2016-04-24 19:34:10
Φωτογραφία για Γερμανικά εμπόδια στις προτάσεις για φορολογική διαφάνεια στις πολυεθνικές
«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν ετοιμάζουμε κάποιον για δημόσια διαπόμπευση», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εκφράζοντας ανησυχία για την πρόταση της ΕΕ για αντιμετώπιση της φοροαποφυγής. Είμαστε ακόμα στην αρχή της συζήτησης, λέει ο Ντάισελμπλουμ.

Τα σχέδια της ΕΕ να αναγκάσει τις πολυεθνικές εταιρείες να αποκαλύπτουν δημοσίως τους φόρους που πληρώνουν σε διάφορες χώρες έρχονται αντιμέτωπα με πολιτικά εμπόδια, με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για το μέτρο.

«Κάποιες φορές υπάρχει αντίθεση μεταξύ της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας», δήλωσε στην χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στο Άμστερνταμ, όπως μεταδίδουν οι FT. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν ετοιμάζουμε κάποιον για δημόσια διαπόμπευση».

Κατά τον ίδιο, οι περιφερειακές κυβερνήσεις της Γερμανίας, που έχουν λόγο στην φορολογική πολιτική, τάσσονται κατά της πρότασης.


Ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος προήδρευσε της συνεδρίασης, παραδέχθηκε πως υπάρχει διχογνωμία μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ για το σχέδιο, τα οποίο παρουσιάστηκε από την Κομισιόν αυτόν τον μήνα και προβλέπει πως οι μεγάλες εταιρείες θα πρέπει να δημοσιοποιούν τους φόρους που πληρώνουν και τα κέρδη που βγάζουν σε κάθε χώρα.

Η Κομισιόν έχει πει πως η πρόταση αποτελεί βασικό στοιχείο της προσπάθειας για αντιμετώπιση της φοροαποφυγής, στον απόηχο των αποκαλύψεων των Panama Papers. Την κίνηση αυτή στηρίζουν Βρετανία, Γαλλία αλλά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί υπουργοί Οικονομικών –μεταξύ των οποίων της Αυστρίας και της Μάλτας- που εκφράζουν ανησυχία για το σχέδιο, ενώ και οι εμπορικές οργανώσεις επικρίνουν την πρόταση, λέγοντας πως απειλεί το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα.

«Θα προτιμούσαμε ως πρώτο βήμα τα εταιρικά φορολογικά στοιχεία να είναι διαθέσιμα στις φορολογικές αρχές και όχι στο κοινό», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας, Edward Scicluna, πριν την χθεσινή συνεδρίαση των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στο Άμστερνταμ σήμερα.

«Δεν θα πρέπει να υπερβάλουμε στις αντιδράσεις μας», συμπλήρωσε, προειδοποιώντας για τα ανταγωνιστικά ρίσκα για τις εταιρείες της ΕΕ αν υιοθετηθούν υπερβολικά αυστηροί κανονισμοί για τη διαφάνεια.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε πως τάσσεται υπέρ της δημοσιοποίησης όμως «ορισμένοι ανησυχούν πως θα βλάψει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ευρώπης».

«Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στα δικαιώματα για την προστασία προσωπικών δεδομένων», είπε από την πλευρά του ο βέλγος υπουργός Οικονομικών Johan Van Overtveldt.

Το προσχέδιο των κανόνων της ΕΕ απαιτεί οι εταιρείες με ετήσιο τζίρο άνω των 750 εκατ. ευρώ να δημοσιοποιούν τα φορολογικά τους δεδομένα σε όλες τις χώρες της ΕΕ στις οποίες δραστηριοποιούνται.

Την τελευταία στιγμή, η Κομισιόν διεύρυνε την απαίτηση για δημοσιοποίηση και στις δραστηριότητες των εταιρειών σε φορολογικούς παράδεισους.

Η Κομισιόν αρχικά είχε προτείνει τον Ιανουάριο τα λεπτομερή φορολογικά στοιχεία των εταιριών να είναι διαθέσιμα στις φορολογικές αρχές κάθε χώρας της ΕΕ, όχι όμως και στο ευρύτερο κοινό.

Σημειώνεται πως το σχέδιο πρέπει να έχει τη στήριξη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μια αυξημένη πλειοψηφία κρατών προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή.

«Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, αυτό συμβαίνει συχνά στην αρχή των διαπραγματεύσεων», σχολίασε ο κ. Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας πως η ΕΕ βρίσκεται στην αρχή των διαπραγματεύσεων. Οι επίσημες συζητήσεις για το νομοσχέδιο αναμένεται να ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα.
 
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ