2016-05-22 00:22:43
Φωτογραφία για Υποστολή Σημαίας στο Λευκό Πύργο από άγημα Ποντίων-19 Μαίου 2016 [video]
Σε κλίμα έντονης συναισθηματικής φόρτισης και συγκίνησης πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, οι εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης... στα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ελληνοποντίων Παλιννοστούντων της πρώην ΕΣΣΔ.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την Πορεία Μνήμης από την Πλατεία Αριστοτέλους, στην οποία συμμετείχε πλήθος κόσμου, σωματεία και τοπικοί φορείς με παραδοσιακές φορεσιές (Αρμένιοι, Βλάχοι, Ηπειρώτες, Θράκες, Κρήτες, Κύπριοι, Μικρασιάτες, Σαρακατσαναίοι, κλπ) και εκατοντάδες Ποντιακά Σωματεία από όλη την Ελλάδα.

Η Πορεία κατέληξε στο Λευκό Πύργο, όπου πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά, σε συνεργασία με το Γ’ Σώμα Στρατού, Επίσημη Τελετή Υποστολής της Σημαίας από άγημα Ποντίων, το οποίο πλαισιωνόταν από άγημα στρατού και τη Στρατιωτική Μουσική του Γ΄ Σώματος Στρατού.


Στην ομιλία της η Πρόεδρος της Π.Ο.Π.Σ. Χριστίνα Σαχινίδου τόνισε ότι «η Ημέρα Μνήμης δεν είναι απλά ημέρα ανάμνησης τραγικών γεγονότων, αλλά ημέρα πίστης, ελπίδας και διεκδίκησης». Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε ένα πολύ σημαντικό γεγονός για τον Ποντιακό Ελληνισμό, στην υπογραφή, από τον κ.Ιβάν Σαββίδη, του πρωτοκόλλου συνεργασίας με το ΑΠΘ για τη δημιουργία έδρας Ποντιακών Σπουδών. Τέλος, όπως επεσήμανε «Οι εκατοντάδες των νέων, που βρίσκονται σήμερα μαζί μας, φορώντας υπερήφανα τις παραδοσιακές στολές από όλες τις άκρες της Πατρίδας μας, δείχνει ότι ο αγώνας μας είναι αγώνας κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδας. Οι εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης για τα θύματα της Γενοκτονίας των Χριστιανικών Λαών της Ανατολής δεν στοχεύουν στην καλλιέργεια ρεβανσισμού και μισαλλοδοξίας, αλλά αποσκοπούν στην αποκατάσταση μιας ιστορικής αδικίας και επιδιώκουν να λειτουργήσουν ως οδοδείκτες στη συνείδηση των σύγχρονων κοινωνιών, συντελώντας στην αποφυγή αναπαραγωγής παρόμοιων καταστάσεων.

Οι εκατοντάδες νέοι έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα σε όλους αυτούς που θέλουν να μας επιβάλλουν την ιστορική αμνησία:

“Δεν ξεχνούμε.

Τιμούμε και μόνο ενωμένοι μπορούμε περισσότερα και καλύτερα”.
Tromaktiko
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ