2016-05-13 13:03:25
Φωτογραφία για Παρεμβάσεις Κ. Μαυρίδη για ελευθεροποίηση της βίζας για Τουρκία στην Ολομέλεια του ΕΚ
"Με ποιον είστε, με την ΕΕ ή με τον Ερντογάν; Και με τα δύο δεν γίνεται" ρώτησε εκφράζοντας την αγανάκτηση του ο ευρωβουλευτής Κ. Μαυρίδης (ΔΗΚΟ,  S&D), απευθυνόμενος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη συνάδελφό του από το δεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Corazza Bildt, οι οποίοι υποστήριζαν τις απαιτήσεις του Ερντογαν για ελευθεροποίηση της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους με συνοπτικές διαδικασίες, στη σχετική συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Η ευρωβουλευτής Corazza Bildt είναι γνωστή για τις ακραίες φιλοτουρκικές της θέσεις. Άλλωστε, ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας που επισκέφτηκε χτες το Στρασβούργο είχε μαζί της συνάντηση, που προφανώς καθόρισε και την ένθερμη φιλοτουρκική στάση της στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μετά την σχετική παρέμβαση της, ο κ. Μαυρίδης απευθύνθηκε προσωπικά στην συνάδελφό του καλώντας την να απαντήσει, όπως χαρακτηριστικά ανάφερε, "μια πολύ απλή ερώτηση": "Είμαστε μια Ένωση 28 κρατών μελών, προς την οποία η Τουρκία πρέπει να υλοποιήσει 72 κριτήρια και αφού εκπληρωθούν, να της παραχωρηθεί καθεστώς ελεύθερης βίζας
. Στην αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα κριτήρια, αρκετά δεν έχουν εκπληρωθεί επειδή  η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν αναγνωρίζει τα σύνορά της και αυτά καταγράφονται στην ίδια την Έκθεση. Εσείς με ποιούς είστε; Με την Ευρωπαϊκή Ένωση ή με τον Ερντογάν; Αυτή είναι η  ερώτηση μου."

Ακολούθως ο Κ. Μαυρίδης έκανε και δεύτερη παρέμβαση απευθυνόμενος στον Ευρωπαίο Επίτροπο για τις αντιφάσεις που εμπεριέχονται στην έκθεση αξιολόγησης της Κομισιόν, τονίζοντας ότι θα επικεντρωθεί αποκλειστικά στο τεχνικό κομμάτι και συγκεκριμένα στα 72 κριτήρια που η Τουρκία δεσμεύτηκε να εκπληρώσει έναντι της Ένωσης και των 28 κρατών μελών. Συνεχίζοντας ανέφερε χαρακτηριστικά: "Δεν θα αναφερθώ σε πολιτικά κριτήρια αλλά σε εκείνα που υποτίθεται η Επιτροπή έχει ήδη αποφασίσει ότι έχουν εκπληρωθεί. Παραμένω λοιπόν, αυστηρά τεχνικά. Κριτήριο 15: Η Τουρκία οφείλει να συνεργάζεται με τα γειτονικά της κράτη μέλη της ΕΕ στην διαχείριση των συνόρων τους. Στην πραγματικότητα, η Τουρκία δεν αναγνωρίζει καν τα σύνορα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κριτήριο 44, το οποίο η Επιτροπή έκρινε ότι έχει υλοποιηθεί: Η Τουρκία πρέπει να συνεργάζεται με τις δικαστικές αρχές των υπόλοιπων 28 κρατών μελών.  Στην πραγματικότητα η Τουρκία δεν σέβεται καν τις αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων, ειδικά για την Κύπρο." Ο ευρωβουλευτής απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους των Ευρωπαϊκών οργάνων κατέληξε λέγοντας: "Κρίνετε εσείς με ποιά πλευρά θα επιλέξετε να είστε: Με τον Ερντογάν ή με τις αρχές και αξίες της ΕΕ;"

Γραφείο Τύπου Ευρωβουλευτή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ