2016-05-23 07:21:16
Φωτογραφία για Ομιλία του Θανάση Θεοχαρόπουλου στη Βουλή στο πολυνομοσχέδιο
Στις 10 Μαΐου μετά το προηγούμενο Eurogroup ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο Μηχανισμός Δημοσιονομικής Διόρθωσης (κόφτης) είναι πρόταση της κυβέρνησης. Το ίδιο δήλωσε και ο Υπουργός Εργασίας ο κ. Κατρούγκαλος, είπε μάλιστα ότι είναι δική του πρόταση. Χθες ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος διέψευσε και τον κ. Τσίπρα και τον κ. Κατρούγκαλο. Δεν είναι ο μηχανισμός της επιλογής μας είπε χαρακτηριστικά. Αγαπητά μέλη της κυβέρνησης συνεννοηθείτε τουλάχιστον να λέτε τα ίδια. Εκτίθεστε. Κλειστείτε σε ένα δωμάτιο και συνεννοηθείτε να πείτε τα ίδια ψέματα στον ελληνικό λαό.

Από την στιγμή λοιπόν που σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό της χώρας ο κόφτης είναι πρόταση της κυβέρνησης, τα οριζόντια μέτρα και η οριζόντια μείωση δαπανών μεταξύ των οποίων και μισθών-συντάξεων θα έχουν πλέον ονοματεπώνυμο: ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Τις θριαμβολογίες λοιπόν για την υπερήφανη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης ακολούθησαν οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού, ότι η ελληνική οικονομία είναι σαν το συμπιεσμένο ελατήριο. Υπάρχει πλέον όμως αγαπητοί συνάδελφοι το σοβαρό ενδεχόμενο το ελατήριο αντί να εκτοξευθεί να σπάσει από την πίεση που του ασκεί η σημερινή κυβέρνηση με επώδυνες συνέπειες για την ελληνική κοινωνία.


Καταλαβαίνετε, κύριοι της κυβέρνησης, τι κάνετε με το νομοσχέδιο αυτό; Καταλαβαίνετε τι πραγματικά σημαίνει για την χώρα και τον πολίτη;

Έχετε άραγε αναλογιστεί τις συνέπειες που φέρνει η νέα φορολογική καταιγίδα για τα νοικοκυριά, τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις; Φόροι παντού, επιβαρύνσεις σε όλα. Χωρίς κανένα σχέδιο. Οι επιβαρύνσεις δεν εξαντλούνται στην προσαύξηση υφιστάμενων ή στη θέσπιση νέων έμμεσων φόρων, αλλά διογκώνονται εξαιτίας των επαχθέστερων μεταβολών που θα επέλθουν στον ισχύοντα ΕΝΦΙΑ. Εσείς λοιπόν που θα καταργούσατε τον ΕΝΦΙΑ, αυξάνετε τώρα τους συντελεστές του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ και των οικοπέδων, μειώνετε το αφορολόγητο του ΕΝΦΙΑ για το συμπληρωματικό φόρο και επιβάλλετε συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ και στα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των επιχειρήσεων.

Την ίδια ακριβώς στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ευαγγελίζεται διαρκώς την ανάπτυξη, ανεβάζει την φορολογία σε κάθε προϊόν και υπηρεσία, διαλύοντας κάθε οικογενειακό προϋπολογισμό με ταχύτατους ρυθμούς. Και σας ρωτώ. Από πότε η ανάπτυξη που επιδιώκεται όπως εσείς λέτε βασίζεται στην φοροεπιδρομή;

Να μιλήσουμε με ειλικρίνεια. Για ποια ανάπτυξη μιλάμε; Πως φαντάζεται η κυβέρνηση ότι θα έρθει η ανάπτυξη; Με πολίτες εξαθλιωμένους από την ανάλγητη υπερφορολόγηση που δεν έχουν τη παραμικρή δυνατότητα αγοράς αγαθών και υπηρεσιών; Με υποψήφιους επενδυτές που αν υπάρξουν δεν θα έχουν αγορά να πουλήσουν; Για ποια ανάπτυξη μιλάμε, όταν η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα είναι λεηλατημένη από άμεσους και έμμεσους φόρους; Ο Υπουργός Ανάπτυξης όμως μάλλον έχει άλλη άποψη, καθώς δήλωσε πρόσφατα ότι στις χώρες με υψηλή φορολογία γίνονται οι περισσότερες επενδύσεις. Έγινε πλέον κατανοητό ότι η οριζόντια υπερφορολόγηση είναι στρατηγική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και όχι επιλογή των εταίρων.

Και μάλιστα ο εταίρος σας, ο συγκυβερνήτης σας, για το μόνο που ενδιαφέρεται είναι τα ειδικά μισθολόγια, από όλα αυτά τα μέτρα. Βέβαια εσείς κ. Κατρούγκαλε χαρακτηρίσατε μπεσαλήδες τους ΑΝΕΛ σήμερα το πρωί, φαίνεται ότι η περίεργη αυτή συγκατοίκηση με τον εθνικολαϊκισμό έχει στέρεη βάση.

Εκχωρείτε τη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια με την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας. Τόσο καιρό δεν γινόταν κατανοητό γιατί αργεί τόσο πολύ αυτή η σύσταση του περίφημου Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Τώρα όμως το καταλάβαμε! Σε αυτή την εταιρεία, που δεν θα ανήκει στο δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα, εκχωρείται πλέον κάθε δημόσιο περιουσιακό στοιχείο καθώς και οι συμβάσεις παραχώρησης μέσα από τη σύσταση θυγατρικής της, με την επωνυμία Εταιρεία Δημόσιων Συμμετοχών. Και να σημειώσω στο σημείο αυτό ότι επιχειρήσατε να εντάξετε και την ύδρευση και την ενέργεια και μπορεί μεν στη συνέχεια να εξαιρέθηκαν από την εκχώρηση κατόπιν των αντιδράσεων που υπήρξαν, αλλά είναι βέβαιο ότι θα επανέλθουν ως συνέχεια μιας αποτυχημένης διαπραγμάτευσης. Μα και το νερό, επιχειρήσατε ακόμη και το νερό να εντάξετε κύριοι της κυβέρνησης; Σύμφωνα με τις αναλογίες των μελών στο Εποπτικό Συμβούλιο τίποτα πλέον δεν θα γίνεται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των υποδεικνυόμενων από τους εταίρους! Ούτε στα όνειρα του πιο ακραίου νεοφιλελεύθερου. Ο ρόλος του δημοσίου και πολύ περισσότερο της Βουλής των Ελλήνων θα είναι πλέον ανύπαρκτος. Αν αυτό δεν αγγίζει ζητήματα δημοκρατίας και δεν λέγεται ακραία εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, τότε τι είναι! Αυτά συμφωνήσατε κ. Τσίπρα στην περίφημη ηρωική διαπραγμάτευση 17 ωρών τον Αύγουστο; Αν είναι έτσι, μη καθίσετε κ. Τσακαλώτο στο Eurogroup την Τρίτη πάλι τόσες ώρες γιατί θα χάσουμε τα πάντα.

Το πρόβλημα είναι ότι τα μέτρα που προτείνετε είναι και κοινωνικά άδικα και οικονομικά αναποτελεσματικά. Δεν θα φέρουν τα έσοδα που προβλέπετε. Για αυτό θεσπίζετε με Υπουργική Τροπολογία τον Μηχανισμό Δημοσιονομικής Διόρθωσης, τον «κόφτη» δημοσίων δαπανών. Θεσπίζετε έναν μηχανισμό που θα αφορά –εφόσον δεν εξαιρούνται- συντάξεις, μισθούς και παροχές κοινωνικής ασφάλισης, γεγονός το οποίο παραπέμπει σε περαιτέρω εξαθλίωση των ίδιων υποζυγίων. Επίσης, η όποια διόρθωση θα γίνεται με Προεδρικό Διάταγμα που σημαίνει ότι η Βουλή αγνοείται παντελώς.

Και μέσα σε όλα αυτά, η Κυβέρνηση σπέρνει και ένα κλίμα αισιοδοξίας για το δημόσιο χρέος, τη στιγμή που λίγα 24ωρα πριν τη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρώπης συνεχίζεται η «δημιουργική ασάφεια» σε σχέση με το ελληνικό χρέος. Προσπαθήστε τουλάχιστον να προασπίσετε την απόφαση του Νοεμβρίου του 2012. Η απόφαση αυτή μιλάει ξεκάθαρα για αναδιάρθρωση του χρέους με χρονική μετακύλιση ομολόγων και μείωση επιτοκίων. Εσείς τότε διαφωνούσατε και μιλούσατε για διαγραφή! Αυταπάτη ή ψέμα; Τι έχετε να πείτε σήμερα; Η ηρωική σας διαπραγμάτευση το μόνο που κατάφερε είναι να οδηγήσει την χώρα σε νέο επώδυνο μνημόνιο και να επαναδιατυπωθεί στην συμφωνία του καλοκαιριού ότι για το δημόσιο χρέος θα ακολουθηθεί η απόφαση του Νοεμβρίου του 2012. Και τώρα με το πρόσφατο Eurogroup πηγαίνετε ακόμη πιο πίσω και από την απόφαση του Αυγούστου που αναφερόταν στην απόφαση του Νοεμβρίου του 2012. Θα πρόκειται για απόλυτη ήττα αν δεν πετύχετε να προασπίσετε τουλάχιστον την απόφαση του Νοεμβρίου του 2012 με την άμεση εφαρμογή της για το θέμα του δημοσίου χρέους.

Η χώρα μας βρίσκεται σε συνθήκες ασφυξίας. Η στασιμότητα και η υστέρηση εντείνεται.

Με αυτό το νομοθέτημα, η Ελλάδα δεν γυρίζει σελίδα. Και προφανώς δε βλέπει στο φως της ανάπτυξης. Σέρνεται στο σκοτάδι δίχως τέλος.

Εμείς δεν θα το επιτρέψουμε αυτό. Ανασυγκροτούμε την μεγάλη προοδευτική παράταξη. Την σύγχρονη κεντροαριστερά των λύσεων μακριά από ιδεοληψίες και αυταπάτες που δυστυχώς ταλαιπώρησαν και ταλαιπωρούν και σήμερα την χώρα μας.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ