2012-05-14 22:42:40
Φωτογραφία για ΙΣΧΥΡΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ EUROGROUP
Την προϋπόθεση απαρέγκλιτης ...τήρησης των ελληνικών δεσμεύσεων και το «απευκταίο» ενδεχόμενο εξόδου από την ευρωζώνη επανέλαβαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. «Κανείς δεν αμφισβητεί ότι ο ελληνικός λαός υποφέρει από τις δεκαετίες κακοδιαχείρισης» είπε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσθέτοντας πως «δεν υπάρχει εύκολος δρόμος για την Ελλάδα».

Στην ατζέντα της συνάντησης κυριαρχούν το πρόγραμμα της Ελλάδας και η κατάσταση στην Ισπανία, μετά την τέταρτη προσπάθεια που έκανε την Παρασκευή η κυβέρνηση στη Μαδρίτη για την εξυγίανση του τραπεζικού τομέα της χώρας.

«Δεν θα κερδιζόταν τίποτε από μία ελληνική έξοδο από την ευρωζώνη» ανέφερε ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Στέβεν Βανάκερε.

«Δεν έχει νόημα να μιλάμε για καταστάσεις που δεν θα έλυναν το πραγματικό, θεμελιώδες πρόβλημα, δηλαδή την στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της οικονομίας» τόνισε, προσθέτοντας πως «συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για αυτό είναι εντός της Ευρωζώνης».


Ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Λικ Φρίντεν, επέμεινε ότι η Eλλάδα θα πρέπει να σεβαστεί το «Σύμφωνο αλληλεγγύης», που έχει υπογράψει με την ΕΕ, προειδοποιώντας πως, σε αντίθετη περίπτωση, δεν μπορεί να συνεχιστεί η κοινοτική χρηματοδότηση.

Η συμφωνία αυτή που έγινε με την ελληνική κυβέρνηση -και όχι με κάποιο πολιτικό κόμμα -συνδέεται με αυστηρές προϋποθέσεις για την Ελλάδα, τόνισε ο Λ.Φρίντεν, ο οποίος υπογράμμισε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι αυτή που θα πρέπει να λάβει αποφάσεις.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας την περασμένη Τετάρτη αποφάσισε να περικόψει κατά 1 δισ. ευρώ τη δόση του δανείου της τρόικας στη χώρα.

Όσον αφορά στην επαναδιαπραγμάτευση, πηγές της Κομισιόν και του ΔΝΤ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης κάποιων σημείων του Μνημονίου, με στόχο να αποτραπεί η βύθιση της χώρας σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση.

«Θα συζητήσουμε με τη νέα κυβέρνηση σχετικά με τις προτιμήσεις τους για τη διαμόρφωση ενός προγράμματος που θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία να ανακάμψει. Ωστόσο, κλειδί για να καταλήξουμε κάπου είναι να βγαίνει ο λογαριασμός. Ας περιμένουμε να δούμε τι θα προτείνει η νέα κυβέρνηση», έλεγε στέλεχος της τρόικας.

Δοκιμασία περιμένει την Τρίτη στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τον διοικητή της ΤτΕ Γ.Προβόπουλο, ο οποίος θα ζητήσει την έγκριση της ΕΚΤ για την εκταμίευση κεφαλαίων που θα στηρίξουν τη ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Αν και ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι αρνείται να συζητήσει το ενδεχόμενο εξόδου μιας χώρας από την Ευρωζώνη, άλλα μέλη του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θεωρούν σκόπιμο να τοποθετηθούν, γεγονός που καταδεικνύει πως η σχετική συζήτηση στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει ανάψει.

Ο Βέλγος κεντρικός τραπεζίτης Λυκ Κοάν δήλωσε στους Financial Times ότι το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι πιθανό, αν και όχι προς το συμφέρον της Ευρώπης.

Αναλυτές σημειώνουν ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα βγει από την Ευρωζώνη η ΕΚΤ θα υποστεί σημαντικές απώλειες, τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο αξιοπιστίας, καθώς έχει επενδύσει 40 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα, στο πλαίσιο της διάσωσης της χώρας.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι εάν οι ελληνικές τράπεζες έχαναν την φερεγγυότητά τους ως αποτέλεσμα της διακοπής της διεθνούς οικονομικής στήριξης, τότε και η ΕΚΤ δεν θα είχε άλλη επιλογή από το να κόψει την παροχή ρευστότητας προς τις τράπεζες.

Το Σάββατο, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν δήλωσε ότι εάν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις ισχύουσες συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν θα λάβει περαιτέρω χρηματοδότηση.
24wro
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ