2016-04-15 01:14:00
Φωτογραφία για Στις ΔΥΠΕ οι κατάλογοι των επικουρικών
Ιοκάστη Αλειφεροπούλου - Virus.com

Με ταχύτερους ρυθμούς αναμένεται να ολοκληρώνονται απ’ εδώ και στο εξής οι προσλήψεις των επικουρικών γιατρών, στους οποίους βασίζεται εν πολλοίς η λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων.

Σύμφωνα με υπουργική απόφαση του Ανδρέα Ξανθού που δημοσιεύτηκε στις 12 Απριλίου (επισυνάπτεται το ΦΕΚ), σε κάθε ΔΥΠΕ καταρτίζεται και τηρείται ηλεκτρονικός κατάλογος επικουρικών ιατρών ανά ειδικότητα, ο οποίος αναρτάται στον ιστότοπό της. Το υπουργείο Υγείας φυσικά θα συνεχίσει να καθορίζει κεντρικά τον αριθμό των επικουρικών γιατρών και θα τους «μοιράζει» στις ΥΠΕ, ανάλογα με τα αιτήματά τους. Αυτό που ουσιαστικά θα κάνουν οι τελευταίες είναι να αποφασίζουν για την τοποθέτηση των επικουρικών ανάλογα με τον προϋπολογισμό κάθε μονάδας – και όχι βάσει των αναγκών -, αφού η μισθοδοσία τους ως γνωστών καλύπτεται από τα έσοδα των μονάδων.

Στην ΥΑ αναφέρεται σχετικά: «Η δαπάνη για την αμοιβή των επικουρικών ιατρών βαρύνει τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου ή τον προϋπολογισμό της Υγειονομικής Περιφέρειας ή του Ε.Κ.Α.Β (ο κατάλογος αυτός παραμένει στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπ.Υγ.), ανάλογα με τις θέσεις στις οποίες τοποθετούνται».


Δεδομένου όμως ότι το εισιτήριο εισόδου στο ΕΣΥ έχει καταργηθεί και οι εισπράξεις των απογευματινών ιατρείων δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα αφού η μεγάλη πλειοψηφία αδυνατεί να πληρώσει, τα έσοδα των μονάδων είναι περιορισμένα. Για να υπερπηδήσει αυτό το εμπόδιο το υπουργείο, προέβλεψε στο «παράλληλο πρόγραμμα» τη δυνατότητα οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ & β΄ βαθμού και τα νομικά τους πρόσωπα να μπορούν να καλύψουν έκτακτες λειτουργικές ανάγκες των μονάδων, εφόσον αυτές προκύψουν. Αυτό βέβαια εμπεριέχει πολλούς κινδύνους, γι’ αυτό και η πλειοψηφία των γιατρών, των δήμων και των τοπικών κοινωνιών το έχει απορρίψει.

«Οι Ο.Τ.Α. και τα Ν.Π.Δ.Δ. αυτών μπορούν να παρέχουν στον/στην επικουρικό ιατρό της περιοχής τους για όλη τη διάρκεια της σύμβασής του, δωρεάν σίτιση, κατάλληλο κατάλυμα διαμονής ή και χρηματικά επιδόματα για την κάλυψη των αναγκών του»σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ΥΑ.

Διάρκεια θητείας – Αποδοχές

Η χρονική διάρκεια της σύμβασης των επικουρικών γιατρών που τοποθετούνται σε μονάδες υγείας εκτός των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης, μπορεί να είναι έως και δύο (2) έτη. Στους νομούς Αττικής (εξαιρουμένων των Κυθήρων) και Θεσσαλονίκης, η διάρκεια της σύμβασης είναι ένα (1) έτος. Στις άγονες, νησιωτικές, προβληματικές και απομακρυσμένες περιοχές η διάρκεια της σύμβασης μπορεί να είναι έως και τρία (3) έτη. Επίσης, έως τρία (3) έτη μπορεί να είναι η διάρκεια της σύμβασης των ιατρών που τοποθετούνται στο ΕΚΑΒ και τα παραρτήματά του, στο Κέντρο Δηλητηριάσεων, στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού, στα ΤΕΠ, στα Ογκολογικά Τμήματα και στις Μονάδες Ψυχικής Υγείας των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας.

Οι επικουρικοί γιατροί είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και λαμβάνουν τις αποδοχές και τα επιδόματα του πρωτοδιοριζόμενου Επιμελητή Β΄ του ΕΣΥ.

Κρίσεις

Ο χρόνος που υπηρετεί ο γιατρός ως επικουρικός προσμετράται ως προϋπηρεσία στις κρίσεις για την κατάληψη θέσης ειδικευμένου γιατρού κλάδου ΕΣΥ, καθώς και σε κάθε περαιτέρω εξέλιξη του ιατρού στο ΕΣΥ.

Για την κατάληψη θέσης ειδικευμένου ιατρού κλάδου ΕΣΥ, η προϋπηρεσία επικουρικού γιατρού σε άγονες, νησιωτικές, προβληματικές ή απομακρυσμένες περιοχές, υπολογίζεται εις διπλούν σε σχέση με την προϋπηρεσία σε άλλες περιοχές.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ