2016-04-24 14:36:23
Φωτογραφία για Μαρίνα-Λήδα Κουταρέλλη: Δύο χρυσά και ένα αργυρό βραβείο για τη γυναίκα των μαραθωνίων
Χαρούμενη και περήφανη που κρατάει άλλα τρία βραβεία ως επιστέγασμα μιας επίπονης και δημιουργικής πορείας, η κυρία Μαρίνα-Λήδα Κουταρέλλη έχει πολλούς λόγους να κοιτάει προς το μέλλον: η εταιρεία επικοινωνίας Communication Lab που η ίδια δημιούργησε, ακριβώς τη στιγμή που ξεκίνησε η κρίση, έχει καταφέρει να εξελιχθεί σε υποδειγματικό φορέα νέων ιδεών, διαχείρισης κρίσεων και επικοινωνιακής στρατηγικής. Τα δύο χρυσά και το ένα αργυρό Tourism Awards που πήρε αφορούν τους τομείς «Πρωτοβουλίες επιμήκυνσης τουριστικής περιόδου», «Αξιοποίηση social media» για το Spetses Mini Marathon και φυσικά «Ολοκληρωμένη επικοινωνιακή καμπάνια» για το Spetses Classic Yacht Regatta. Αεικίνητη και πολυσχιδής ως προσωπικότητα και ως πνεύμα, η κυρία Κουταρέλλη δεν σταματάει ποτέ να σκέφτεται νέες ιδέες και να μεταμορφώνει το γκρίζο ελληνικό τοπίο σε ανεξάντλητη πηγή δράσεων. Εχει ήδη διακριθεί, μάλιστα, ως μία από τις 40 σημαντικότερες νέες γυναίκες στον κόσμο, στον χώρο των Δημοσίων Σχέσεων, από την International Public Relations Association (IPRA)
. Διόλου παράδοξο καθώς όταν άλλοι ονειρεύονταν τι δρόμο θα ακολουθήσουν, εκείνη είχε ήδη πάρει το πτυχίο της στις Πολιτικές Επιστήμες και την Επικοινωνία από το Brown και είχε ήδη συλλέξει εμπειρίες σχετικά με το πώς στήνονται οι καμπάνιες και το πώς διαχειρίζονται τις κρίσεις κορυφαία πολιτικά γραφεία - ακόμα και αυτό της Χίλαρι Κλίντον στο οποίο βρέθηκε για κάποιο διάστημα. Μετά τις σπουδές της στην Αμερική επιστρέφει στα ευρωπαϊκά εδάφη για να ολοκληρώσει το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έχοντας μάθει ότι πρέπει να αντιμετωπίζει τέλεια και αποτελεσματικά ό,τι αναλαμβάνει - εξάλλου, υπήρξε μαθήτρια του 19,9.

Δεν είναι τυχαίο ότι σύντομα την ανακαλύπτουν και της ζητούν να διδάξει στα καθ' ημάς τον άγνωστο τομέα της Διαχείρισης Κρίσεων, αλλά και να το εφαρμόσει στην πράξη στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004: «Το μόνο που σκεφτόμουν όταν ολοκλήρωσα το διδακτορικό μου ήταν η πανεπιστημιακή καριέρα, αλλά ήταν μεγάλη η πρόκληση να δουλέψω στους Ολυμπιακούς. Το θεώρησα, κατά κάποιον τρόπο, εθνικό χρέος να συμβάλω όπως και όσο μπορώ. Δουλέψαμε εντατικά και με μεγάλη όρεξη ως ομάδα κάνοντας προληπτική διαχείριση κρίσεων, προσομοίωση, σε συνεργασία με διάφορους τομείς και με την Αστυνομία. Ηταν σπουδαία εμπειρία».

Επιμένει όχι μόνο να την επιλέγουν αλλά και να επιλέγει τους πελάτες ενώ αρνείται να ανανεώσει συμβόλαια αν δεν λειτουργεί η συνεργασία: «Η αλήθεια είναι ότι είμαι αυστηρή όταν χρειάζεται με τους πελάτες μου, σαν τους γιατρούς που δεν χαρίζονται. Ενίοτε είμαι και απόλυτη στον τρόπο που πρέπει να λειτουργήσει κάτι, ειδικά στην Ελλάδα της προχειρότητας και της αντιγραφής. Πρέπει να υπάρχει μια αυστηρότητα στο πώς οργανώνονται και δηλώνονται τα πράγματα». Αλλωστε σε μια χώρα όπου είσαι ό,τι δηλώσεις καθένας νομίζει πως αντιγράφοντας μπορεί να έχει αποτελέσματα. Και αυτό η κυρία Κουταρέλλη το έχει διαπιστώσει με το παραπάνω καθώς ήταν η πρώτη που λάνσαρε το Spetses Mini Marathon αλλά και την ιδέα της διοργάνωσης του τριάθλου σε εποχές που τέτοια εγχειρήματα πραγματοποιούνταν σε εθνική βάση ή σε επίπεδο Μαραθωνίου Αθηνών. «Συνηθίζω να επαναλαμβάνω τη ρήση του Κένεντι ότι, ενώ η αποτυχία είναι ορφανή, η επιτυχία έχει πολλούς πατέρες», είναι η αποστομωτική της απάντηση όταν τη ρωτάω για τις πολλαπλές αντιγραφές των projects της. Και συμπληρώνει: «Το Spetses Mini Marathon το φτιάξαμε από το μηδέν έχοντας στην αρχή πολλές αντιρρήσεις και ταυτίστηκα μαζί του όταν ήταν στα σπάργανα. Αυτό που επιχειρήθηκε ήταν προσαρμοσμένο στην ανθρωπογεωγραφία, στην τοποθεσία και την ιδιαιτερότητα του νησιού και επένδυσα πολλά αυτά τα τρία χρόνια. Ξέραμε ότι είναι πολλές οι δυσκολίες αλλά είχαμε υπομονή, γιατί αυτό που θέλαμε είναι να γίνουν οι αγώνες ένα brand name - όχι ένα απλό γεγονός. Ολο αυτό δεν μπορεί να γίνει παντού με τον ίδιο τρόπο, πρέπει να σχεδιαστούν οι διαδρομές, να υπολογιστούν οι λεπτομέρειες, να κληθούν οι exeprtises. Πλέον όλοι μιλούν για το Spetses Mini Marathon και οι συμμετοχές είναι από ολόκληρο τον πλανήτη».

Όραμα και επιμονή

Η αποτελεσματικότητα και η τελειομανία χαρακτηρίζουν την κυρία Κουταρέλλη σε ό,τι κι αν καταπιάνεται. Από τα διάφορα καινοτόμα projects της μέχρι... βιβλία για συνταγές (οι φίλοι της λένε ότι μαγειρεύει υπέροχα): «Μου αρέσει τα πράγματα να έχουν αρχή, μέση και τέλος. Δεν μπορώ τις αποσπασματικές κινήσεις που μας έφεραν εδώ που είμαστε. Ξαφνικά στήθηκαν εταιρείες από το πουθενά με τεράστιους προϋπολογισμούς που εκμηδενίζονταν στην πορεία και χωρίς καμία τεχνογνωσία. Ασε που υπάρχει μια τάση να τιμωρείται η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Σχεδόν πρέπει να νιώθεις ενοχές επειδή θες να έχεις μια επιχείρηση που να λειτουργεί σωστά και να βγάζει κέρδος». Πάντως, σε αντίθεση με πολλές επιχειρήσεις, για την κυρία Κουταρέλλη το σημαντικότερο είναι να έχεις όραμα, να επιμένεις και να έχεις υπομονή: «Η στρατηγική είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο: είναι σαν τη δίαιτα, δεν μπορείς, ούτε πρέπει να χάσεις τα κιλά αμέσως».

Η πρωτοπορία είναι πάντως το σήμα κατατεθέν της και αντίστοιχες πρωτοποριακές μεθόδους -άγνωστες ειδικά όταν πρωτοήρθε στην Ελλάδα- στη διαχείριση κρίσεων εφάρμοσε και στη διδασκαλία τον καιρό όπου πέρασε ως διδάσκουσα από το Πάντειο: «Συνήθιζα να λέω στους φοιτητές να αφήσουν στην άκρη την περιττή επιχειρηματολογία και να πάνε να πείσουν τον περιπτερά της γωνίας να αλλάξει προμηθευτή και με κοίταζαν έκπληκτοι. Προσπαθούσα να τους κινητοποιήσω χωρίς όμως να είμαι αυστηρή - δεν μου άρεσε ποτέ ο ανταγωνισμός και τον έζησα σε μεγάλο βαθμό στην Αμερική». Δεν ντρέπεται να παραδεχτεί ότι είναι συγκεντρωτική -«γράψ' το όπως σ' το λέω για να χαρούν τα παιδιά στο γραφείο!»- και θέλει να έχει τον πλήρη έλεγχο των κινήσεων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι ανοιχτή σε διαφορετικές απόψεις: «Αλλάζω γνώμη και γενικά ακούω αν μπορείς να με πείσεις. Αρκεί να έχεις επιχειρήματα». Απόδειξη ότι σε κάθε βράβευση η Μαρίνα πρώτα θα ανεβάσει στο βάθρο τους στενούς φίλους και συνεργάτες της - η νίκη είναι αποτέλεσμα των πολλών, όπως το πάρτυ και η χαρά των κόπων που ανταμείβονται στο τέλος. Και κρίνοντας από τα χαμόγελα της ίδιας και των συνεργατών της, τελικά αξίζει τον κόπο.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
SOS για 6χρονη!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
SOS για 6χρονη!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ