2016-02-11 09:43:56
Φωτογραφία για Οι αγρότες ετοιμάζονται να κατέβουν στην Αθήνα-Ποιο είναι το σχέδιο της αστυνομίας για να τους εμποδίσει;
Οι αγρότες δίνουν ραντεβού σε λιμάνια και εθνικές οδούς, για τη μεγάλη αυριανή συγκέντρωση στο Σύνταγμα - Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν θα αφήσει τα τρακτέρ να φτάσουν στην Αθήνα, αλλά οι αγρότες έχουν το δικό τους σχέδιο...

Αμετακίνητοι στις θέσεις τους οι αγρότες του Οροπεδίου Λασιθίου παρά τις προειδοποιήσεις της κυβέρνησης με σχεδιασμό να αποτραπεί η μετάβαση των τρακτέρ τους στην πρωτεύουσα, στο πλαίσιο της αυριανής διαμαρτυρίας που σχεδιάζεται στο Σύνταγμα. Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές πως κανένα τρακτέρ δε θα φτάσει στο Σύνταγμα ωστόσο αγρότες και κτηνοτρόφοι από το Οροπέδιο αποφασισαν να συγκεντρωθούν σήμερα στις 14.30 στο μπλόκο μαζί με αγροτικά οχήματα και τρακτέρ και να μεταβούν στο λιμάνι του Ηρακλείου για να σαλπάρουν για Αθήνα. Οι ίδιοι προειδοποιούν πως εάν η αστυνομία επιχειρήσει να τους σταματήσει, είτε στην Εθνική Οδό είτε στο λιμάνι και δεν τους επιτρέψουν την είσοδο των τρακτέρ στο πλοίο θα φτιάξουν εκ νέου μπλόκο επιτόπου στο σημείο.


Ανάλογες προετοιμασίες κάνουν αγρότες και στην υπόλοιπη χώρα, εκτός από τους Θεσσαλούς στα Τέμπη, που έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να κατέβουν στο Σύνταγμα για να διαδηλώσουν. Οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας ετοιμάζονται για κάθοδο και είναι χαρακτηριστική η χθεσινή τοποθέτηση του Βαγγέλη Μπούτα, ότι το Σύνταγμα θα βουλιάξει από αγρότες.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών τόνισαν ότι θα μείνουν στην Αθήνα για τουλάχιστον δυο μέρες και στη συνέχεια θα συνεδριάσουν για να αποφασίσουν πως θα προχωρήσουν με τις κινητοποιήσεις τους. "Κατά καιρούς ακούστηκαν πολλά. Ότι είμαστε φοροφυγάδες και ότι πουλάμε πέτρες και χαλίκια. Αυτό το ακούω εδώ και 30 χρόνια" είπε ο Βαγγέλης Μπούτας και τόνισε πως στόχος είναι να οργανωθεί το συλλαλητήριο όσο το δυνατόν καλύτερα για να μην υπάρξουν προβοκάτσιες. "Θα έχουμε περιφρούρηση τόσο στην κάθοδο όσο και στην παραμονή μας. Θα έχουμε επιμονή χωρίς να κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Αποφασίσαμε και τηρούμε ως κόρη οφθαλμού να μην αφήσουμε τα μπλόκα. Όταν και αν θα υπάρξει υποχώρηση που θα αποφασίσουν τα μπλόκα θα φύγουμε με το κεφάλι ψηλά και με τα φώτα αναμμένα", επεσήμανε...

Για το αγροτικό, η στάση της κυβέρνησης είναι σταθερή για διάλογο προκειμένου να υπάρξουν βελτιώσεις όπου χρειαστεί, αλλά όχι διάλογος από μηδενική βάση. ''Ο διάλογος δεν μπορεί να γίνεται ούτε με τελεσίγραφα, ούτε από τηλεοράσεως, ούτε πάνω από τρακτέρ, παρατηρούσαν κυβερνητικές πηγές μετά το τέλος του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου. Οι ίδιες πηγές έλεγαν χαρακτηριστικά: «Οι συνομιλίες και η συνεννόηση με τους αγρότες μπορεί να υπάρξουν μόνο πάνω στο τραπέζι του διαλόγου».

Είχε προηγηθεί ακόμα μία απόπειρα προσέγγισης των αγροτών από τον Αλέξη Τσίπρα, που μίλησε για περιθώρια σημαντικών βελτιώσεων. Oι αγρότες στα Μάλγαρα εμφανίζονται οργισμένοι από τις αναφορές του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο για το αγροτικό ζήτημα, σημειώνοντας πως ο κ. Τσίπρας δεν ανέφερε τίποτε νέο, ενώ δηλώνουν αποφασισμένοι να συμμετάσχουν δυναμικά στην κινητοποίηση στην Αθήνα...

Το σχέδιο της αστυνομίας για να μην φτάσουν τρακτέρ στην Αθήνα

Ένα πλήρες επιχειρησιακό σχέδιο έχει καταρτισθεί από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ προκειμένου να αποφευχθεί η κάθοδος των τρακτέρ στην Αθήνα. Αρχικά, θα αποκλειστούν οι βασικές είσοδοι της πρωτεύουσας, δηλαδή τα διόδια Αφιδνών και Ελευσίνας. Επίσης, στο λιμάνι του Πειραιά θα "κυκλωθούν" τα κρητικά πλοία προκειμένου η αποβίβαση των αγροτών να γίνει μόνο πεζή και όχι με τρακτέρ. Για να διασφαλισθεί ότι δεν θα μπούν τρακτέρ στα πλοία το Λιμενικό έχει εντολή να μην επιτρέψει την είσοδο των γεωργικών οχημάτων στα πλοία όπου είναι δυνατόν.

Επίσης, έχει δοθεί εντολή στις αστυνομικές διευθύνσεις των όμορων νομών της Αττικής να μην επιτραπεί η κίνηση τρακτέρ στις εθνικές οδούς - κάτι απου απαγορεύεται και από τον Κ.Ο.Κ. Η Αστυνομία θα δημιουργήσει και μια ζώνη είναι περιμετρικά της Αθήνας αλλά και στο κεντρο και συγκεκριμένα στις εισόδους που οδηγούν προς το Σύνταγμα.

Σημειώνεται ότι οι εντολές είναι να μην υπάρξουν συγκρούσεις, γι' αυτό στην πρώτη ζωνη θα έχει τον κύριο λόγο η Τροχαία, ενώ τα ΜΑΤ θα είναι σε επιφυλακή, περισσότερο στο κέντρο.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ