2016-04-19 11:48:50
Φωτογραφία για Ανακοίνωση ΠΑΣΙ ΠΑΑ ΠΕΔΥ
«ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΑΤΡΩΝ ΠΛΗΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΓΕΙΑΣ (Π.Ε.Δ.Υ)» 

Αποφ. ΕΔ: 538/2014 Αθήνα 18-04-2016

e-mail: [email protected] 

Αρ. Πρωτ 18/2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Στο ΔΣ της 15 Απριλίου 2016 αποφασίστηκε η διεξαγωγή της επαναληπτικής Τακτικής Γενικής Συνέλευσης το Σάββατο (του Λαζάρου) 23 Απριλίου 2016, στις 10 το πρωί, στο ξενοδοχείο Airotel Stratos Vassilikos, Μιχαλακοπούλου 114.

Σε περίπτωση απαρτίας (απαιτείται παρουσία 90 ατόμων, δηλαδή το ¼ των μελών) θα προχωρήσουμε κανονικά στην ανακοινωθείσα Ημερησία Διάταξη. Σε αντίθετη περίπτωση θα γίνει Διαβούλευση των Ομάδων εργασίας και της ελεγκτικής Επιτροπής και ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στα παρακάτω θέματα:

1. Η καθυστέρηση και τα σφάλματα στην εφαρμογή του ν.4368/2016 και καταβολής των δεδουλευμένων και των προβλεπόμενων επιδομάτων και στις βεβαιώσεις αποδοχών. 


2. Η Διαβούλευση για τη Μεταρρύθμιση της ΠΦΥ και το επικείμενο νομοθετικό έργο.

3. Η νομική κάλυψη των Ιατρών ΚΕΠΑ και θέματα λειτουργίας τους που βρίσκονται υπό διαβούλευση.

Αν χρειασθεί επανάληψη, η Τακτική Γενική Συνέλευση θα επαναληφθεί στον ίδιο χώρο το Σάββατο 7 Μαΐου στις 10 το πρωί. 

Το ΔΣ συζήτησε τους λόγους μη επίτευξης απαρτίας και αναφέρθηκε στην απάθεια των συναδέλφων. Στην συνέχεια έγινε αυτοκριτική και συζητήθηκαν οι επιλογές που μπορεί να προκάλεσαν δυσαρέσκεια σε μέλη όπως η προσφυγή με αγωγή κατά των ΥΠΕ για το μισθολογικό. Επαναλήφθηκε η ταύτιση των μελών του ΔΣ με την εν λόγω κίνηση που επιβεβαιώνεται καθημερινά από τα σφάλματα στην απόδοση των διεκδικούμενων δεδουλευμένων. 

Έγινε αναφορά στο θέμα των ασφαλιστικών κρατήσεων και των ιατρών με αναγνώριση ειδικότητος Γενικού Ιατρού με το ΠΔ 38/2010 οι οποίοι καλούνται να επικοινωνήσουν με τον Αντιπρόεδρο Κο Λεώδη Νικόλαο 6932260242 και τον Κο Βαβουράκη Βασίλειο 6944428657. Έγινε ακόμη συζήτηση για την προκήρυξη θέσεων υπευθύνων μονάδων και την υποβολή αιτήσεων από ιατρούς εκτός κλάδου ΕΣΥ, γεγονός που βάσει του άρθρου 47 του 4368/2016 μάλλον έγινε παράτυπα και θα πρέπει να ελεγχθεί. 

Συζητήθηκε το δελτίο Τύπου της ΠΟΣΕΥΠ της 14-04-2016 και προκάλεσε δυσφορία καθώς διατυμπανίζει για άλλη μια φορά την κατάρρευση της δημόσιας ΠΦΥ. Δυστυχώς η άποψη αυτή αναπαράγεται στα μέσα προς περαιτέρω απαξίωσή της. Οι συνάδελφοι της ΠΟΣΕΥΠ ζουν σε άλλη χώρα; Δεν αντιλήφθηκαν πως εφαρμόζονταν και εφαρμόζονται μνημονιακές δεσμεύσεις από όλες τις κυβερνήσεις; Δεν ήταν εδώ τα τελευταία δύο χρόνια που συζητάμε την εφαρμογή των σχεδίων Μπένου και task force και δεν γνώριζαν τα οικονομικά από τα επίσημα χείλη; Γιατί επαναλαμβάνουν τα ίδια αιτήματα που διατύπωναν πριν από 3 χρόνια; Μάλλον παραμένουν στην Ουτοπία τους και δυστυχώς παρασύρουν και εγκλωβίζουν πολλούς συναδέλφους. Αναρωτιόμαστε αν θα βρουν στήριξη σε περίπτωση που επιχειρήσουν να αποδείξουν τον κινηματικό χαρακτήρα της. Πάντως οι ιατροί ΠΑΑ δεν έχουν λόγο να απεργήσουν για να χάσουν κάθε πρόσβαση οι ασθενείς στο ΠΕΔΥ και να κατευθυνθούν ξανά στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Απορρίψαμε την αντιπαραγωγική, κατά τη γνώμη μας, επιλογή των ασφαλιστικών μέτρων και ενταχθήκαμε στο ΠΕΔΥ σε βάρος της επαγγελματικής μας δραστηριότητας. Στο διάστημα αυτό το στηρίξαμε και πετύχαμε εν μέρει τη δικαίωσή μας. Επιλέξαμε και τη νομική οδό για το σκοπό αυτό, όχι για να οδηγήσουμε σε βαθύτερο τέλμα την ΠΦΥ, αλλά για να επιταχύνουμε τη ρύθμιση του νομικού καθεστώτος και τη συνέχιση της μεταρρύθμισης για μια αποδοτική και ποιοτική δημόσια ΠΦΥ. Δεν επιτρέπεται συνάδελφοι, τη στιγμή που κατά χιλιάδες οι νέοι ιατροί εγκαταλείπουν τη χώρα, να εμμένουμε στα συμφέροντα που μπορούσαμε να υπερασπιστούμε κάποιες άλλες εποχές, υπό αδιανόητες σήμερα συνθήκες. Το Δημόσιο σύστημα Υγείας δεν είναι δυνατό να μη στηριχτεί σε ιατρούς ΠΑΑ και στους νέους ιατρούς. Οι συνάδελφοι που διατηρούν το ιδιωτικό επάγγελμα με δικαστική προστασία θα πρέπει να επιλέξουν και να αντιληφθούν ότι σήμερα οι όροι ένταξης θα είναι δυσμενέστεροι από ότι περιμέναμε το 2014. 

Οι προκηρύξεις που απέβησαν άκαρπες πρέπει να επαναληφθούν γιατί απαιτείται η πρόσληψη νέων ιατρών με ειδικότητες κυρίως υποδοχής. Δεν θα προσέλθουν επικουρικοί ιατροί αν δεν νομοθετηθεί μεγαλύτερη διάρκεια της σύμβασής τους, όπως πρόκειται να γίνει σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας. Τέτοια αιτήματα θα στηρίξει πρώτα ο ΠΑΣΙΠΑΑ και χωρίς να αδικήσουμε κανέναν, θα προασπίσουμε την τήρηση της νομιμότητας και τη συνέχεια της βελτίωσης του συστήματος.

Σήμερα δίνουμε τις μάχες που εκφράζουν το συμφέρον της κοινωνίας και του κλάδου μας με το βλέμμα στο μέλλον. Γι αυτό σας καλούμε να μας στηρίξετε με την προσέλευση σας στη ΓΣ και την ενεργό συμμετοχή σας στις ομάδες εργασίας και διαβούλευσης.

Ο Πρόεδρος Η Γ. Γραμματεύς

Παπαλέτσος Ιωάννης Δανδάλη Ροδάνθη
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ