2016-05-26 09:59:39
Φωτογραφία για Η ΑΣΥ-ΠΑΜΕ σχετικά με την επίσκεψη υφ. υγείας Πολάκη στο Γ.Ν. Καλαμάτας
Tην Δευτέρα 23/5/2016 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του Υφ. Υγείας κου Πολάκη στο Γ.Ν. Καλαμάτας η οποία έγινε εν κρυπτώ καθώς η ενημέρωση που υπήρχε ήταν ότι το Νοσοκομείο θα επισκεπτόταν ο Διοικητής της 6ης Υ.ΠΕ, προφανώς για να αποφύγει ο Υφυπουργός και η Διοίκηση του Νοσοκομείου τις πιθανές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις του προσωπικού. Στη «φιέστα» που οργανώθηκε μ’ αφορμή την υπογραφή των συμβάσεων για την φύλαξη και την καθαριότητα επιχειρήθηκε τόσο απ’ τον Υφυπουργό όσο κι απ’ τον Διοικητή του Νοσοκομείου μια αγωνιώδης προσπάθεια να ωραιοποιηθεί η κατάσταση του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας και να «ευλογήσουν τα γένια τους» για την πορεία και τις υπηρεσίες που παρέχονται απ’ το ίδρυμα. Προς αποκατάσταση της αλήθειας και για την ενημέρωση των πολιτών της Μεσσηνίας στο παρόν δελτίο τύπου στεκόμαστε στα βασικά σημεία των δηλώσεων του Υφυπουργού και του Διοικητή.

1. «Βάζουμε τέλος στον εργασιακό μεσαίωνα»… Προφανώς στο εργασιακό μέλλον που μας επιφυλάσσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οι συμβάσεις έργου θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, συμβάσεις που δεν προβλέπουν άδειες κανονικές και αναρρωτικές, είναι περιορισμένης διάρκειας (18 μήνες), δεν χορηγούνται τα «δωρα» Χριστουγέννων-Πάσχα και το επίδομα άδειας
. Το μόνο όφελος που προκύπτει για τους εργαζόμενους είναι ότι αυξάνονται οι αποδοχές λόγω της αύξηση των ωρών εργασίας. Επιπλέον κουβέντα δεν λένε για τους 15 εργαζόμενους της καθαριότητας που έμειναν στο δρόμο και για τους 3 της φύλαξης. Σε ανακοίνωση του ο Διοικητής του Νοσοκομείου μίλησε για «ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Νοσοκομείου» γεγονός το οποίο είναι ψευδές καθώς στην συνεδρίαση του Δ.Σ. υπήρχε καταψήφιση απ’ τον εκπρόσωπο των εργαζομένων που ζητούσε σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους τους υπαλλήλους με πλήρη δικαιώματα.

2. «Εκδιώξαμε τους εργολάβους»… Απ’ τις συνθήκες «γαλέρας» των ιδιωτικών εταιρειών με τα απλήρωτα δεδουλευμένα, την καταπίεση και τον εκφοβισμό των υπαλλήλων (που η Διοίκηση του Νοσοκομείου είχε την ευθύνη να τους ελέγχει…) περνάμε στην εκμετάλλευση απ’ το ίδιο το Δημόσιο, λες και ο βούρδουλας πονάει λιγότερο και το στομάχι γεμίζει περισσότερο για τον εργαζόμενο ανάλογα με τη μορφή που έχει ο καταπιεστής… Ωστόσο για το γεγονός ότι το Νοσοκομείο Καλαμάτας ετοιμάζει την εκχώρηση της Τεχνικής Υπηρεσίας σε ανάδοχο κουβέντα δεν λένε!!!

3. «Κάνουμε σημαντικά βήματα στη στελέχωση»… Είναι τουλάχιστον προκλητικό να παρουσιάζεται ως λύση η στελέχωση με επικουρικούς ιατρούς καθώς οι ανάγκες καλύπτονται για μικρό χρονικό διάστημα, δε μπορούν να λειτουργήσουν τμήματα και κλινικές με έναν επικουρικό ιατρό. Η πραγματικότητα απέχει πολύ απ’ την ωραιοποιημένη εικόνα που προσπάθησαν να παρουσιάσουν Υφυπουργός και Διοικητής:

-Στις Παθολογικές κλινικές η εφημέρευση είναι οριακή, ένας παθολογός καλείται να ανταπεξέλθει στις ανάγκες 40 ασθενών που νοσηλεύονται στην κλινική και σε όλα τα επείγοντα περιστατικά που ειδικά τους θερινούς μήνες μπορεί να ξεπερνούν τα 100 ημερησίως.

-Στις Χειρουργικές ειδικότητες επικρατεί η ίδια κατάσταση, ενώ παράλληλα υπάρχουν και ειδικότητες που εφημερεύουν σ’ ετοιμότητα (Ορθοπεδικοί-οφθαλμίατροι κ.α) και καλούνται ειδικευόμενοι ιατροί άλλων ειδικοτήτων να καλύψουν τις ανάγκες των επειγόντων περιστατικών που προκύπτουν.

-στην Ψυχιατρική δεν εφημερεύει ειδικευμένος ιατρός σε ενεργή εφημερία καμία μέρα του μήνα.

-Οι προσλήψεις μόνιμων ιατρών δεν καλύπτουν ούτε τις συνταξιοδοτήσεις-αποχωρήσεις που χουν μεσολαβήσει.

Αναφορικά με το νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό για άλλη μια φορά γίναμε μάρτυρες πρωτοφανούς εμπαιγμού. Οι προσλήψεις που ΘΑ γίνουν και οι μετακινήσεις προσωπικού δεν καλύπτουν ούτε τις βασικές ανάγκες καθώς την τελευταία πενταετία δεν έχει γίνει ούτε μια πρόσληψη ενώ οι αποχωρήσεις είναι υπερδιπλάσιες. Οι συνθήκες εργασίας με τα οφειλόμενα ρεπό και τις άδειες, τα παράνομα ωράρια, η υπερεργασία και η εξουθένωση του προσωπικού βρίσκονται στο απροχώρητο. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

-δεν υπάρχει ούτε μια κλινική ή τμήμα του Νοσοκομείου που να λειτουργεί σε κυκλικό ωράριο και να τηρείται το ωράριο εργασίας!

-Σε όλο το προσωπικό οφείλονται δεκάδες ρεπό και ημέρες άδειας προηγούμενων ετών.

-Στις κλινικές η αναλογία ασθενών-νοσηλευτών αγγίζει το 1/20 και στη ΜΕΘ το 1/3!!

-Στα εργαστήρια και τις παραιατρικές ειδικότητες ένας εργαζόμενος καλύπτει 2 και 3 τμήματα ταυτόχρονα.

-Στο ΤΕΠ παρά τις ανακοινώσεις για οργάνωση και στελέχωση του τμήματος, η διαλογή πραγματοποιείται από μη ιατρικό προσωπικό, το νοσηλευτικο προσωπικό καλείται να ανταπεξέλθει σε 2 και τρία περιστατικά ταυτόχρονα..

-Οι τραυματιοφορείς και οι βοηθοί θαλάμου έχουν γίνει «είδος προς εξαφάνιση» καθώς καλούνται στις απογευματινές και νυχτερινες βάρδιες δύο τραυματιοφορείς να καλύψουν τις ανάγκες των Επειγόντων και ένας τις ανάγκες όλου του Νοσοκομείου (το απόγευμα) ενώ την νύχτα οι τραυματιοφορείς των επειγόντων καλύπτουν όλο το ίδρυμα. Οι βοηθοί θαλάμου έχουν επιφορτιστεί 2 και 3 τμήματα τις καθημερινές, ενώ το απόγευμα και την νύκτα το έργο τους επιφορτίζονται οι νοσηλευτές των τμημάτων.

4. το μέλλον που οραματίζεται η κυβέρνηση αναφορικά με τη στελέχωση των νοσοκομείων έγινε ξεκάθαρο με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση όπου δίνεται η δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με «μπλοκάκια» για την κάλυψη των αναγκών.

Καλούμε τους πολίτες της Μεσσηνίας να βγάλουν συμπεράσματα απ’ τους αγώνες του τελευταίου διαστήματος, να βάλουν τέλος στις αυταπάτες που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση ότι έρχονται καλύτερες μέρες. Τα μέτρα που ψηφίστηκαν πρόσφατα στη Βουλή καταργούν και τα τελευταία δικαιώματα στην Ασφάλιση, την Υγεία την ίδια τη ζωή για να συνεχίσουν να κερδίζουν οι επιχειρήσεις και το κεφάλαιο.

Μπορούμε να τους σταματήσουμε!

Με οργάνωση της πάλης σε κάθε χώρο δουλειάς, με οργάνωση γενικών συνελεύσεων και συνέχιση των αγώνων μας.

Συνάδελφοι/σες στο Νοσοκομείο Καλαμάτας,

βγάλτε τα συμπεράσματα σας απ’ τη στάση της πλειοψηφίας της ΔΑΚΕ στο Δ.Σ. του Σωματείου που την περίοδο των κινητοποιήσεων δεν κάλεσε ούτε μια Γενική Συνέλευση για την οργάνωση της 48ωρης απεργίας, δεν έβγαλε ούτε μια ανακοίνωση για την κοροϊδία της Διοίκησης και του Υφυπουργού Υγείας,  παραμερίστε τη μοιρολατρία που καλλιεργούν!

Παίρνουμε την υπόθεση του αγώνα στα δικά μας χέρια!

 για την ανατροπή των περικοπών στους μισθούς, στα νυχτερινά και τις αργίες, στην περικοπή του ανθυγιεινού επιδόματος.

Συμμετέχουμε μαζικά στην 24ωρη Πανελλαδική-Πανυγειονομική Απεργία την Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016 και στη συγκέντωση στις 11:00 έξω απ’ το Υπουργείο Υγείας

Διεκδικούμε:

Ø  Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των συναδέλφων που εργάζονται με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Σταθερή μόνιμη δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα.

Ø  Ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ με σύγχρονους όρους και δικαιώματα.

Ø  Να αποκατασταθούν άμεσα όλες οι απώλειες που είχαμε μισθολογικές, ασφαλιστικές, εργασιακές. Μέτρα προστασίας της μητρότητας.

Ø  Αποκλειστικά Δημόσια - Δωρεάν, Καθολική και Υποχρεωτική ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ. Να πληρώσει το κράτος και η εργοδοσία.

Ø  Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν ΥΓΕΙΑ-ΠΡΟΝΟΙΑ για όλο το λαό! Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δράση Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ