2016-05-06 07:17:18
Φωτογραφία για Με αναφορές στο ποδόσφαιρο το σχόλιο Ακιντζί για τις βίζες
Με την απόφαση της Τουρκίας για άρση της βίζας για τους υπηκόους των χωρών μελών της ΕΕ, είπε, μόνο η βίζα θα αρθεί.

Με παράδειγμα το ποδόσφαιρο και τους αγώνες μεταξύ Τουρκίας – Ε/κ, ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε σήμερα, σχολιάζοντας το θέμα της κατάργησης της θεώρησης εισόδου, ότι η Τουρκία, ακόμη και αν λέει ότι αναγνωρίζει το ψευδοκράτος ή ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν μπορεί ούτε το ένα, ούτε το άλλο να εκπληρώσει, υπό τις υφιστάμενες διεθνείς συνθήκες.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης που δέχθηκε το πρωί ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι οι ποδοσφαιρικές ομάδες της Τουρκίας ενώ δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν αγώνες με ομάδες του ψευδοκράτους, πηγαίνουν στη νότια Κύπρο – κατά την έκφρασή του – και παίζουν με ομάδες της “νότιας” Κύπρου, ενώ – συνέχισε – ομάδες της “νότιας” Κύπρου δεν μπορούν να παίξουν με τ/κ ομάδες, πηγαίνουν στην Τουρκία και αγωνίζονται με τουρκικές ομάδες.


Η διπλωματική αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, είπε, έχει πολύ διαφορετικές προϋποθέσεις, λέγοντας ότι πρωτίστως η Τουρκία θα πρέπει να πάρει απόφαση να αναγνωρίσει την ΚΔ. Ωστόσο, συνέχισε, ενόσω δεν ιδρύεται η ενωμένη ομόσπονδη Κύπρος, δεν τίθεται τέτοιο θέμα. “Ωστόσο, την ύπαρξη (της ΚΔ) αναγκάζεται να την αναγνωρίσει”.

Ο κ. Ακιντζί ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία δέχεται και τώρα τα διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι συγκεκριμένου αντιτίμου. Με την απόφαση της Τουρκίας για άρση της βίζας για τους υπηκόους των χωρών μελών της ΕΕ, είπε, μόνο η βίζα θα αρθεί.

Χαρακτήρισε δε ως άστοχα και παρατραβηγμένα τα σχόλια ότι με την απόφασή της αυτή η Τουρκία αφήνει εκτός τους Τ/κ, λέγοντας ότι το Κυπριακό δεν μπορεί να λυθεί χωρίς τον εκλεγμένο εκπρόσωπο του τ/κ “λαού”. Με αυτή την έννοια, συνέχισε, οι Τ/κ είναι εντός και υπενθύμισε ότι η Τουρκία στηρίζει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων γιατί κι αυτή επιθυμεί τη λύση και επανέλαβε την ευχή του για επίτευξη λύσης εντός του 2016.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Ακιντζί συναντήθηκε το μεσημέρι με τον Τούρκο ΥΦΥΠΕΞ, Φεριντούν Σινιρλίογλου που πραγματοποιεί επαφές στα κατεχόμενα. Μετά τη συνάντηση στην οποία συμμετείχε και η τ/κ διαπραγματευτική ομάδα, δεν έγιναν δηλώσεις.

Στο μεταξύ με ανακοίνωσή του για το θέμα της βίζας, το ΡΤΚ αναφέρει ότι οι πολίτες της Τουρκίας θα μπορούν να ταξιδεύουν και στη «νότια Κύπρο» χωρίς θεώρηση εισόδου, προσθέτοντας πως δεν είναι δυνατόν κάποιος από σήμερα να προβλέψει κατά πόσον η πρόταση αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα μετατραπεί σε δεσμευτική απόφαση. Το γεγονός όμως ότι υπήρξε μια τέτοια πρόταση είναι πάρα πολύ σημαντικό, προστίθεται.

Οι εξελίξεις, αναφέρεται στην ανακοίνωση, κατέδειξαν για μια ακόμη φορά ξεκάθαρα ότι η εξομάλυνση της κατάστασης η οποία θα είναι προς όφελος όλων των πλευρών στην Κύπρο, μόνο με την οριστική επίλυση του Κυπριακού μπορεί να επέλθει. «Γι’ αυτό ο καθένας να αφήσει στην άκρη οφέλη από προσωρινές καταστάσεις, οι οποίες δεν είναι λειτουργικές και να κατευθύνει τις προσπάθειές του για μια περιεκτική λύση του Κυπριακού όσο το δυνατόν πιο σύντομα», καταλήγει η ανακοίνωση του ΡΤΚ.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ