2016-05-27 09:58:44
Φωτογραφία για Τσακαλώτος: Ένα κομμάτι των φτωχών ανθρώπων χτυπιέται, αλλά λίγο
«Πήραμε κάτι για το χρέος. Είχαμε ένα αφήγημα από την αρχή, ότι ήταν δύσκολη συμφωνία, υπό πίεση, με κακούς συσχετισμούς» ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα, στον ΑΝΤ1, αναφερόμενος στα αποτελέσματα του Eurogroup της 24ης Μαϊου.

«Εμείς θέλαμε να τελειώσουμε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση, να πέσει χρήμα στην αγορά και πήραμε μια συμφωνία για το χρέος» πρόσθεσε .

Για τα μέτρα που ψηφίστηκαν υπογράμμισε: «Το είπα ότι τα μέτρα αυτά είναι υφεσιακά, έχουν υφεσιακή ροπή, θα δυσκολέψουν τον κόσμο. Κατανοώ εντελώς μια συνταξιούχο των 600 ευρώ που μου είπε "Ευκλείδη, τι να την κάνω εγώ την συμφωνία"».

Σημείωσε ακόμη ότι: «Κάναμε τεράστιες προσπάθειες να είναι τα μέτρα προοδευτικά και ταξικά. Υπάρχει αδικία, αλλά εγώ ξέρω ότι στον φόρο εισοδήματος βάλαμε πολύ λίγο φόρο στους φτωχούς, είναι 5-6 ευρώ, όμως στα μεσαία εισοδήματα βάλαμε παραπάνω.


Το ίδιο κάναμε και στις συντάξεις. Προστατεύσαμε τις κύριες συντάξεις. Για όποιον έχει σύνταξη, 1400 ευρώ δεν μειώνεται τίποτα».

Σε ότι αφορά την πάταξη της φοροδιαφυγής, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι από τα πρώτα νομοσχέδια που θα έρθουν στην Βουλή είναι αυτό για την εθελούσια αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, κυρίως αυτών που βρίσκονται στο εξωτερικό, την χρήση πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές και το λαθρεμπόριο καπνού.

Σχετικά με το αφορολόγητο, για την οποία ο κ. Τσακαλώτος είχε δηλώσει ότι αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για εκείνον και «αιτία παραίτησής του», ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι επέμενε για αφορολόγητο στις 9.100, διότι το ΔΝΤ πίεζε για αφορολόγητο 6.000 ευρώ και η Κομισιόν για μείωση αφορολογήτου σε τρία στάδια, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι είχε κάνει την δήλωση αυτή στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής τακτικής του έναντι των δανειστών.

«Ένα κομμάτι των φτωχών ανθρώπων χτυπιέται, αλλά λίγο», είπε ο κ. Τσακαλώτος, σημειώνοντας ότι όλα αυτά είναι απόρροια «της δύσκολης συμφωνίας που κάναμε το καλοκαίρι».

Σε ότι αφορά την κριτική από την αντιπολίτευση και από ΜΜΕ, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι «η απαισιοδοξία και η καταστροφολογία είναι μέρος του προβλήματος», σημειώνοντας ότι αυτό δεν βοηθά την κατάσταση, την περίοδο που δημιουργούνται οι συνθήκες για «αλλαγή του φαύλου κύκλου σε ενάρετο κύκλο».
newsbeast.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ