2016-05-21 01:42:13
Φωτογραφία για Σ. Φρανσίσκο: Ο ρατσισμός στην αστυνομία οδηγεί σε παραίτηση τον αρχηγό
Ο επικεφαλής της αστυνομίας του Σαν Φρανσίσκο Γκρεγκ Σερ παραιτήθηκε την Πέμπτη, μετά από αίτημα του δημάρχου Εντ Λι, λίγες ώρες αφούτου αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν μια μαύρη γυναίκα στη γειτονιά Μπέιβιου της πόλης. Ο Σερ, είναι ακόμα αρχηγός αστυνομίας που χάνει τη δουλειά του στον απόηχο...

των εκτεταμένων διαμαρτυριών για θανατηφόρα βία της αστυνομίας σε βάρος Αφροαμερικανών και Λατίνων, το τελευταίο διάστημα.

Ακολουθεί τον Άντονι Μπατς, αρχηγό της αστυνομίας της Βαλτιμόρης, ο οποίος απολύθηκε μετά το θάνατο του Αφροαμερικανού Φρέντι Γκρέι στα χέρια της αστυνομίας (πέθανε από βασανιστήρια ενώ βρισκόταν υπό κράτηση) και τις ταραχές που ακολούθησαν, τον Τόμας Τζάκσον, επικεφαλής της αστυνομίας του Φέργκιουσον, ο οποίος παραιτήθηκε μετά από πόρισμα – κόλαφο για φυλετικές προκατάληψεις και τον Γκάρι ΜακΚάρθι, επικεφαλής της αστυνομίας του Σικάγου, ο οποίος απολύθηκε μετά την δημοσιοποίηση του βίντεο από τους θανάσιμους πυροβολισμούς σε βάρος του Λακάν ΜακΝτόναλτν (το 17χρονου που δέχθηκε 16 σφαίρες ενώ έτρεχε στο δρόμο κρατώντας ένα μαχαίρι).


Τους τελευταίους μήνες, πλήθαιναν οι φωνές που καλούνσαν τον Σερ να παραιτηθεί, μετά από μια σειρά θανάσιμων πυροβολισμών και ενός σκανδάλου φυλετικών προκαταλήψεων. Ο ίδιος διαβεβαίωνε μέχρι και πριν από δύο ημέρες, ότι δεν είχε καμία πρόθεση να παραιτηθεί, ενώ απολάμβανε την υποστήριξη του δημάρχου, ο οποίος δήλωνε ότι ο Σερ αντιλαμβάνεται την ανάγκη για μεταρρύθμιση.

Ωστόσο, η πολιτική πίεση αυξανόταν, καυώς τέσσερα από τα 11 μέλη του δημοτικού συμβουλίου ζητούσαν επίμονα την παραίτηση του Σερ, η παρουσία του οποίου στην αστυνομία προκαλούσε διαρκείς διαμαρτυρίες, ανάμεσά τους και μια 17ήμερη απεργία πείνας από ομάδα ακτιβιστών.

Η "σταγόνα που ξεχύλησε το ποτήρι" ήταν ο θανάσιμος πυροβολισμός μιας 27χρονης Αφροαμερικανής σε αυτοκίνητο που φέρεται να ήταν κλεμμένο, την Πέμπτη.

Νωρίτερα, ο Σερ είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι η γυναίκα προσπάθησε να διαφύγει όταν την πλησίασε η αστυνομία και στη συνέχεια τράκαρε το αυτοκίνητο.

Ένας από τους αστυνομικου πυροβόλησε τη γυναίκα μία φορά, καταφέροντάς της θανατηφόρο τραύμα. Το περιστατικό, ήταν ο τρίτος θανατηφόρος πυροβολισμός σε βάρος υπόπτου στο Σαν Φρανσίσκο, τους τελευταίους σε έξι μήνες.

Τον Μάρτιο του 2015, μια ομοσπονδιακή έρευνα για τη διαφθορά της αστυνομίας, αποκάλυψε ρατσιστικά και ομοφοβικά μηνύματα κειμένου που ανταλλάσσονται μεταξύ μιας ομάδας 14 αστυνομικών. Τα μηνύματα περιλελάμβαναν δηλώσεις όπως "όλοι οι αράπηδες πρέπει να κρεμαστούν" και έθεσε υπό αμφισβήτηση χιλιάδες ποινικές υποθέσεις.

Τον Μάρτιο του 2016, άλλη μια ομάδα τεσσάρων αστυνομικών ενεπλάκη σε ανταλλαγή ρατσιστικών και ομοφοβικών μηνυμάτων.

Το αστυνομικό τμήμα του Σ. Φρανσίσκο δέχεται επικρίσεις από καιρό για δυσανάλογη αστυνόμευση των Αφροαμερικανών. Αν και το ποσοστό των μαύρων κατοίκων της πόλης είναι μόλις 5,8%, οι Αφροαμερικανοί ενήλικες αποτελούν το 40% όλων των συλλήψεων και οι ίδιοι είναι είναι επτά φορές πιο πιθανό να συλληφθούν σε σχέση με τους λευκούς, σύμφωνα με μια μελέτη του 2015.

Οι ακτιβιστές ζητούν τώρα την παραίτηση του δημάρχου.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ