2016-02-13 04:39:23
Φωτογραφία για Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, 13 Φεβρουαρίου
Αδιαμφισβήτητη η συμβολή του ραδιοφώνου, ιδιαίτερα εν μέσω καταστροφών και κρίσεων Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου, η UNICEF επισημαίνει την αδιαμφισβήτητη αξία του ραδιοφώνου για την προστασία των παιδιών, ιδιαίτερα όταν συμβαίνουν καταστροφές.

Το ραδιόφωνο είναι αυτό στο οποίο στράφηκαν πολλές γενιές, όταν ο κόσμος κατέρρεε, από τον πόλεμο, από σεισμό, από τσουνάμι ή από το ξέσπασμα επιδημιών. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το ραδιόφωνο έφερε στους παππούδες μας λόγια αξιοπιστίας από τους ηγέτες τους, καθώς και πληροφορίες σχετικά με το τι συνέβαινε στα πεδία της μάχης.

Σήμερα, ακόμη και με την έκρηξη των νέων μέσων επικοινωνίας, το ραδιόφωνο παραμένει ένα ζωτικό εργαλείο, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν τα δίκτυα πέφτουν ή όταν το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργεια καταρρέει μετά από καταστροφές. Χρησιμοποιούμε το ραδιόφωνο για να φέρουμε σωτήριες ειδήσεις, πληροφορίες, ακόμη και την εκπαίδευση στους ανθρώπους σε εκείνα τα μέρη που το διαδίκτυο και η τηλεόραση δεν φτάνουν.


Όταν τα παιδιά αναγκάστηκαν να μείνουν στο σπίτι κατά τη διάρκεια της επιδημίας του Έμπολα σε Γουινέα, Λιβερία και Σιέρα Λεόνε, η UNICEF χρησιμοποίησε το ραδιόφωνο για να τους φέρει πληροφορίες σχετικά με το πώς να μείνουν ασφαλή από τη μόλυνση. Καθώς τα σχολεία έκλεισαν, τους έφερε επίσης τα μαθήματά τους μέσω του ραδιοφώνου, έτσι ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν τις τάξεις τους.

Στον απόηχο των φυσικών καταστροφών, όπως οι τυφώνες στις Φιλιππίνες ή οι σεισμοί στο Νεπάλ, η UNICEF χρησιμοποίησε το ραδιόφωνο για την ενημέρωση των γονέων για τους εμβολιασμούς, αλλά και για να διδάξει τη σημασία της υγιεινής και του καθαρού νερού. Στη Γάζα, χρησιμοποίησε το ραδιόφωνο για να δείξει στους γονείς πώς να κρατήσουν τα παιδιά τους ασφαλή, υπενθυμίζοντάς τους να μένουν μακριά από παράθυρα και να βρίσκουν καταφύγιο όταν ξεσπά η βία.

«Στην Ελλάδα, ως UNICEF αξιοποιούμε το ραδιόφωνο για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών, τα προβλήματα, τις ανησυχίες των νέων και προτείνουμε λύσεις. Από το 1997 σε συνεργασία με τη Δημόσια Ραδιοφωνία και την υποστήριξη των ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών σε όλη τη χώρα, η UNICEF Ελλάδος διοργανώνει κάθε χρόνο ένα μεγάλο Ραδιομαραθώνιο για μεγάλα παγκόσμια προβλήματα που πλήττουν περισσότερο από όλους τα παιδιά, όπως η πείνα, οι ασθένειες, η παιδική εργασία και εκμετάλλευση, η έλλειψη εκπαίδευσης, η καταπολέμηση του AIDS, οι πόλεμοι. Οι Ραδιομαραθώνιοι βοηθούν σημαντικά στη βελτίωση της θέσης των παιδιών σε όλο τον κόσμο και στη χώρα μας ενισχύοντας τα προγράμματα και τις σωτήριες παρεμβάσεις της UNICEF. Τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά στους Ραδιομαραθώνιους της UNICEF για να ευαισθητοποιήσουν το κοινό, να μιλήσουν, να ρωτήσουν, να εκφραστούν.» δηλώνει ο Γεν. Διευθυντής της UNICEF Ελλάδος κ. Ηλίας Λυμπέρης.

Η UNICEF Ελλάδος έχει αναπτύξει μια στενή συνεργασία με το μαθητικό διαδικτυακό ραδιόφωνο LeonVoiceπου αποτελείται από και μαθητές και αποφοίτους του Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης με την υποστήριξη των εκπαιδευτικών τους, για την προώθηση δράσεων από νέους για νέους όπως η προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού η καταπολέμηση του bullyingκ.α.

Καλωσορίζουμε λοιπόν την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, ως υπενθύμιση ότι το ραδιόφωνο, το πρώτο μέσο μαζικής επικοινωνίας, εξακολουθεί να είναι τόσο ζωτικής σημασίας στον 21ο αιώνα, όπως ήταν στον 20ο. Και ενθαρρύνουμε την αύξηση των επενδύσεων και της δέουσας φροντίδας για να διατηρηθεί το ραδιόφωνο ζωντανό σε όλο τον κόσμο.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ