2016-05-25 02:21:51
Φωτογραφία για Πολύωρο θρίλερ στις Βρυξέλλες για δόσεις, αξιολόγηση και χρέος
Μια ανάσα από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης σε δυο υποδόσεις βρίσκεται η Ελλάδα καθώς από το πολύωρο Eurogroup που ξεκίνησε το απόγευμα της Τρίτης και συνεχίστηκε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, ξεπερνώντας τις οκτώ ώρες, εμφανίστηκε… κάτι σαν «λευκός καπνός»!

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης τα «βρήκαν» σε ότι αφορά τη δόση των και την αξιολόγηση αλλά δεν συνέβη το ίδιο με το χρέος αλλά και τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που καθυστέρησε και την έκδοση του τελικού κειμένου συμπερασμάτων!

Αναλυτικότερα, η υπόθεση της έκδοσης του τελικού κειμένου συμπερασμάτων «κολλούσε» επί πολλές ώρες στη διατύπωση για το πώς θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα και ποιος θα είναι ο ρόλος του ΔΝΤ, προκειμένου να «περάσει» το κείμενο από τις χώρες που δεσμεύονται από αποφάσεις των κοινοβουλίων τους για συμμετοχή του Ταμείου


Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, το Eurogroup στο τελικό κείμενο των συμπερασμάτων του θα αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει πετύχει η Ελλάδα στις μεταρρυθμίσεις. Ελληνικές πηγές ενημέρωσης τόνιζαν πως η δήλωση του Eurogroup θα αναφέρει ότι η Ελλάδα αναμένεται να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και δεν θα υπάρχει αναφορά σε επόμενα έτη.

Επιπλέον, θα εξουσιοδοτεί το Euroworking Group ώστε αυτό να ελέγξει την συμβατότητα των όσων ψηφίστηκαν στην ελληνική βουλή με τα όσα έχουν συμφωνήσει οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Στο κείμενο αναμένεται να υπάρχουν σαφείς αναφορές στο τι μέλλει γενέσθαι με τα κόκκινα δάνεια, το ΕΚΑΣ, το συνταξιοδοτικό και τις αποκρατικοποιήσεις.

Έτσι, αν όλα πάνε καλά το Euroworking Group θα ανάψει το «πράσινο φως» για να θα αποδεσμευθεί η επόμενη δόση, συνολικού ύψους 10,3 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα το μεγαλύτερο τμήμα της δόσης, ύψους 7,5 δισ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευθεί τον Ιούνιο και 2,8 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο, αφού πρώτα έχουν εφαρμοστεί και τα τελευταία προαπαιτούμενα.

Τέλος, ανοιχτό παρέμεινε το θέμα τους χρέος καθώς η συζήτηση δεν έκλεισε ούτε απόψε, με ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Παρ’ όλα αυτά στη δήλωση του Eurogroup, η ελληνική πλευρά, ανέμενε πως θα υπάρχει ο «οδικός χάρτης» για τη ρύθμιση του χρέους σε τρία στάδια (βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο).

Μερικά από τα μέτρα που βρίσκονται υπό συζήτηση, σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, είναι η διατήρηση των επιτοκίων σε σημερινά χαμηλά επίπεδα και η εξομάλυνση των αποπληρωμών ορισμένων δανείων στο χρόνο. Σε επόμενα στάδια εξετάζεται η πρόωρη εξαγορά δανείων του ΔΝΤ και η επιστροφή των κερδών ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες (SMPs και ANFAs).
πηγή
pestanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ