2016-05-25 08:13:06
Φωτογραφία για ΣΥΜΦΩΝΙΑ-ΠΑΚΕΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ EUROGROUP
Tμηματική εκταμίευση, οδικός χάρτης για το χρέος

Συνολική συμφωνία για την ολοκλήρωση του προγράμματος, την εκταμίευση 10,3 δισ. ευρώ σε δύο δόσεις και τον οδικό χάρτη για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, επιτεύχθηκε σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες στη συνεδρίαση του Εurogroup, στις Βρυξέλλες, έπειτα από μαραθώνια συνεδρίαση 11 ωρών.

Το δυσκολότερο θέμα στις συζητήσεις αφορούσε το χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Χρειάστηκε να γίνουν  αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις μεταξύ του προέδρου του Εurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ και του εκπροσώπου του ΔΝΤ Πόλ Τόμσεν, αλλά και συνεχής τηλεφωνική επικοινωνία με την επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού Κριστίν Λαγκάρντ, για να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε συμφωνία. Όπως δήλωσε ο κ. Τόμσεν, θα γίνει πρόταση προς το Δ.Σ. του ΔΝΤ για συμμετοχή στο πρόγραμμα της Ελλάδας μέχρι το τέλος του χρόνου, αφού προηγηθεί ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέος, από την  οποία θα προκύπτει ότι τα μέτρα των Ευρωπαίων διασφαλίζουν τη βιωσιμότητά του.


Σχετικά με τη δόση, η εκταμίευση θα γίνει σε δύο υποδόσεις, η πρώτη το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουνίου και θα είναι ύψους 7,5 δισ. ευρώ και η δεύτερη μετά το καλοκαίρι ύψους 2,8 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, πριν από την εκταμίευση της πρώτης δόσης θα πρέπει από ελληνικής πλευράς να τηρηθούν κάποια προαπαιτούμενα που συνδέονται με το άνοιγμα της αγοράς για τα «κόκκινα δάνεια», γιατί οι θεσμοί δεν είναι απολύτως ικανοποιημένοι από την διατύπωση του νόμου, για το ασφαλιστικό και τις ιδιωτικοποιήσεις. Η δεύτερη υποδόση το καλοκαίρι θα συνδεθεί με την πρόοδο σε μια σειρά από προαπαιτούμενα, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, το ταμείο αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας και τη νομοθεσία για τον τομέα της ενέργειας.

Αναφορικά με το χρέος, οι Ευρωπαίοι πρότειναν έναν οδικό χάρτη που έγινε αποδεκτός από το ΔΝΤ, ο οποίος προβλέπει τη λήψη βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων.

''The New Daily Mail''
 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ