2016-04-19 10:04:02
Φωτογραφία για Κώστας Κατσαφάδος: Ερώτηση για τη Ryanair
Ερώτηση στον Υπουργό Οικονομίας Ανάπτυξης & Τουρισμού κατέθεσε ο Βουλευτής ΝΔ Α΄ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος, με αφορμή την απόφαση της αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους Ryanair, να λήξει κατά δύο μήνες νωρίτερα το καλοκαιρινό πρόγραμμα πτήσεων στη χώρα μας.

Ο κ. Κατσαφάδος αναφέρει στην ερώτησή του τη δήλωση του εμπορικού διευθυντή της αεροπορικής εταιρείας Ντέιβιντ Ο’ Μπράιεν, ο οποίος επισημαίνει ότι η Ryanair είχε αποστείλει στην αναπληρώτρια υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά τα τελευταία δύο  χρόνια 25 επιστολές, έχοντας λάβει μόνο 3 απαντήσεις, χωρίς όμως κάποια ανταπόκριση, θετική ή αρνητική στις επιχειρηματικές προτάσεις τις οποίες της εξέθετε.

Οι προτάσεις αφορούσαν στην αύξηση των επισκεπτών κατά 5 εκατομμύρια σε ορίζοντα τριετίας, με μειωμένα τέλη και φόρους κατά τους μήνες εκτός high season, με απαλλαγή των ναύλων για τα μικρά αεροδρόμια από το Τέλος Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης Αεροδρομίων, καθώς και μείωσή του κατά 50% στο αεροδρόμιο της Αθήνας.


 Ο κ. Κατσαφάδος ερωτά μεταξύ άλλων τον κ. Υπουργό εάν αληθεύει ότι το Υπουργείο απάντησε μόνο σε 3 από τις 25 επιστολές του εμπορικού διευθυντή της αεροπορικής εταιρείας, καθώς και εάν η κ. Κουντουρά δήλωσε πως «οι προτάσεις της Ryanair για αύξηση των επισκεπτών κατά 5 εκατ. σε ορίζοντα τριετίας δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητές της».

Η ερώτηση του κ. Κώστα Κατσαφάδου έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Εντύπωση προκαλεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα η ξαφνική απόφαση της αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους Ryanair να τερματίσει, κατά δύο μήνες νωρίτερα, το καλοκαιρινό πρόγραμμα πτήσεων στη χώρα μας.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε σε κυριακάτικη εφημερίδα ο εμπορικός διευθυντής της αεροπορικής εταιρείας Ντέιβιντ Ο’ Μπράιεν, η εταιρεία είχε αποστείλει στην αναπληρώτρια υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά 25 επιστολές τα τελευταία δυο χρόνια, έχοντας λάβει μόνο 3 απαντήσεις χωρίς όμως κάποια ανταπόκριση, θετική ή αρνητική στις επιχειρηματικές προτάσεις τις οποίες της εξέθετε.

Όπως αναφέρει οι προτάσεις της Ryanair αφορούσαν την αύξηση των επισκεπτών κατά 5 εκατ. σε ορίζοντα τριετίας, αλλά και μειωμένα τέλη και φόρους κατά τους μήνες εκτός high season, με απαλλαγή των ναύλων για τα μικρά αεροδρόμια από το Τέλος Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης Αεροδρομίων, καθώς και μείωσή του κατά 50% στο αεροδρόμιο της Αθήνας.

Επειδή τέτοιες δηλώσεις εκθέτουν τη χώρα μας και το Υπουργείο Τουρισμού,

Επειδή η αποχώρηση κατά δυο μήνες νωρίτερα μιας low cost εταιρείας μειώνει το πρόγραμμα πτήσεων στη χώρα μας κατά 8 πτήσεις ημερησίως, με ό, τι σημαίνει αυτό για τους επιβάτες και τα νησιά μας, ιδίως τα περιφερειακά (όπως πχ Κως),

Επειδή η αποχώρηση μιας low cost εταιρείας στερεί από τη χώρα μας κυρίως νεότερους τουρίστες,

Επειδή η χώρα μας οφείλει ψάχνει να βρει έσοδα μέσω ανάπτυξης και όχι να φορολογεί επιπλέον το τουριστικό προϊόν,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Αληθεύουν τα όσα δηλώνει ο εμπορικός διευθυντής της αεροπορικής εταιρείας; Ειδικότερα αληθεύει ότι το Υπουργείο απάντησε μόνο σε 3 από τις 25 επιστολές και ότι η Υπουργός δήλωσε πως «οι προτάσεις της Ryanair για αύξηση των επισκεπτών κατά 5 εκατ. σε ορίζοντα τριετίας δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητές της». Αν ναι, για ποιο λόγο; Παρακαλώ να κατατεθεί η αλληλογραφία των επιστολών προς το Υπουργείο.

2. Γνωρίζει το Υπουργείο τι επιπτώσεις έχει για τον τουρισμό μια τέτοια απόφαση;

3. Πρόκειται να ακολουθήσουν κι άλλες αποχωρήσεις low cost εταιρειών; Τι προτίθεται να πράξει, προκειμένου να διασφαλίσει ότι αυτή δεν είναι η αρχή κι άλλων αποχωρήσεων με σημαντικές συνέπειες στον τουρισμό μας;

Πειραιάς 18 Απριλίου 2016

Ο Ερωτών Βουλευτής    

Κώστας Κατσαφάδος

Βουλευτής Α’ Πειραιώς & Νήσων
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ