2016-06-24 16:59:11
Φωτογραφία για Οι επιδράσεις του Brexit στον κυπριακό τουρισμό
Επιπτώσεις στον κυπριακό τουρισμό αναμένεται να προκύψουν μετά την επερχόμενη έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Brexit πρόκειται να επιδράσει αρνητικά στις τουριστικές αφίξεις από τη Βρετανία, οι οποίες καταλαμβάνουν σχεδόν το 40% των συνολικών αφίξεων.

Ωστόσο, οποιεσδήποτε επιπτώσεις δεν αναμένονται για τη φετινή τουριστική σεζόν, η οποία εκτιμάται ότι θα αποτελέσει ρεκόρ για τον κυπριακό τουρισμό λόγω των αισιόδοξων ενδείξεων κυρίως από τη βρετανική και ρωσική αγορά. Αφενός, η οποιαδήποτε διαδικασία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ δεν πρόκειται να τροχοδρομηθεί άμεσα, ενώ αφετέρου δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει σύντομα ο βαθμός της όποιας υποχώρησης της στερλίνας έναντι του ευρωπαϊκού νομίσματος.

Εντούτοις, εκτιμάται ότι η αναμενόμενη υποτίμηση του βρετανικού νομίσματος μετά την έξοδο από την ΕΕ θα αυξήσει το κόστος του τουριστικού πακέτου προς την Κύπρο, οδηγώντας σε υποχώρηση τις τουριστικές αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο.


Φτηνότερο πακέτο για Κύπριους, ακριβότερο για Βρετανούς

Από το ύψος της υποτίμησης της στερλίνας έναντι του ευρώ αναμένεται να διαφανούν οι επιπτώσεις για τους Κύπριους, οι οποίοι ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όπως τονίζει στο InBusinessNews ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου (ACTA), Ντίνος Κάκκουρας, δεν θα προκύψουν αλλαγές για το κόστος του εισιτηρίου, αλλά για τις αγορές των Κυπρίων στη Βρετανία, μόνο σε περίπτωση που η αναμενόμενη υποτίμηση της στερλίνας θα είναι σημαντική.

«Όλα θα εξαρτηθούν από το κατά πόσο θα υποτιμηθεί η στερλίνα και σε ποιο βαθμό», σημειώνει ο κ. Κάκκουρας, εξηγώντας ότι σε περίπτωση σημαντικής υποτίμησης, το κόστος των αγορών στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μειωθεί, καθώς λόγω της μεγαλύτερης δύναμης που πρόκειται να αποκτήσει το ευρώ έναντι της στερλίνας, με τα ίδια χρήματα θα αγοράζονται περισσότερα αγαθά/υπηρεσίες από ό,τι προηγουμένως.

Το αντίθετο, επισημαίνει ο πρόεδρος του ACTA, αναμένεται να συμβεί για τους Βρετανούς τουρίστες στην Κύπρο, για τους οποίους το κόστος των αγορών θα είναι πιο αυξημένο σε σύγκριση με πριν το Brexit. Σημειώνεται ότι παρόλο που οι αφίξεις από τη Βρετανία καταγράφουν διαρκώς αύξηση, εντούτοις η κατά κεφαλή δαπάνη των Βρετανών τουριστών μειώθηκε τον Μάρτιο του 2016 στα 647 ευρώ από 707 τον Μάρτιο του 2015.

Πάντως, σημειώνεται ότι τα ταξίδια κατοίκων Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο ανήλθαν το 2015 στα 186.852 καταλαμβάνοντας το 16,7% των συνολικών ταξιδιών στο εξωτερικό. Την ίδια στιγμή, τα ταξίδια του πρώτου πενταμήνου του 2016 ανήλθαν στα 84.696, καταλαμβάνοντας το 19,2% του συνόλου.

Αγορά ζωτικής σημασίας για τον τουρισμό

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2015 οι βρετανικές αφίξεις στην Κύπρο ανήλθαν στο 1,04 εκατ. από τις συνολικά 2,65 εκατ. αφίξεις της χρονιάς, καταλαμβάνοντας το 39,1%.

Την ίδια ώρα, οι αφίξεις από Βρετανία για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2016 ανήλθαν στις 317.165 από το σύνολο των 842.126, καταλαμβάνοντας το 37,6%.

Οι Βρετανοί αποτελούν την κατεξοχήν παραδοσιακή αγορά για τον κυπριακό τουρισμό, τον οποίο έχουν στηρίξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια, παρά τη μείωση στις αφίξεις από το 2011 και κάθε χρονιά μέχρι το 2014.

Παρόλο που οι αρμόδιοι τουριστικοί φορείς έχουν τονίσει κατά καιρούς την ανάγκη απεξάρτησης από τις δύο κομβικές αγορές, τη βρετανική και τη ρωσική, εντούτοις χαιρετίστηκε έντονα από τους ίδιους η επάνοδος των Βρετανών τουριστών το 2015 και το μέχρι στιγμής 2016.

Ακόμα και τις δύσκολες χρονιές για την κυπριακή οικονομία, οι βρετανικές αφίξεις διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα, καθώς τόσο το 2013 όσο και το 2014 ανήλθαν στις 891.233 και 871.523 αντίστοιχα.

Βέβαια, αξίζει να τονιστεί ότι πριν από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, οι βρετανικές αφίξεις ξεπερνούσαν το 1,3 εκατ., ενώ από το 2005 και έπειτα καταγραφόταν ετήσια μείωση μέχρι και το 2010.
Πηγή Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ