2016-04-02 14:09:11
Φωτογραφία για Γραμμή 4 Μετρό Αθήνας: Ξεκινά το καλοκαίρι η δημοπράτηση για το ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ-ΓΟΥΔΗ
Σε ρυθμούς δημοπράτησης μετά από 11 χρόνια ...φαγούρας μπαίνει η περίφημη πλέον Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας. Όπως είπε σε χθεσινή συνέντευξη που έδωσε ο Υπουργός Υποδομών στην ΕΡΤ και μιλώντας για την προώθηση της νέας γραμμής Μετρό της Αθήνας, μίλησε για έναρξη των δημοπρατήσεων.

Σύμφωνα με την προετοιμασία που έχει γίνει, εντός του καλοκαιριού θα δημοπρατηθεί το πρώτο τμήμα ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ-ΓΟΥΔΗ το οποίο θα ξεκινά από το Γαλάτσι θα φτάνει Αλεξανδρας και μετά Ακαδημίας και μετά θα συνεχίζει στα Ανατολικά Προάστια (Ζωγράφου-Γουδή) για να καταλήξει στο ΓΟΥΔΗ.

Όπως σημείωσε ο Υπουργός Υποδομών το έργο θα δημοπρατηθεί με τη μέθοδο της παραχώρησης ή ΣΔΙΤ. Αυτό θα προσδιοριστεί μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με την ΕΤΕπ που θα κληθεί να βάλει τη μερίδα του λεόντος για τη χρηματοδότηση, ενώ αναμένεται πως το υπόλοιπο ποσό τελικά θα διοχετευθεί από την ένταξη του έργου στο Πακέτο Γιουνκέρ.


Σε σχέση με τη χρηματοδότηση αξίζει να σημειώσουμε πως σε κάθε περίπτωση το πρώτο τμήμα της Γραμμής 4 είναι εξασφαλισμένο καθώς είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ του ΕΣΠΑ 2014-2020. Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν κάτσει η περίπτωση του Πακέτου Γιουνκέρ τότε θα ακολουθηθεί η κλασική δημόσια δημοπράτηση του έργου.

Αν όμως δεν υπάρξει (όπως άλλωστε αναμένεται) θέμα και προχωρήσει μέσω Π.Γ. τότε θα αποδεσμευτούν για άλλα έργα υποδομής 350εκ.ευρώ, χρήματα που θεωρούνται πολύτιμα για τα λίγα έργα του ΕΣΠΑ.

Η επιθυμία του Υπουργείου Υποδομών είναι να δημοπρατηθούν μέχρι το τέλος του έτους τα 2/3 του έργου. Αυτό θα γίνει με τη δημοπράτηση και του επόμενου τμήματος από το ΓΟΥΔΗ μέχρι το ΜΑΡΟΥΣΙ, ένα τμήμα με συνολικά 8 σταθμούς.

Εφόσον αυτό τελικά ισχύσει από το σύνολο των 3,3 δις ευρώ που κοστίζει όλη η Γραμμή 4 να έχει μπει στα σκαριά ένα τμήμα 21χλμ και 22 σταθμών και να απομένουν προς δημοπράτηση τα άκρα (Περισσός-Άλσος Βεϊκου και Μαρούσι-Εθνική Οδός ) αλλά και ο κλάδος Ευαγγελισμός-Άνω Ηλιούπολη με συνολικά 11 σταθμούς.

Το μεγάλο στοίχημα της κατασκευής της Γραμμής 4 μέσω του Πακέτου Γιουνκέρ αναμένεται να επισημοποιηθεί στις 20-21 Απριλίου όταν η χώρα μας θα κάνει την επίσημη παρουσίαση των έργων που προτείνονται στις Βρυξέλλες.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ