2016-05-28 00:59:00
Φωτογραφία για Πούτιν: Ακόμα περιμένουμε τις εξηγήσεις της Τουρκίας για το ελικόπτερο
«Για το αεροσκάφος που συνετρίβη έχω μιλήσει πολλές φορές. Ποτέ δεν σκεφτήκαμε ότι το τουρκικό μαχητικό μπορεί να επιτεθεί στο δικό μας αεροσκάφος. Αν το ξέραμε δεν θα το κάναμε έτσι. Δεν συνετρίβη μόνο το αεροσκάφος. Πυροβόλησαν και τον πιλότο κι αυτό είναι έγκλημα πολέμου. Είμαστε σε επαφή με τους εταίρους μας. Ακόμα περιμένουμε τις εξηγήσεις αλλά δεν υπάρχουν», ανέφερε ο ρώσος πρόεδρος απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο Μέγαρο Μαξίμου και συμπλήρωσε πως: «Δεν ασχολούμαστε με το κουρδικό κράτος, Είναι θέμα του κουρδικού λαού».

Δηλώσεις για το ενεργειακό και τον south stream

Παράλληλα, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τον αγωγό «south stream» ο κ. Τσίπρας σημείωσε:

«Έχουμε στρατηγική επιδίωξη η Ελλάδα να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο. Αναφερθήκατε στις δυσκολίες που δημιουργούνται εξαιτίας και γεωπολιτικών αντιθέσεων. Εμείς έχουμε δηλώσει ότι είμαστε ανοιχτοί στη δυνατότητα συνεργασίας και στο βαθμό που υπάρχουν δυνατότητες να τις αξιοποιήσουμε. Η Ελλάδα μπορεί να συνεισφέρει ως το βαθμό που μπορεί. Εμείς αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να λειτουργούμε ως αγωγός θετικός, γέφυρα φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Ρωσία».


Από τη μεριά του, ο κ. Πούτιν τόνισε: «Είχαμε πρόθεση να υλοποιήσουμε και το νότιο ρεύμα, δεν μας άφησαν, λόγω των πιέσεων ΗΠΑ και ΕΕ. Η Βουλγαρία απέφυγε την υλοποίηση του έργου. Προτείναμε ένα έργο μέσω της Τουρκίας. Πρώτα οι Τούρκοι εταίροι μας έλεγαν να αλλάξουμε τις τρέχουσες τιμές προμηθειών, συμφωνήσαμε, αλλά πάλι δεν είδαμε υποστήριξη από την Επιτροπή» τόνισε και συμπλήρωσε: «Αρνητικά επηρεάζει η εγκατάσταση αντιαεροπορικής άμυνα. Οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη συμφωνία από τις αρχές του 2000. Κανείς δεν θέλει να διαπραγματευθεί μαζί μας, ακούμε γενικά λόγια. Θα υπενθυμίσω ότι από την αρχή μας έλεγαν ότι η αντιαεροπορική ασπίδα ήταν για το πυρηνικό πρόγραμμα στο Ιράν. Αυτή η απειλή δεν υπάρχει πια, αλλά οι εγκαταστάσεις στη Ρουμανία υπάρχουν».

Απάντηση για την ανταλλαγή της ουκρανής πιλότου

Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με την ανταλλαγή της ουκρανής πιλότου, με δύο ρώσους στρατιωτικούς ο ρώσος πρόεδρος απάντησε: «Δεν επιβάλαμε εμείς τις κυρώσεις, εμείς λάβαμε απαντητικά μέτρα. Όταν αρθούν οι κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας θα κάνουμε αντίστοιχο βήμα για τους εταίρους μας. Στόχος ήταν να γυρίσουμε τους δύο Ρώσους πολίτες που φυλακίστηκαν στην Ουκρανία. Δεν μπορούσα να πάρω απόφαση μην ξέροντας την απόφαση των συγγενών των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν. Μετά από αυτή τη συνάντηση, η χήρα και η αδερφή τους, με παρακάλεσαν να καταργηθεί η ποινή της Σαβτσένκο. Υπάρχει και το θέμα των ανθρώπων που συνελήφθησαν στο Ντονμπάς. Όλα τα άτομα που είναι τώρα στις ουκρανικές φυλακές πρέπει να γυρίσουν σπίτια τους. Δεν είναι απλή διαδικασία, όμως» ενώ αναφερόμενος στο θέμα της Κριμαίας σημείωσε: «Αυτό το ζήτημα έκλεισε για πάντα, στην Κριμαία, βάση της επιθυμίας των ανθρώπων που ζουν εκεί. Υπάρχει μια παροιμία ρωσική που λέει: "Μακάρι το μοσχάρι σας να φάει το λύκο μας"».

Απάντηση Τσίπρα για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που τηρεί τις δεσμεύσεις της στους οργανισμούς που συμμετέχει, είναι μια χώρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ αλλά είναι και μια χώρα που εξαιτίας των παραδοσιακών της σχέσεων με τη Ρωσία είναι εξαιρετικά χρήσιμη και για την ΕΕ και για την Ρωσία», δήλωσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον για την ευρωπαϊκή ήπειρο με την ΕΕ και τη Ρωσία σε αντιπαλότητα. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που η χρησιμότητά της έγκειται στο ότι μπορεί να είναι η γέφυρα φιλίας και συνεργασίας και να εξαντλεί κάθε περιθώριο σε όλους τους διεθνείς που ανήκει για την άμβλυνση της αντιπαλότητας και προκειμένου να υπάρξουν αποφάσεις που συγκλίνουν ΕΕ και Ρωσία, είπε ο πρωθυπουργός. Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί ότι δεν αποτελεί λύση ο φαύλος κύκλος της στρατιωτικοποίησης, της ψυχροπολεμικής ρητορικής και των κυρώσεων αλλά λύση είναι ο διάλογος. «Σε ό,τι αφορά στην Ουκρανία αποδίδουμε σημασία στη σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή στη βάση της συμφωνίας του Μινσκ», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Έχουμε εκφράσει με τον πιο επίσημο τρόπο την στρατηγική πεποίθηση μας ότι δεν μπορεί να υπάρξει αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη χωρίς η Ρωσία να είναι μέρος αυτής της στρατηγικής και με βάση αυτές τις αρχές πορευόμαστε».
newsbeast.gr
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ