2016-04-25 09:36:11
Φωτογραφία για Ένα νέο κίνημα... υπέρ των ζώων
Ένα νέο κίνημα αναδύεται. Καθώς αυξάνει ολοένα ο αριθμός των ζώων που εκτρέφονται για τις διεθνείς αγορές και ο κόσμος όλο και περισσότερο μπορεί να έχει πρόσβαση σε οπτικό υλικό σχετικό με τη μεταχείριση των ζώων (πράγμα πολύ δύσκολο στο παρελθόν), εκείνοι που διαμορφώνουν πολιτική, άνθρωποι των επιχειρήσεων, μη κυβερνητικές οργανώσεις και απλοί άνθρωποι, δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον για τη μεταχείριση των ζώων, όπου και αν βρίσκονται.

Δεν είναι πλέον αρκετή η μέριμνα των κυβερνήσεων για ευζωία των ζώων εντός των συνόρων τους. Αντιθέτως, πρόκειται για ένα ζήτημα που γρήγορα λαμβάνει διεθνείς προεκτάσεις. Κατά την περασμένη δεκαετία, όμως, η πρόνοια για τα αγροτικά ζώα αναδείχθηκε σε ζήτημα διεθνούς ενδιαφέροντος.

Η αλλαγή αυτή οφείλεται εν μέρει στην αύξηση του διεθνούς εμπορίου ζώων και ζωικών προϊόντων, και εν μέρει στις αντιδράσεις των ανθρώπων στη Δύση απέναντι σε αυτό που θεωρούν ως βάναυση πρακτική, τόσο στις χώρες τους όσο και εκτός των συνόρων τους.


Μεταξύ του 1980 και του 2006 οι συνολικές εξαγωγές κρέατος υπερτριπλασιάστηκαν, οι εξαγωγές γαλακτοκομικών υπερδιπλασιάστηκαν και οι εξαγωγές αυγών σχεδόν διπλασιάστηκαν. Αυτή η αύξηση της εμπορικής δραστηριότητας όσον αφορά τα ζωικά προϊόντα, ενέτεινε τη συνειδητοποίηση γύρω από το ζήτημα της μέριμνας για την προστασία των ζώων, όσο και για τις καθαυτές εξαγωγές των ζώων.

Πριν από λίγα χρόνια, ένα πρόγραμμα της αυστραλιανής τηλεόρασης πρόβαλε ένα απόρρητο βίντεο που παρουσίαζε τη σφαγή εγχωρίων βοοειδών, τα οποία είχαν εξαχθεί ζωντανά στην Ινδονησία. Τέτοιες αποτρόπαιες σκηνές είναι απολύτως απαράδεκτες για το αυστραλιανό κοινό. Λίγο καιρό μετά την προβολή του προγράμματος, η Καμπέρα ανέστειλε τις εξαγωγές ζωντανών βοοειδών στην Ινδονησία, μέχρις ότου η κυβέρνηση της τελευταίας έδωσε την άδειά της να πραγματοποιούνται επιθεωρήσεις που θα διασφάλιζαν ότι οι επικρατούσες συνθήκες στα σφαγεία θα ήταν πιο ανθρώπινες.

Οι λαοί των βιομηχανικών κρατών αρχίζουν να εκδηλώνουν ανησυχία για τη μεταχείριση που έχουν τα ζώα έξω από τα σύνορα των χωρών τους. Παράλληλα, ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες διαθέτουν ήδη νομοθεσία για την προστασία των ζώων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπήρξε πρωτοπόρος στην ψήφιση νομοθεσίας που αποσκοπούσε στη βελτίωση της ευζωίας των αγροτικών ζώων πέρα από τα εθνικά σύνορα της κάθε χώρας. Σε έναν μεγάλο βαθμό, η προσπάθεια αυτή οφείλεται στη στάση των πολιτών.

Ο Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης (γνωστός ως ISO), που αποτελεί δίκτυο εθνικών φορέων τυποποίησης για 163 χώρες, σε κείμενό του περιλαμβάνει αναφορές στην ευζωία των ζώων, ζητώντας από εκείνους που ακολουθούν το προαναφερθέν γενικό πλαίσιο, να σεβαστούν «την ευζωία των ζώων, όταν θίγεται η ζωή και η υπόστασή τους, καθιερώνοντας αξιοπρεπείς συνθήκες για τη συντήρηση, την τροφοδοσία, την παραγωγή, τη μεταφορά και τη χρησιμοποίηση των ζώων».
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ