2016-02-14 17:29:15
Φωτογραφία για Γ. Ομήρου: Δεν μπορεί η Τουρκία να συνεχίζει την έκνομη συμπεριφορά της στην Κύπρο
Ο Κυπριακός Ελληνισμός επιθυμεί λύση, το συντομότερο δυνατό, όμως όχι οποιαδήποτε λύση, αλλά λύση που θα διασφαλίζει τη συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη φυσική και εθνική επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου.

Σε επιμνημόσυνο λόγο του, στο ετήσιο μνημόσυνο των ηρώων Ανδρέα Τσέλεπου, Κώστα Καρνάβαλου και Βλαδίμηρου Ηρακλέους, που τελέστηκε στην Εκκλησία Αποστόλου Παύλου, στην Πάφο, προϊσταμένου του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου, ο κ. Ομήρου  αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο που έχει η Τουρκία , αφού, όπως είπε, θα είναι αυτή  που θα πρέπει να αποφασίσει αν θα συνεχίσει την επιδρομική και αδιάλλακτη πολιτική της, ή αν επιτέλους θα συμφιλιωθεί με την ιδέα μιας λύσης στο Κυπριακό, που θα αποκαθιστά συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Μιας λύσης, συνέχισε, «που θα αίρει τα εμπόδια και για την ικανοποίηση των ευρωπαϊκών της φιλοδοξιών».


Ανέφερε πως «το μήνυμα μας προς τη διεθνή και την ευρωπαϊκή κοινότητα πρέπει να είναι ότι τώρα είναι η ώρα για άσκηση πιέσεων  προς την Τουρκία για εγκατάλειψη της διαχρονικά αδιάλλακτης στάσης της». Πρόσθεσε πως μέχρι στιγμής δεν έχουμε διαπιστώσει δείγματα γραφής αλλαγής της τουρκικής πολιτικής.

Ιδιαίτερα, σημείωσε, οι επανειλημμένες πρόσφατες δηλώσεις Ακιντζί εναντίον της μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, και οι προκλητικές προτροπές Ερντογάν προς το ψευδοκράτος για μη επιστροφή της Μόρφου και για μαζική απόδοση λεγόμενων υπηκοοτήτων σε εποίκους, μαρτυρούν, όπως είπε, συνέχιση και κλιμάκωση της τουρκικής αδιαλλαξίας.

Είναι γι’ αυτό που αποτελεί καθήκον μας, είπε ο κ. Ομήρου, «να κινητοποιήσουμε και να συνεγείρουμε όλες μας τις δυνάμεις για πρωτοβουλίες και δράσεις για να πάρει το μήνυμα η Τουρκία, τόσο από τη διεθνή όσο και από την ευρωπαϊκή κοινότητα, ότι δεν μπορεί να συνεχίζει την έκνομη συμπεριφορά της στην Κύπρο».

Μπροστά σε αυτή την σκληρή πραγματικότητα δε δικαιολογείται ούτε εφησυχασμός, ούτε και υποτίμηση υπαρκτών κινδύνων. «Χρειάζεται εγρήγορση και ανάταση ψυχών», είπε ο κ. Ομήρου, προσθέτοντας πως η Κύπρος επέζησε, παρά τις καταστροφές από ποικιλώνυμους εισβολείς και κατακτητές δια μέσου των αιώνων, με τον πολιτισμό της και τον ανεξάντλητο ψυχικό και πνευματικό δυναμισμό του λαού της. Και θα επιζήσει ξανά.  Όμως, σημείωσε, χωρίς αυταπάτες και ευσεβοποθισμούς.

Ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως σ’ αυτή την κρίσιμη συγκυρία των κυπριακών εξελίξεων αποτελεί υπέρτατο χρέος και ιστορική ευθύνη η διαμόρφωση συνθηκών μιας ελάχιστης εθνικής συνεννόησης στη διαχείριση του Κυπριακού.

Το Κυπριακό, είπε, πρέπει να αποτελεί πεδίο ενότητας και κοινών δράσεων, προσθέτοντας πως αυτή είναι η απαίτηση του λαού μας.

Ο κ. Ομήρου, ανέφερε, πως η μορφή και το περιεχόμενο της λύσης έχουν καθοριστεί με την ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου του 2009, και πρέπει να αποτελέσει «θεμέλιο ευρύτατης πολιτικής και λαϊκής ενότητας».

Πρόσθεσε ακόμη πως η Κύπρος αποτελεί παράγοντα ασφάλειας, σταθερότητας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή. Σε συνδυασμό με το συγκριτικό πλεονέκτημα των φυσικών μας πόρων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, μπορούμε και πρέπει να οικοδομούμε την εθνική μας στρατηγική, σημείωσε.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ