2016-05-06 01:37:59
Φωτογραφία για Κρατικό Δεν πληρώνω στα δημόσια νοσοκομεία
Βασιλική Κουρλιμπίνη

[email protected]

Μόλις 150 εκατ. ευρώ έχουν μπει μέχρι στιγμής στα ταμεία των δημόσιων νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό, από τα 1,15 δισ. ευρώ που αναλογούν για φέτος στο ΕΣΥ. Η επιχορήγηση μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι ιατρικοί σύλλογοι, είναι κατά 350 εκατ. ευρώ λιγότερη σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές όμως προς τους προμηθευτές να έχουν ξεπεράσει τα 1,3 δισ. ευρώ, προκαλώντας "κραχ” στα οικονομικά των νοσοκομείων. 

Η κατάσταση είναι πιεστική, αφού όπως λένε οι πληροφορίες του Capital.gr, οι ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις σε εταιρείες - προμηθευτές ιατροτεχνολογικών προϊόντων ξεπερνούν τα 600 εκατ. και μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας διατηρούν χρέη ακόμη και από το 2014, ενώ νωπές είναι ακόμη οι ανακοινώσεις της Κυβέρνησης για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος Η αποκάλυψη της δεινής οικονομικής κατάστασης των δημόσιων νοσοκομείων από τους γιατρούς έρχεται λίγες μόνο μέρες μετά την απόφαση για μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων στην ΤτΕ για να καλυφθούν κρατικές ανάγκες, από τα οποία καλύπτονται τα τρέχοντα έξοδα για φάρμακα, υλικά, αντιδραστήρια, επισκευές, οι μισθοί όλου του επικουρικού προσωπικού και οι πρόσθετες εφημερίες. 


Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών με αφορμή τη δέσμευση των αποθεματικών των νοσοκομείων, όπου αναφέρεται ότι "στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία, που όλο και περισσότεροι ασθενείς καταφεύγουν στον ΕΟΠΥΥ και στο ΕΣΥ για υπηρεσίες υγείας, η κυβέρνηση διατάσσει κατά προτεραιότητα την διάθεση στην ΤτΕ των ελάχιστων αποθεματικών, τα οποία δεν επαρκούν για να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες, αφήνοντας τη δημόσια Υγεία στο έλεός της”.

Και όλα αυτά την ώρα που το υπουργείο Υγείας τοποθετεί με ρυθμούς χελώνας στα νοσοκομεία τους νέους διοικητές, οι οποίοι θα κληθούν να αναλάβουν το βάρος της οικονομικής διαχείρισης των πενιχρών πόρων που έχουν δοθεί από τον προϋπολογισμό. Είναι δε ενδεικτικό πως χθες -από το Δεκέμβριο που απομακρύνθηκαν οι προηγούμενες διοικήσεις των νοσοκομείων- ορίστηκαν νέοι διοικητές στο ΚΑΤ, στο Ασκληπιείο Βούλας, στο Γενικό Κρατικό Αθηνών "Γ. Γεννηματάς”, στο Αττικό, στο Σισμανόγλειο, στον Ευαγγελισμό, στο "Ελπίς” και στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο.

Την ίδια ώρα, και από τον ΕΟΠΥΥ, το ποσό από τα ταμειακά του διαθέσιμα που μεταφέρθηκε στην ΤτΕ, αγγίζει τα 60 εκατ. ευρώ. Μετά το σάλο που προέκυψε από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις της Υγείας, που έμειναν απλήρωτες, η διοίκηση του Οργανισμού αποφάσισε να δώσει τις δικές της εξηγήσεις. 

Όπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Τάκης Γεωργακόπουλος σε επιστολή του στους γιατρούς, τα διαθέσιμα που μπορεί να έχει ο Οργανισμός στο ταμείο του, αποτελούν χρήματα πλέον όσων έχουν ενταλματοποιηθεί για πληρωμές και για αυτό το λόγο στην παρούσα φάση υπήρχαν μόνο 60 εκατ. ευρώ, που δεν μπορούσαν άμεσα να διατεθούν για πληρωμές. Σημειώνει επίσης πως η απόφαση για προσωρινή μεταφορά των διαθεσίμων του ταμείου του ΕΟΠΥΥ ελήφθη αφού είχαν ενταλματοποιηθεί οι άμεσες ανάγκες πληρωμής για την τρέχουσα περίοδο, χωρίς να έχει αφήσει ακάλυπτες τις πληρωμές, όσες είχαν ενταλματοποιηθεί για την τρέχουσα περίοδο.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ