2016-06-23 20:40:21
Φωτογραφία για Παίζουν με τη φωτιά οι Τούρκοι στην Κύπρο
Χωρίς να του έχει καν ζητηθεί, το καθεστώς Ερντογάν πήρε την πρωτοβουλία και έσπευσε να δηλώσει έτοιμο να βοηθήσει με πτητικά μέσα... στην αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας που έχει μετατρέψει σε στάχτη μεγάλο μέρος της οροσειράς του Τροόδους στην κεντρική Κύπρο.

Ο Τούρκος υπουργός Δασών και Υδάτων Βεϊσέλ Ερογλου ανακοίνωσε ότι ένα τουρκικό αεροσκάφος και δύο τουρκικά ελικόπτερα είναι έτοιμα να συμβάλουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, με το σκεπτικό ότι «τα δάση είναι κοινή ιδιοκτησία όλης της ανθρωπότητας». Παίρνοντας τη σκυτάλη, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί έσπευσε να διαβιβάσει στον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη τις τουρκικές διαθέσεις, ενώ δημοσιεύματα έκαναν την εμφάνισή τους στον φιλοκυβερνητικό Τύπο της Τουρκίας («Daily Sabah» κ.α.), σύμφωνα με τα οποία «οι Ελληνοκύπριοι αποδέχονται τη βοήθεια της Τουρκίας στην κατάσβεση της πυρκαγιάς».

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, τα πράγματα δεν έγιναν έτσι. Οσο για τις τουρκικές σκοπιμότητες, αυτές ήταν απλώς ζήτημα χρόνου μέχρι να βγουν στην επιφάνεια. Σημειώνεται, άλλωστε, προς υπενθύμιση όσων επιλέγουν να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα ότι η Τουρκία είναι στην Κύπρο κατοχική δύναμη, η οποία μάλιστα επιμένει να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.


Ο Ν. Αναστασιάδης

Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης από την πλευρά του εξέδωσε ανακοίνωση σημειώνοντας το προφανές: ότι δηλαδή «η Κυπριακή Δημοκρατία αποδέχεται την τουρκική βοήθεια» αλλά μόνο με την προϋπόθεση ότι «αυτή θα ενταχθεί στο πλαίσιο του κρατικού (σ.σ. κυπριακού) επιχειρησιακού σχεδιασμού εντός του οποίου βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε εξέλιξη η διεθνής συνδρομή, με τη συμμετοχή του Ισραήλ, της Ελλάδος, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ιταλίας και θεσμικά της ΕΕ».

Η Αγκυρα απάντησε αρνητικά διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, φανερώνοντας έτσι τις πραγματικές της -και κάθε άλλο παρά αγνές- διαθέσεις. Το τουρκικό καθεστώς θέλει τα πτητικά μέσα που θα στείλει ως βοήθεια να πετούν από το παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου, και όχι από «τα αεροδρόμια του νότου». «Η Τουρκία τέτοιο όρο δεν μπορεί να τον αποδεχθεί», διευκρίνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, διόλου τυχαία, μαζί με τον ψευδοϋπουργό Εξωτερικών των κατεχομένων Ταχσίν Ερτουγρούλογλου.

Η Αγκυρα δεν δίστασε μάλιστα να βγει και στην αντεπίθεση κατηγορώντας τους Ελληνοκύπριους για «απερισκεψία» και «εκμετάλλευση ανθρωπιστικών ζητημάτων».

Στο σπίτι του κρεμασμένου, ωστόσο, δεν θα έπρεπε να μιλάνε για σκοινί.

Είναι προφανές ότι το καθεστώς Ερντογάν αναζητάει τρόπους να αναβαθμίσει διεθνώς το κατοχικό καθεστώς νομιμοποιώντας παράλληλα την παράνομη τουρκική παρουσία στην κατεχόμενη Κύπρο. Είναι προφανές επίσης ότι η Αγκυρα είναι εκείνη που «εκμεταλλεύεται ανθρωπιστικά ζητήματα» προκειμένου να προωθήσει... γκρίζες ζώνες.

Η ανακοίνωση του Τούρκου υπουργού Δασών και Υδάτων Β. Ερογλου για τα... κυπριακά δάση που «είναι κοινή ιδιοκτησία όλης της ανθρωπότητας» και «πρέπει να προστατευθούν για τις επόμενες γενιές» θυμίζει κάποιες από τις προκλητικές δηλώσεις που είχε κάνει ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου κατά την τελευταία επίσκεψή του στην Αθήνα τον περασμένο Μάρτιο, με αιχμή τότε ένα επίσης «ανθρωπιστικό ζήτημα» όπως είναι αυτό των διασώσεων στα γκριζαρισμένα από την Αγκυρα νερά του Αιγαίου. «Ποιο είναι το δικό σου νησί; Ποιο είναι το δικό μου; Δεν θέτουμε τέτοια ζητήματα όταν πρόκειται για θέματα διάσωσης» είχε διακηρύξει τότε από τη Β. Σοφίας ο Τούρκος ΥΠΕΞ, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι «τα θέματα που έχουν ανθρώπινη διάσταση δεν πρέπει να τα μπερδεύουμε με πολιτικά και νομικά ζητήματα».
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ