2016-06-14 01:45:23
Φωτογραφία για Αναμένεται φθινοπωρινή “καταιγίδα” εξελίξεων στην ασφαλιστική αγορά
Ενώ η ασφαλιστική αγορά φαίνεται να βιώνει, ίσως, την τελευταία χρονιά απωλειών σε επίπεδα παραγωγής ασφαλίστρων, από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης το 2010 και από την εφαρμογή των capital controls το 2015, το Φθινόπωρο αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις σε πολλά μέτωπα και κύρια σε αυτό που αφορά την διαμόρφωση του νέου εταιρικού χάρτη της αγοράς.

Όπως εκτιμούν πολλοί παράγοντες της αγοράς το 2017 θα είναι χρονιά σταθμός που θα διαμορφώσει τόσο τον εταιρικό χάρτη όσο και τις αντοχές -προοπτικές της αγοράς μέσα στην επόμενη τριετία μέχρι το 2020.

Σε αυτές τις εκτιμήσεις συνηγορούν μια σειρά από δεδομένα. Ένα από αυτά τα δεδομένα είναι, κατά πόσο όλες οι ασφαλιστικές εταιρίες που λειτουργούν σήμερα στην Ελλάδα θα περάσουν την δοκιμασία της πρώτης χρονιάς εφαρμογής του Solvency ΙΙ.

Ηδη, το θέμα που έχει προκύψει με την International life δικαιώνει όσους είχαν προβλέψει ότι το ζήτημα δεν ήταν πόσες εταιρίες θα υπήρχαν με την εφαρμογή του Solvency II, από τις αρχές του 2016, αλλά πόσες θα αντέξουν να ανταπεξέλθουν τις δοκιμασίες εφαρμογής στην πράξη των νέων κανόνων που θέτει.


Ενα άλλο δεδομένο έχει να κάνει με τον ανταγωνισμό και τα μερίδια της αγοράς Ο “πόλεμος” που γίνεται στην αγορά είναι μεγάλος κύρια στο κλάδο του αυτοκινήτου και οι μεγάλοι παίχτες πιέζουν συνεχώς τους μικρούς και μεσαίους.

Ταυτόχρονα είναι ανοικτά κάποια μέτωπα που έχουν να κάνουν με τις δύο εταιρίες που τώρα ανήκουν στις τράπεζες .

Η ΑΤΕ Ασφαλιστική και η Εθνική Ασφαλιστική είναι οι εταιρίες που πρόκειται να δημιουργήσουν τις μεγαλύτερες “αναταράξεις” στην διαμόρφωση του νέου εταιρικού χάρτη της ασφαλιστικής αγοράς.

Ως προς την πρώτη ,την ΑΤΕ Ασφαλιστική, μπαίνει σαφώς το ερώτημα τι θα κάνει ο Όμιλος Ergo που στην ουσία έχει συμφωνήσει ( από το καλοκαίρι του 2014 ) την εξαγορά της από την Τράπεζα Πειραιώς, αλλά δεν έχει ολοκληρώσει την διαδικασία. Όλοι πιστεύουν ότι αν δεν ξεκαθαρίσει μέσα στο επόμενο διάστημα, σίγουρα στις αρχές του Φθινοπώρου θα υπάρξουν εξελίξεις, Είτε με την ολοκλήρωση της εξαγοράς από την Ergo είτε με την υπαναχώρηση και πιθανόν νέο ενδιαφερόμενο αγοραστή.

Ομως, το μεγαλύτερο ερωτηματικό είναι τι θα γίνει με την Εθνική Ασφαλιστική , αν θα πουλήσει, πότε θα πουλήσει και πώς θα πουλήσει η Εθνική Τράπεζα την ασφαλιστική εταιρία που είναι ο leader της αγοράς.

Τα σενάρια είναι πολλά και αλληλοσυγκρουόμενα . Ωστόσο σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της Εθνικής Τράπεζας στα πλαίσια της ανακεφαλαιοποίησης και σύμφωνα με τις επιταγές της Ε.Ε , όπως έχει ήδη γίνει με την Εurolife της Eurobank και αναμένεται να γίνει με την ΑΤΕ Ασφαλιστική από την Τράπεζα Πειραιώς ,πρέπει ως τις 31 Δεκεμβρίου 2016 να έχει βρεθεί ο υποψήφιος αγοραστής της Εθνικής Ασφαλιστικής και ως τις 30 Ιουνίου 2017 να έχει ολοκληρωθεί η εξαγορά της .

Πάντως , τα ενδεχόμενα για την πώληση αυτή είναι να βρεθεί αγοραστής από πολυεθνικό όμιλο που είναι ήδη στην Ελλάδα ,(η είσοδο κάποιου νέου πολυεθνικού παίκτη μέσω αυτής της εξαγοράς θεωρείται σχεδόν απίθανη) ή να βρεθεί κάποιο επενδυτικό fund , όπως στην περίπτωση της Eurolife . Επιπλέον ανοικτό είναι και κατά πόσο αυτή η πώληση θα γίνει στο 100% ή αν η Εθνική Τράπεζα θα κρατήσει κάποιο ποσοστό συμμετοχής.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ