2016-04-01 21:29:32
Φωτογραφία για Γιατί η απελευθέρωση της Παλμύρας έχει τεράστια σημασία στον συριακό πόλεμο (ΦΩΤΟ)
του Γιώργου Θεοχάρη

Όπως είναι γνωστό, την περασμένη Κυριακή, μονάδες του στρατού, σε συνεργασία με τις ομάδες πολιτοφυλάκων, αποκατέστησαν την ασφάλεια και την σταθερότητα στην Παλμύρα και απέκτησαν τον έλεγχο της αρχαιολογικής πόλης και του αεροδρομίου μετά από σφοδρές μάχες κατά τη διάρκεια των οποίων η τρομοκρατική οργάνωση του ISIS υπέστη βαριές απώλειες σε έμψυχο δυναμικό και πυρομαχικά.

Όπως δήλωσε χθες ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Κεντρικών Επιχειρήσεων του Ρωσικού Γενικού Επιτελείου Σεργκέι Rudskoy, η απελευθέρωση της Παλμύρας έχει τεράστια στρατηγική σημασία, λόγω της θέσης της στο κεντρικό τμήμα της Συρίας, όπου βρίσκονται οι δρόμοι που οδηγούν από την Παλμύρα σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Συρίας, στη Δαμασκό, Χομς, Χάμα, Χαλέπι, Ράκκα και Ντέιρ αλ-Ζορ, καθώς και στις γύρω περιοχές με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

«Η απελευθέρωση της Παλμύρας θα μπλοκάρει τις δυνατότητες των τρομοκρατών, την αναδιάταξη και τη μετακίνησή τους μεταξύ των βόρειων και των νότιων περιοχών της Συρίας», δήλωσε ο Rudskoy.

«Η απώλεια του ελέγχου επάνω σε εδάφη πλούσια σε φυσικούς πόρους θα επηρεάσει αρνητικά την οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση των τρομοκρατών, και θα παρεμποδίσει την δυνατότητά τους να αγοράσουν όπλα, πυρομαχικά και εξοπλισμό», πρόσθεσε ο ίδιος στρατιωτικός.

Ο Rudskoi επεσήμανε επίσης ότι Ρώσοι στρατιωτικοί σύμβουλοι έλαβαν μέρος άμεσα στην απελευθέρωση της Παλμύρας, σημειώνοντας ότι μεταξύ 7 και 27 Μαρτίου οι Αεροπορικές Δυνάμεις της Ρωσίας πραγματοποίησαν περίπου 500 εξορμήσεις στην περιοχή εγγύς της Παλμύρας και διεξήγαγαν πάνω από 2.000 αεροπορικές επιδρομές εναντίον των τρομοκρατών του ISIS, καταστρέφοντας τα επιχειρησιακά κέντρα και τους εκτοξευτές τους.

Εντυπωσιακά είναι και τα στοιχεία τα οποία ο Rudskoy δίνει για τις απώλειες της ISIS στην μάχη της Παλμύρας, τα οποία ταυτόχρονα αποδεικνύουν και την μεγάλη επικινδυνότητα της οργάνωσης:

«Οι επιθέσεις σε πρώτη φάση εξαφάνισαν τα κύρια οχυρά και τις θέσεις πυροβολικού σε όλα τα ανώτερα επίπεδα», εξήγησε, προσθέτοντας ότι «στα προάστεια της Παλμύρας στις αρχές του Μαρτίου υπήρχαν πάνω από 4000 τρομοκράτες, όχι λιγότερα από 25 άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα, πάνω από 20 μονάδες πυροβολικού, πάνω από 40 ολμοβόλα, περίπου 100 αντιαρματικά κατευθυνόμενα βλήματα και περισσότερα από 50 τεθωρακισμένα οχήματα, πέραν του ότι η τρομοκρατική οργάνωση είχε πάνω από 100 φορτηγά, τα οποία είχε μετατρέψει σε παγιδευμένα αυτοκίνητα και UAVs».

Οι εκθέσεις επιβεβαιώνουν ότι η τρομοκρατική οργάνωση είχε τοποθετήσει νάρκες και εκρηκτικά συστήματα σε μια έκταση πάνω από 1800 στρέμματα στην Παλμύρα, πριν τα περισσότερα μέλη της βρουν τον θάνατο, ενώ τα υπόλοιπα κατέφυγαν βαθιά μέσα στην έρημο της Badiya, κάτω από τα πυρά του συριακού στρατού.

Ο Rudskoy επεσήμανε ότι η προσπάθεια αποναρκοθέτησης είναι περίπλοκη, σημειώνοντας ότι η πρώτη ομάδα Ρώσων ειδικών αποναρκοθέτησης έφθασε στη Συρία για να λάβουν μέρος στην αποναρκοθέτηση στην αρχαιολογική πόλη και στις κατοικημένες συνοικίες.

Την περιπλοκότητα της κατάστασης αυξάνει το γεγονός ότι οι τζιχαντιστές, εκτός από κανονικές νάρκες, χρησιμοποιούν και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, και για τον λόγο αυτόν εστάλησαν από την Ρωσία ειδικά ρομπότ.

ΠΗΓΗ: http://tilegrafima.gr/allcategories/listen/item/22044-giati-i-apeleftherosi-tis-palmyras-exei-terastia-simasia-ston-syriako-polemo-foto
kranos
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ