2016-05-25 00:24:17
Φωτογραφία για Γερμανοί αναλυτές: Δεν πρέπει να περιμένουμε καμία λύση για το χρέος σήμερα
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών συγκλίνουν στο ότι αν και η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις, στο σημερινό Eurogroup δεν θα πρέπει να αναμένονται τελικές αποφάσεις όσον αφορά τη διαχείριση του ελληνικού χρέους, σχολιάζει η Deutsche Welle.

Παρά τη σημαντική πρόοδο που πιστοποιούν στις διαπραγματεύσεις όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, Γερμανοί αναλυτές εγείρουν σοβαρές αμφιβολίες για το εάν θα τελειώσει σήμερα οριστικά το πόκερ για το ελληνικό ζήτημα, κι αυτό λόγω της συνεχιζόμενης διελκυστίνδας ΔΝΤ και Γερμανίας για το θέμα του χρέους.

Χαρακτηριστικά είναι τα τηλεγραφήματα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa που επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι «μολονότι η αποστολή εξετελέσθη και οι Έλληνες σφίγγουν ακόμη περισσότερο το ζωνάρι», η διαμάχη μεταξύ Ουάσιγκτον και Βερολίνου για το χρέος καλά κρατεί.

Τα μέτρα πλήττουν κυρίως τους χαμηλόμισθους

Σύμφωνα με το dpa η ελληνική κυβέρνηση ανταποκρίθηκε πλήρως στις δεσμεύσεις που ανέλαβε, υιοθετώντας την Κυριακή άλλο ένα πακέτο μέτρων το οποίο, όπως σχολιάζει, «πλήττει κυρίως τους χαμηλόμισθους»
. Την ίδια ώρα όμως το ΔΝΤ επιμένει στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, κάτι που με τη σειρά της απορρίπτει η Γερμανία, η οποία όμως επιμένει παράλληλα στη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Άγνωστο παραμένει πώς θα λυθεί ο γόρδιος αυτός δεσμός, σχολίαζαν τις τελευταίες μέρες Γερμανοί αναλυτές.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Welt που σημειώνει ότι όλα τα βλέμματα στρέφονται σήμερα στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σύμφωνα με την εφημερίδα, δεν αποκλείεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών να επιχειρήσει να καθυστερήσει την απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, μέχρι να αποσαφηνιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ. Εντούτοις, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, με αυτή την τακτική ο Β. Σόιμπλε ενδέχεται να απομονωθεί μακροπρόθεσμα εντός της ευρωζώνης, καθώς κανείς δεν θέλει την αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης.

Βερολίνο: Δεν είναι της παρούσης η συζήτηση για το χρέος

Ο ίδιος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πάντως εμφανίστηκε τις τελευταίες μέρες αρκετά αισιόδοξος όσον αφορά την έκβαση του σημερινού Γιούρογκρουπ. Την αισιοδοξία αυτή μετέφερε χθες και κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Βερολίνο και η εκπρόσωπός του. Το υπουργείο Οικονομικών βέβαια δεν χάνει την ευκαιρία να επαναλαμβάνει την ίδια ώρα ότι για τη γερμανική κυβέρνηση το θέμα του χρέους δεν είναι της παρούσης.

Γεγονός είναι ότι Αγκ. Μέρκελ και Β. Σόιμπλε θέλουν πάση θυσία να αποφύγουν ο,τιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί αλλαγή του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος, καθώς οποιαδήποτε αναθεώρηση θα έπρεπε να περάσει εκ νέου από τη γερμανική Βουλή. Και εκεί τα πράγματα δεν θα ήταν απλώς δύσκολα, αλλά ενδεχομένως και πολιτικά επικίνδυνα για την καγκελάριο και τον υπουργό Οικονομικών.

Διότι δεν είναι μόνον η σθεναρή αντίσταση πολλών βουλευτών του κόμματός τους, των Χριστιανοδημοκρατών, σε οποιαδήποτε νέα παραχώρηση έναντι της Ελλάδας. Ενδεχόμενη ελάφρυνση του χρέους θα έδινε τροφή και στο ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο εμφανίζεται πλέον να συγκεντρώνει στις δημοσκοπήσεις διψήφια ποσοστά. Γι΄ αυτό και ο κ. Σόιμπλε επιμένει ότι οποιαδήποτε απόφαση για το χρέος θα πρέπει να ληφθεί μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, μετά το 2018 δηλαδή, όταν θα έχουν περάσει και οι γερμανικές εκλογές.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ