2016-06-12 01:54:09
Φωτογραφία για Νερό: Ποιες είναι οι ανάγκες του οργανισμού;
Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε την ημέρα; Η απάντηση είναι απλή. Δεν μπορούν να καθορισθούν επακριβώς οι ανάγκες του... οργανισμού σε νερό, γιατί αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ωστόσο, η ελάχιστη ποσότητα νερού που θα πρέπει να λαμβάνεται καθημερινά είναι ένα λίτρο, σε ειδικές περιπτώσεις όμως μπορεί να φθάνει έως και τα 6-7 λίτρα.

Οι ποσότητες του νερού που χρειάζεται καθημερινά ο οργανισμός εξαρτώνται και από τις δραστηριότητες αλλά και από το είδος της τροφής. Οι ανάγκες μας σε νερό αυξάνονται:

Κατά την έντονη μυϊκή δραστηριότητα στην εργασία ή στην άθληση.

Σε περιόδους έντονης ζέστης και υγρασίας.

Σε περιόδους ασθένειας, π.χ. σε γαστρεντερίτιδες, εμπύρετες ιώσεις, παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος κ.ά.

Στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό

Ένας από τους λόγους για τους οποίους προτιμάμε το νερό είναι το ότι δεν έχει θερμίδες, είναι χαμηλό σε νάτριο και δεν περιέχει λιπαρά, χοληστερόλη, ζάχαρη ή άλλα συστατικά που επιβαρύνουν θερμιδικά το άτομο.


Σε σπάνιες περιπτώσεις υπερβολικής πρόσληψης νερού, ο μηχανισμός έκκρισης της αντιδιουρητικής ορμόνης διαταράσσεται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μεγάλη κατακράτηση νερού στον οργανισμό, χωρίς ανάλογη κατακράτηση αλάτων που επιφέρει διαταραχή των ζωτικών λειτουργιών των κυττάρων.

Κάποιοι θεωρούν ότι οι χυμοί, το γάλα, το τσάι, ο καφές μπορούν να αντικαταστήσουν το νερό.

Αυτό δεν ισχύει, καθώς οι χυμοί ή το γάλα, εκτός από νερό, περιέχουν επιπλέον θρεπτικά συστατικά και θερμίδες. Άλλα ροφήματα, όπως τα αναψυκτικά και τα αλκοολούχα ποτά, είναι φτωχά σε θρεπτικά συστατικά και συνήθως περιέχουν πολλές θερμίδες. Ο καφές και το τσάι προσφέρουν νερό, αλλά αυξάνουν τη διούρηση. Τα ροφήματα με καφεΐνη, η οποία έχει διουρητική δράση, μπορεί να βοηθούν στην αφυδάτωση.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ