2016-05-19 14:11:49
Φωτογραφία για Τροποποιητικές - Συμπληρωματικές Φορολογικές Δηλώσεις Αποδοχών για τα έτη 2012, 2013 και 2014 – Τι πρέπει να γνωρίζετε – Οδηγίες για την διευκόλυνση των στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
Με αφορμή ερωτήματα συναδέλφων αναφορικά με την υποβολή των τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων αποδοχών παρελθόντων οικονομικών ετών, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Τα στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. συντάσσουν χειρόγραφα και υποβάλλουν αυτοπρόσωπα με καταληκτική ημερομηνία υποβολής τους την 31-12-2016, στις αρμόδιες ΔΟΥ τις τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις για τις αναδρομικές αποδοχές που τους καταβλήθηκαν σε ισόποσες δόσεις και αφορούν στα έτη 2012, 2013 και 2014 (όπως αυτές εμφανίζονται στις ετήσιες βεβαιώσεις αποδοχών τους που έχουν αναρτηθεί στο εσωτερικό δίκτυο).

Καθώς ο νόμος ορίζει ως χρόνο κτήσης του εισοδήματος τον χρόνο που ο δικαιούχος απέκτησε το δικαίωμα είσπραξης του, δηλαδή τον χρόνο που παρείχε την υπηρεσία, το εισόδημα/μισθός δηλώνεται στο οικείο φορολογικό έτος για το οποίο παρασχέθηκε η εργασία και όχι στο χρόνο που πραγματικά εισπράχθηκε.

Σε διαφορετική περίπτωση, θα δημιουργείτο πλασματικά μια αυξημένη φοροδοτική ικανότητα των στελεχών για το 2015 (έτος κατά το οποίο εισπράχθηκαν τα αναδρομικά), γεγονός που θα οδηγούσε σε πολλές περιπτώσεις στην ένταξή τους σε μεγαλύτερη κλίματα φορολόγησής τους.


Στο σημείο αυτό επισημαίνουμε ότι στην περίπτωση που υποβάλλετε τις τροποποιητικές δηλώσεις μετά την 31-12-2016, θα σας επιβληθεί πρόστιμο το ύψος του οποίου ανέρχεται στα 100 ευρώ ανά δήλωση ή με προσαύξηση φόρου λόγω εκπροθέσμου σε περίπτωση χρεωστικής εκκαθάρισης της τροποποιητικής δήλωσης.

Η διαδικασία υποβολής των τροποποιητικών δηλώσεων διενεργείται ως ακολούθως:

Οι τροποποιητικές δηλώσεις υποβάλλονται υποχρεωτικά στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. του φορολογούμενου με βάση τα στοιχεία της βεβαίωσης που αφορά στα αναδρομικά ποσά και αναγράφονται μόνο τα ανωτέρω ποσά, ήτοι τα στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. θα συντάξουν τρία έντυπα Ε1 που θα αφορούν τα οικονομικά έτη 2012, 2013 και 2014 και θα αναγραφούν μόνο αυτά τα ποσά. Σε εμφανές σημείο επί της δήλωσης θα αναγράφεται ότι πρόκειται για τροποποιητική δήλωση λόγω αναδρομικών. Οι δηλώσεις θα υποβληθούν σε 2 αντίτυπα στον προϊστάμενο της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας.

Με δεδομένο τέλος, το γεγονός ότι τα στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. όχι μόνο επιβαρύνονται από την αυτοπρόσωπη και χειρόγραφη διαδικασία, αλλά θα πρέπει και να την επαναλάβουν για το 2016 και ξανά για το 2017, η ΠΕΑΛΣ επαναλαμβάνει το πολλάκις διατυπωμένο αίτημα για ηλεκτρονική υποβολή των εν λόγω δηλώσεων με στόχο την αποφυγή της ταλαιπωρίας χιλιάδων συναδέλφων - φορολογούμενων.

Τέλος και για την υποβοήθηση των συναδέλφων αναφορικά με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων τρέχοντος έτους, σας γνωρίζουμε συμπληρωματικά τα εξής:

• Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων, ορίζεται η Πέμπτη 30.6.2016 (μετά και την παράταση που ελήφθη λόγω προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στο taxisnet).

• Όσοι από τους φορολογούμενους θα έχουν χρεωστικές φορολογικές δηλώσεις 2016 θα μπορούν να καταβάλλουν τον φόρο εισοδήματος που θα προκύψει εφάπαξ (χωρίς να παρέχεται φέτος έκπτωση 2% επί της συνολικής οφειλής σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης) μέχρι την 29η Ιουλίου ή σε τρεις ισόποσες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη μέχρι την 29η Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι την 30η Νοεμβρίου.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ