2016-05-16 23:38:22
Φωτογραφία για Κοτζιάς: Κάποιες ΜΚΟ έκαναν μπίζνες με το προσφυγικό
Την πεποίθηση ότι κάποιες ΜΚΟ χρησιμοποίησαν την προσφυγική κρίση για να βγάλουν χρήματα εξέφρασε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Πράβδα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, τονίζοντας ότι δεν είναι πρόβλημα ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, σημειώνει ότι μιλούσε ήδη από τον Ιανουάριο του 2015 για πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες και όλοι του έλεγαν τότε ότι αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα, αλλά ο ίδιος επέμενε πως η μετακίνηση προσφύγων επηρεάζει όχι μόνο την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ότι θα επηρεάσει ακόμη και την εσωτερική της πολιτική, ενώ για την προσφυγική κρίση πάντα έλεγε ότι η προστασία των θαλασσίων συνόρων είναι κάτι πολύ διαφορετικό από την προστασία των χερσαίων συνόρων.

Όπως τονίζει:

Πρέπει να έχουμε πάντα κατά νου τι θα συνέβαινε με τους ανθρώπους που έρχονται. Δεν μπορούμε έτσι απλά να βυθίζουμε τις λέμβους τους και να τους αφήνουμε να πνίγονται. Αυτό θα ήταν παράνομο.


Επισήμανε, δε, ότι είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν στην πράξη όλες οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί και δεν είναι δυνατόν κάποιος να ασκεί άδικη κριτική στην Ελλάδα, τη στιγμή που οι χώρες αρνούνται να κάνουν αυτά που έχουν συμφωνήσει.

Για την κατάσταση στην Ελλάδα με το προσφυγικό, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρει πως η βαλκανική οδός έχει κλείσει, η χώρα έχει 54.000 πρόσφυγες, ενώ πρόβλημα αποτελούν επίσης και ορισμένες ΜΚΟ, πολλές από τις οποίες παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά υπάρχουν και κάποιες που επωφελήθηκαν από την κρίση για να κάνουν «μπίζνες» και, επιπλέον, τα χρήματα για την προσφυγική κρίση δεν φθάνουν στο κράτος, τα λαμβάνουν οι μη-κυβερνητικοί και διεθνείς οργανισμοί και ο OHE.

Για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και αν αυτή αποτελεί μια πιο μακροπρόθεσμη λύση, ο κ. Κοτζιάς επισημαίνει πως την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξαν μηδέν πρόσφυγες, αυτή την εβδομάδα ήταν περισσότεροι από εκατό και ίσως αρχίσουν πάλι να έρχονται και θα πρέπει να διαπιστωθεί αν η Τουρκία τηρήσει τη συμφωνία.

«Η Άγκυρα θέτει όρους. Τα χρήματα δεν αποτελούν πρόβλημα. Ως προς την κατάργηση των θεωρήσεων, δεν είμαι απόλυτα σίγουρος. Ελπίζω να μην υπάρξει αντιπαράθεση για συγκεκριμένους όρους», σημειώνει στη σλοβακική εφημερίδα.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ