2016-05-23 13:29:03
Φωτογραφία για Η Γενική Ιατρική θα νικήσει και πάλι…Λίγα λόγια για τις ημέρες που έρχονται
Δευτέρα 23 Μάιος 2016

Γράφει ο Ανάργυρος Δ. Μαριόλης, Πρόεδρος Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής

Η μοναξιά, ο κίνδυνος και η σιωπή δεν υπάρχουν, γιατί υπάρχει η αναγκαιότητα της αποστολής μας.

ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΙΤΛΟΥ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Όπως σας είναι γνωστό, η Ελληνική Ένωση Γενικής Ιατρικής κατέθεσε την έγγραφη διαμαρτυρία της προς τον Υπουργό Υγείας. Παράλληλα, η διαβούλευση του εν λόγω νομοσχεδίου «ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΚΕΝΤΡΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΣΠΑΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» που περιέχει το άρθρο 27, λήγει στις 23.05.2016. Διαβάστε ΕΔΩ όλο το αναλυτικό ρεπορτάζ που είχε αποκαλύψει πρώτο το HealthReport.gr: «Ως Γενικοί Γιατροί εντάσσονται στο ΕΣΥ οι γιατροί χωρίς ειδικότητα του ΠΕΔΥ!»

Λίγη ιστορία Για να ξαναθυμηθούμε ότι η αυθαίρετη απονομή τίτλου ειδικότητας Γενικής Ιατρικής χωρίς εκπαίδευση, που ουσιαστικά ευτελίζει έναν ολόκληρο κλάδο, επανέρχεται για τρίτη φορά τα τελευταία χρόνια.


Οι δύο μεγάλες προσπάθειες έγιναν τις περιόδους 2003 – 2004 και 2008 – 2009. Αμφότερες κατέληξαν σε κόλαφο για τους επιχειρούντες να στρεβλώσουν την αξία και το ρόλο της Γενικής Ιατρικής. Οι δύο προσφυγές των τότε Διοικητικών Συμβουλίων επί προεδρίας Δ. Μιχάλη και Α. Μαριόλη αντίστοιχα, μας δικαίωσαν, φυσικά με την αρωγή, την συνεργασία και την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής Ιατρικής(ΕΛΕΓΕΙΑ).

Η Γενική Ιατρική αντιμετώπισε αρκετές φορές τον κίνδυνο μιας σχεδόν βέβαιης ήττας και έγραψε μια μακρά περήφανη ιστορία, γι’ αυτό και εμείς σήμερα δεν θα εγκαταλείψουμε μια ακόμη σπουδαία νίκη.

Οι πτερόεσσες ιδέες και απόψεις συγκεκριμένων προσώπων που προσπαθούν να προσφέρουν ανδραγαθήματα τέτοιου είδους, θα πέσουν στο κενό.

Η Ελληνική Ένωση Γενικής Ιατρικής έχει ήδη ετοιμάσει όλα τα σχετικά έγγραφα για να τα αποστείλει με τη λήξη της διαβούλευσης στη Βουλή, κατά τη συζήτηση στηνΕπιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.

Αξίζει πάντως κάποιοι να μαζευτούν (αν δεν μπορούν κάπου αλλού) σε μια ταβέρνα, τουλάχιστον ως ανάμνηση για όλα αυτά που κερδίσαμε όλα αυτά τα χρόνια.

Είμαι σίγουρος τόσο εγώ όσο και εσείς που διαβάζετε αυτό το μήνυμα ότι όλοι αυτοί οι αγώνες για την ειδικότητά μας, δεν διαβρώθηκαν ούτε από την πολυκαιρία, αλλά ούτε και από τη χρήση.

Δεν μένουμε αποκαθηλωμένοι, αλλά ζωντανοί ως όνειρα που έχουν την τύχη να μην προσφέρονται για συναναστροφή και παραδείγματα.

Κανένα σπασμένο κατάρτι δε θα κάνει το πλοίο να μην μπορεί να ταξιδέψει και ρίχνοντας μια ματιά στο μέλλον, ας ανασκουμπωθούν όλοι για να ξαναφτιάξουμε και να ξανακάνουμε σχέδια. Γιατί η επιθυμία όλων μας είναι μία που μπορεί να γίνει πραγματικότητα: Γενικός/Οικογενειακός Ιατρός για όλους τους πολίτες.

Το μυστηριακό παιχνίδι ορισμένων σε επίπεδο παραμυθιού θα ήταν όμορφο, στην παρούσα φάση όμως δεν συναντιέται πουθενά με το έργο και την αίγλη της καθημερινότητας που έχει ο κάθε Γενικός Ιατρός. Γιατί όλοι έχουμε την αίσθηση τηςπραγματικότητας.

Οι λιγοστοί οπαδοί της σημερινής κατάστασης υπηρετούν μόνο την προσωρινή ματαίωση της απήχησης της φωνής αυτών που σκέφτονται, δημιουργώντας ρήγματα και νιφάδες αμφιβολίας στη Γενική Ιατρική, ο Γενικός Ιατρός όμως δεν συγχρωτίζεται με όλους αυτούς.

Θέλω να πιστεύω ότι όλοι εμπνέονται από τις ίδιες επιθυμίες και τα ίδια όνειρα και ζουν για την πραγμάτωση κοινών συμφερόντων, γιατί αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν.

Μπορεί να περπατάμε στα σκοτεινά και η νύχτα να φαίνεται ατελείωτη, είμαστε όμωςΟΛΟΙ σίγουροι ότι πολύ σύντομα θα συναντήσουμε τη μέρα.

Πιστεύοντας στην αγνότητα και την παιδικότητα, έχοντας γνώση τις σχέσεις που έχει το παιδί με τη Γενική Ιατρική στην Ελλάδα. Γιατί το παιδί πάντα ονειρεύεται… και μέσα εκεί θα βρεις τις παιδικές αγάπες, τα πρώτα φιλιά, τους πρώτους έρωτες, την πρώτηαίσθηση μοναξιάς.

Η Γενική Ιατρική έχει τις ρίζες της στην ανθρώπινη ανάσα, γι’ αυτό πρέπει να αναζητούμε καθημερινά τον άνθρωπο.

Ανάργυρος Δ. Μαριόλης

Πρόεδρος Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ