2016-02-14 07:10:16
Φωτογραφία για Υπόγειο Γκραν Κάνιον στην Ανταρκτική
Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής ειδικούς του Imperial College London χρησιμοποιώντας... υπερσύγχρονο εξοπλισμό (ειδικά ραντάρ κ.α) εντόπισαν κάτω από το παγοκάλυμμα μιας περιοχής στην ανατολική Ανταρκτική τα ίχνη ενός άγνωστου μέχρι σήμερα γιγάντιου φαραγγιού.

Οι ερευνητές εντόπισαν ροές υπόγειων υδάτων που παραπέμπουν σε ένα μεγάλο δίκτυο ποταμών αλλά και μια επίσης μεγάλη λίμνη.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η λίμνη αυτή έχει έκταση 1.250 τετραγωνικά χλμ. Στο άρθρο τους στην επιθεώρηση «Geology» οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ποτάμια και η λίμνη βρίσκονται εντός ενός γιγάντιου φαραγγιού βάθους ενός χλμ και μήκους 1.100 χλμ.

Με δεδομένο ότι το Γκραν Κάνιον έχει βάθος 1.6 χλμ και μήκος 445 χλμ. αν τελικά η εκτίμηση των ερευνητών επιβεβαιωθεί θα έχουμε να κάνουμε πιθανότατα με το μεγαλύτερο σε έκταση φαράγγι στον πλανήτη.

Το φαράγγι βρίσκεται κάτω από το παγοκάλυμμα μιας περιοχής που ονομάζεται Γη της Πριγκίπισσας Ελισάβετ και παραχωρήθηκε από τη Μ.Βρετανία (η οποία διεκδίκησε και κέρδισε την περιοχή) στην Αυστραλία. Οι ερευνητές εκτιμούν πώς η λίμνη και το φαράγγι είτε προϋπήρχαν του παγοκαλύμματος είτε είναι προϊόντα της ροής υδάτων κάτω από τους πάγους. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ