2016-05-25 09:38:25
Φωτογραφία για Κραυγή αγωνίας στη Βουλή: Οι Τούρκοι πυρπολούν εκκλησίες, προπηλακίζουν ορθόδοξους
To TΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ σας μεταφέρει το ρεπορτάζ μέσα από την Βουλή των Ελλήνων Ανησυχητικές καταγγελίες στην Βουλή για την ασφάλεια της ελληνικής μειονότητα της Κωνσταντινούπολης την ώρα που ο Αλ. Τσίπρας συναντάται με τον Τ. Ερντογάν

-Κραυγή αγωνίας απο τον πρόεδρο των Κωνσταντινουπολιτών: «στα θέματα ασφάλειας, έχουμε ανησυχητικές εξελίξεις με ενισχυτικό χαρακτήρα»

- Πυρπολούν εκκλησίες, διαδηλώνουν έξω από Ορθόδοξους Ναούς, προπηλακίζουν ορθόδοξους

Σημαντικές αποκαλύψεις που πρέπει να τύχουν της δέουσας σημασίας από την ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών έκανε ο Πρόεδρος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών Νικόλαος Ουζούνογλου στην Βουλή των Ελλήνων.

Την ώρα που ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη προσκεκλημένος του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Ουζούνογλου προειδοποιούσε την ελληνική πολιτεία για ανησυχητική κλιμάκωση των επιθέσεων σε ελληνορθόδοξα μνημεία της Κωνσταντινούπολης.


«Όσον αφορά τα θέματα ασφάλειας, έχουμε μερικές ανησυχητικές εξελίξεις, οι οποίες φαίνονται μεν μεμονωμένες, αλλά αν το μελετήσει κανείς, έχει έναν ενισχυτικό χαρακτήρα» είπε χαρακτηριστικά ενώπιον των μελών της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς για να εξηγήσει «Πέρσι τον Ιούνιο, τέτοια εποχή, στην Αγία Τριάδα Χαλκηδώνος, έγινε μια επίθεση πυρπόλησης. Επίσης, πρόσφατα, την ημέρα των Βαΐων, στον Άγιο Παντελεήμονα, στο Κουσκουντζούκι, μία ομάδα οπαδών, βέβαια, γράφτηκε στο Τύπο, ότι ήταν από μαθητές του Ιεροδιδασκαλείου. Δεν είναι σωστό. Ήταν από μαθητές -οπαδούς του κυβερνώντος κόμματος οι οποίοι έκαναν διαδήλωση έξω από την Εκκλησία. Επίσης, έγινε επίθεση σε ένα άτομο έξω από την Αγία Τριάδα στο Ταξίμ».

Τα ευαγή ιδρύματα και το τούρκικο παιχνίδι

Εκτός των παραπάνω που προκαλούν έντονη ανησυχία για ενδεχόμενη «σπίθα» που αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα ενδεχομένως να εξελιχθεί σε νέο πογκρόμ κατά του ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης, ο κ. Ουζούνογλου παρέθεσε στην Βουλή τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική μειονότητα της Πόλης.

Όπως υποστήριξε ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα της ελληνικής μειονότητας έχει να κάνει με τα ευαγή ιδρύματα. Εξήγησε ότι η ελληνορθόδοξης - ρωμαίικης κοινότητα έχει 70 ευαγή ιδρύματα. Περαν του προβλήματος της διοίκησής τους του από μια ομογένεια που αριθμεί πλέον μερικές χιλιάδες μέλη, έχει 70 ευαγή ιδρύματα και η διοίκηση αυτών, είναι ένα δύσκολο ζήτημα το σημαντικότερο ζήτημα κατά τον κ. Ουζούνογλου είναι ότι το 1974 το Αναιρετικό το Δικαστήριο της Τουρκίας, δηλαδή το αντίστοιχο ελληνικό Συμβούλιο της Επικρατείας, με ένα νομικό πραξικόπημα αποφάσισε ότι οι ρωμιοί είναι μεν υπήκοοι της Τουρκίας, αλλάά είναι και ξένοι και επομένως τα Ιδρύματά τους δεν μπορούν να αποκτούν περιουσία από δωρεές ή ιδιοκτησίες με οποιοδήποτε τρόπο.

Αυτό είχε ως συνέπεια να καταργηθούν ιδιοκτησίες που είχαν δοθεί στα 70 Ιδρύματα από το 1936. Σύμφωνα πάντα με τον Πρόεδρο παραπάνω από 2.000 ακίνητα της ελληνορθόδοξης κοινότητας κατασχέθηκαν, εν μια ριπή. Το ζήτημα επανήλθε νομικά το 2004 και εως σήμερα έχει ανακτηθεί μέρος της χαμένης περιουσίας που όμως δεν ξεπερνά το 20%.Ο ίδιος επισήμανε ότι σήμερα βρίσκονται στο Συνταγματικό δικαστήριο της Τουρκίας 110 υποθέσεις για αιτήματα επιστροφής των ακινήτων ενώ αν χρειαστεί θα υπάρξει προσφυγή και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Παρά την προσπάθεια όμως που καταβάλλεται νομικά, η Τουρκία επέλεξε άλλο δρόμο για να εμποδίσει τις απαιτήσεις της ελληνικές μειονότητας.

Τον Ιανουάριο του 2014 η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων, που εποπτεύει και τα Ιδρύματα της ελληνικής μειονότητας, αποφάσισε να καταργήσει την εκλογική διαδικασία για την διοίκησή τους, να τοποθετεί η ίδια τα μέλη και να πάρει έτσι τον πλήρη έλεγχό τους. «Επίσης, υπάρχει μέσα σε αυτό το θέμα ένα ζήτημα, το οποίο και πρόσφατα ανέκυψε και είναι, ότι όλα τα Μοναστήρια στα Πριγκηπόννησα και άλλες τέσσερις Εκκλησίες, από τη δεκαετία του 1980 έχουν κηρυχθεί κατειλημμένες. Τι σημαίνει αυτό;» ανέφερε στην συνέχεια ο κ. Ουζούνογλου για να εξηγήσει «Ότι η διοίκησή τους δεν ασκείται, πλέον, από τη μειονότητα και αυτό είναι σοβαρό ζήτημα. Πρόσφατα, στη Χάλκη υπήρξε μια κατάληψη, κατάσχεση Σκήτης της Ιεράς Μονής της Καμαριώτισσας, η οποία το 1942 είχε καταληφθεί με την Εμπορική Σχολή της Χάλκης και εκεί ανακύπτει αυτό το ζήτημα των κατειλημμένων ακίνητων».

Αυξάνεται ο αριθμός των μαθητών

Μέσα σε όλη αυτή την αποκαρδιωτική περιγραφή ο κ. Ουζούνογλου είχε και μια ελπιδοφόρα πληροφορία. «Σήμερα, ο αριθμός των μαθητών είναι περίπου 250, βέβαια, είναι ευχάριστο το γεγονός, ότι τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχει μια σημαντική αύξηση εισόδου μαθητών στα σχολεία μας και αυτό πιστεύουμε, ότι αν με συστηματικό τρόπο το καλλιεργήσουμε και συνεχίσει, αλλά να λυθεί και το ζήτημα των εξ Ελλάδος μαθητών, να γίνονται κανονικοί μαθητές, γιατί σήμερα είναι σαν επισκέπτες μαθητές με ένα ειδικό καθεστώς. Ελπίζουμε, ότι σε μία πενταετία ίσως, να μπορέσουμε να φτάσουμε σε σημαντικά μεγαλύτερους αριθμούς» είπε χαρακτηριστικά.

Το επίδομα του ΟΓΑ

Επίσης, ο Πρόεδρος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών έθεσε το ζήτημα της διακοπής καταβολής του σχετικού βοηθήματος ΟΓΑ το οποίο εκτός από τους Κωνσταντινουπολίτες διδόταν και στους παλιννοστούντες από την Σοβιετική Ενωση και τους Βορειοηπειρώτες. «Στους Κωνσταντινουπολίτες οι αριθμοί, ίσως, είναι πιο μικροί, αλλά είναι σοβαρότατο ζήτημα. Αυτό, η ελληνική πολιτεία, θα πρέπει να το λύσει. Δεν λέμε να αποκατασταθούν πλήρως οι συντάξεις, αλλά έστω ένα ελάχιστο ποσό πρέπει να δοθεί» επισήμανε για να υπογραμμίσει ότι η Ομοσπονδία υποστηρίζει οικονομικά περίπου 200 οικογένειες.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ