, η HSBC σημειώνει πως η κάλυψη δανείων σε καθυστέρηση πέρα των 90 ημερών αυξήθηκε πλησίον του 50%, από 41% που ήταν στο τρίτο τρίμηνο του 2015.

Ωστόσο, η HSBC εξακολουθεί να διατηρεί κάποιες ανησυχίες, εκτιμώντας ότι η αναδιάρθρωση των δανείων θα ασκήσει περαιτέρω πίεση στις αποδόσεις των δανείων, οι οποίες διατηρούν ήδη πτωτική τάση.

Επίσης, πιστεύει ότι το κόστος των καταθέσεων δεν είναι σημαντικά διαφορετικό από το κόστος του ELA και ως εκ τούτου, η μείωση του ELA, όπως σημειώνει, δεν θα οδηγήσει αναγκαστικά σε μείωση του κόστους χρηματοδότησης

Με τις ευκαιρίες δανεισμού να παραμένουν περιορισμένες, δεν βλέπουμε καμιά ουσιαστική ανάπτυξη του ισολογισμού. Συνεχίζουμε να αναμένουμε πως τα καθαρά έσοδα από τόκους θα είναι μειωμένα κατά 15% το 2016 προτού ισορροπήσουν το 2017, προσθέτει.

Ειδικότερα, σε σχέση με την αύξηση των καταθέσεων, η HSBC αναφέρει ότι αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση του μεριδίου αγοράς της τράπεζας, με τους ανταγωνιστές της να είναι λιγότερο επιθετικοί στα επιτόκια καταθέσεων.

Επιπλέον, η βρετανική τράπεζα εκτιμά ότι η ανάκληση της άδειας της FBME από την Κεντρική Τράπεζα τον Δεκέμβριο, μπορεί να συμβάλει στην αύξηση των κερδών της Τράπεζα Κύπρου το δ΄ τρίμηνο του 2015.

Επίσης, σημειώνει ότι από το Δεκέμβριο του 2015, το μερίδιο αγοράς της Τράπεζας Κύπρου για τις καταθέσεις αυξήθηκε στο 28% σε σύγκριση με 24% το Δεκέμβριο του 2014.

Σε σχέση με την κυπριακή οικονομία, η HSBC αναφέρει ότι αυτή εξακολουθεί να είναι σχετικά αδύναμη, υπάρχουν περιορισμένες ευκαιρίες δανεισμού και ως εκ τούτου τα στοιχεία ενεργητικού της τράπεζας συνεχίζουν να μειώνονται.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ