2016-05-08 01:18:01
Φωτογραφία για Συλλογος Γενικών ιατρών Κέρκυρας: συμπαράσταση στους συναδέλφους της Κοζάνης
Κέρκυρα 6/5/2016 

Με έκπληξη και απογοήτευση πληροφορηθήκαμε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από εισαγγελέα για την άρνηση γενικών ιατρών της Κοζάνης να εφημερεύσουν σε επείγοντα νοσοκομείου. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά γινόμαστε μάρτυρες μιας ασύλληπτης προσπάθειας να εξαναγκαστούν γιατροί της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας να πραγματοποιήσουν έργο αλλότριο. 

Έχουμε πραγματικά κουραστεί να το διατυπώνουμε ξανά και ξανά: η Γενική/Οικογενειακή ιατρική είναι εξωνοσοκομειακή ειδικότητα και τα όποια κενά στα νοσοκομεία δεν μπορούν να καλυφθούν από εξωνοσοκομειακούς γιατρούς. Αν λείπει ο παθολόγος χρειάζεται παθολόγος, αν λείπει ο χειρουργός χρειάζεται χειρουργός και όχι γενικός ιατρός. Αυτά είναι πράγματα αυτονόητα που θα έπρεπε, τουλάχιστον όσοι ασκούν διοίκηση, να τα κατανοούν. 

Οι απλουστεύσεις και γενικεύσεις που τόσο αβασάνιστα διατυπώνονται όπως πχ
. ότι οι γενικοί γιατροί κάνουν στα επείγοντα νοσοκομείου ό,τι κάνουν και στα Κέντρα Υγείας ή ότι όλοι οι γιατροί ανεξαρτήτως ειδικότητας μπορούν να καλύψουν έκτακτες ανάγκες, όχι μόνο δείχνουν πλήρη άγνοια, αλλά είναι και επικίνδυνες. Με την ίδια λογική, ερωτούμε γιατί δεν χρησιμοποιούνται οι συναφείς ειδικότητες των παθολόγων και χειρουργών για να καλύψουν τα επείγοντα; Είναι αυτοί λιγότερο κατάλληλοι από τους γενικούς ιατρούς; 

Και ξεχνάμε το σημαντικότερο. Γιατί δημιουργήθηκε αυτή η έκτακτη ανάγκη; Ποιες ακριβώς ήταν οι πράξεις ή παραλείψεις των διοικήσεων προκειμένου να προληφθεί ή να αντιμετωπιστεί έγκαιρα αυτή η κατάσταση; Ζήτησαν τους αναγκαίους επικουρικούς ιατρούς για να λυθεί το πρόβλημα; Κάνανε σωστή ιεράρχηση των αναγκών τους όταν ζητούσαν -όχι τώρα αλλά χρόνια πριν- την κάλυψη κενών θέσεων; Αναρωτιόμαστε, γιατί ο εισαγγελέας δεν διενεργεί προκαταρκτική εξέταση εξετάζοντας τις ευθύνες της διοίκησης των νοσοκομείων, αλλά στρέφεται κατά των εργαζομένων στην πρωτοβάθμια γενικών ιατρών που αρνούνται με βαθύ αίσθημα ευθύνης να «υποδυθούν» τον νοσοκομειακό ιατρό;

Σαν σύλλογος Γενικών Ιατρών Κέρκυρας πιστεύουμε ακράδαντα στον σημαντικότατο ρόλο του γενικού ιατρού στην κοινότητα και προσπαθούμε να το προωθήσουμε με κάθε τρόπο. Διαφωνούμε απόλυτα με τις λανθασμένες τακτικές των διοικήσεων για τη λύση των προβλημάτων και τον εξαναγκασμό εργαζομένων σε έργο που δεν είναι δικό τους. Θεωρούμε την πράξη αυτή δίωξη ενάντια σε ένα συνδικαλιστικό σωματείο που επιχειρεί την προάσπιση των συναδέλφων γενικών γιατρών με κινήσεις καθ' όλα νόμιμες. Δηλώνουμε ότι οποιαδήποτε συνέχιση της διαδικασίας θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις από τους συλλόγους μας σε όλη την Ελλάδα.

Είναι δεδομένη η αμέριστη συμπαράστασή μας στους συναδέλφους της Κοζάνης στον αγώνα τους για το αυτονόητο: τη διεκδίκηση του δικαιώματος να ασκούν την ειδικότητα στην οποία έχουν ειδικευτεί και την οποία έχουν επιλέξει.

Για το ΔΣ του συλλόγου Γενικών Ιατρών Κέρκυρας

Ο Πρόεδρος Η Γραμματέας

Φοίβος Κακαβίτσας Σοφία Παναγιωτίδου
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ