2016-06-24 20:41:09
Φωτογραφία για Τα υποβρύχια «Κατσώνης» και «Ματρώζος» εντάχθηκαν στον στόλο μετά από 16 χρόνια
Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας έγινε το πρωί της Πέμπτης η τελετή ονοματοδοσίας και η ύψωση της ελληνικής σημαίας στα υποβρύχια «Ματρώζος» και «Κατσώνης», στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά Ανάδοχος του υποβρυχίου ΜΑΤΡΩΖΟΣ ήταν ο Αντιναύαρχος ε.α. Βαρδής Βαρδινογιάννης ΠΝ και του υποβρυχίου ΚΑΤΣΩΝΗΣ ο Γενικός Διευθυντής της HELMEPA Πλοίαρχος ΠΝ σε πολεμική διαθεσιμότητα κ. Δημήτριος Μητσάτσος.

Οι δεσμοί των δυο αναδόχων με το Πολεμικό Ναυτικό είναι ισχυροί. Ο μεν πρώτος συμμετείχε στο κίνημα του ναυτικού ο δε δεύτερος ήταν ο ηρωϊκός κυβερνήτης της ακταιωρού «Φαέφων» και συμμετείχε στις μάχες της Τηλλυρίας στην Κύπρο, τον Αύγουστο του 1964, όπου μάλιστα έχασε και το χέρι του.

Ο «ΜΑΤΡΩΖΟΣ» είναι εδώ και αρκετούς μήνες ενταγμένος στον Στόλο για «επιχειρησιακή αξιολόγηση» και στο πλαίσιο αυτής έχει συμμετάσχει σε συμμαχική επιχείρηση-επίσκεψη στη Μεγίστη (Καστελλόριζο).

Ο «ΚΑΤΣΩΝΗΣ» που τώρα θα ξεκινήσει τις δοκιμές εν πλω, είναι τύπου Type-212AIP (Air Independence Propulsion) «εναερωβίου προώσεως».

Τα υποβρύχια αυτά κλάσεως «Παπανικολής», συμβατικής μεν προώσεως, αλλά στην ουσία «μίνι-πυρηνοκίνητα» από πλευράς επιχειρησιακών δυνατοτήτων, αποτελούν ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει σήμερα παγκοσμίως στον τομέα των μη πυρηνοκίνητων υποβρυχίων, στα δε χέρια του Πολεμικού μας Ναυτικού και γενικότερα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αποτελούν ένα κατ’εξοχήν στρατηγικό όπλο για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Στην τελετή, εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, παρέστησαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θεόδωρος Δρίτσας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτριος Βίτσας, ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ε.Ε. κ. Δημήτριος Αβραμόπουλος,βουλευτές, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων και Σωμάτων Ασφαλείας, Επίτιμοι Αρχηγοί, τα μέλη του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου, Ακόλουθοι Άμυνας ξένων χωρών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη σελίδα του Πολεμικού Ναυτικού:

Τα Υ/Β τ.»ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» τα οποία κατασκευάζονται από την Γερμανική εταιρεία HDW είναι Υποβρύχια κλάσης 214.

Tο πρώτο στη σειρά των 4 Υ/Β κλάσεως 214 κατασκευάστηκε στις εγκαταστάσεις της HDW στο Κίελο της Γερμανίας, έλαβε το ιστορικό όνομα «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» και το οποίο θα δώσει και το όνομα σε αυτού του τύπου τα Υ/Β. Το «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» κατέπλευσε στην Ελλάδα το 2010.

Τα υπόλοιπα 3 Υ/Β του ιδίου τύπου (S-121 Υ/Β ΠΙΠΙΝΟΣ / S-122 Υ/Β ΜΑΤΡΩΖΟΣ / S-123 Υ/Β ΚΑΤΣΩΝΗΣ) βρίσκονται στο στάδιο των δοκιμών αποδοχής και επιχειρησιακής ένταξης στο Στόλο.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΚΑΦΟΥΣ

ΜΕΓΙΣΤΟ ΜΗΚΟΣ: 65,30m

ΜΕΓΙΣΤΟ ΠΛΑΤΟΣ: 6,3m

ΥΨΟΣ (ΑΝΕΥ ΙΣΤΩΝ): 13m

ΕΚΤΟΠΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ: 1688tn

ΕΚΤΟΠΙΣΜΑ ΣΕ ΚΑΤΑΔΥΣΗ: 1858tn

ΜΕΓΙΣΤΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ: 10,5kns

ΜΕΓΙΣΤΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΣΕ ΚΑΤΑΔΥΣΗ: 21kns

ΠΡΟΩΣΗ

Η πρόωση θα επιτυγχάνεται με έναν ηλεκτροκινητήρα 3.900 kW σε συνδυασμό με το σύστημα αναερόβιας πρόωσης (AIP), την παραγωγή δηλαδή ηλεκτρικής ενέργειας από κυψέλες υγρών καυσίμων. Το σύστημα αυτό απαλλάσσει τα Υ/Β αυτού του τύπου (όποτε επιχειρησιακά απαιτείται) από την διαδικασία εκτελέσεως αναπνευστήρα για τη φόρτιση των συστοιχιών του, μια διαδικασία που καθιστά τα Υ/Β ευάλωτα σε εντοπισμό από ανθυποβρυχιακές μονάδες.

ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ

Τα Υ/Β κλάσεως 214 θα είναι πλήρως εφοδιασμένα με τις κεραίες, πομπούς και δέκτες που είναι απαραίτητα για τις επικοινωνίες τους.

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Τα Υ/Β κλάσεως 214 του Πολεμικού Ναυτικού θα φέρουν το ολοκληρωμένο οπλικό σύστημα ISUS της εταιρείας ATLAS ELEKTRONIK, του οποίου οι κονσόλες με τη δυνατότητα της μεταξύ τους εναλλαγής λειτουργιών, θα αποτελούν τα απαραίτητα συστήματα ναυτιλιακής έρευνας, όπως RADAR, ESM, GPS, ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ κ.τ.λ. Φυσικά πολλά σύγχρονα τεχνολογικά επιτεύγματα, όπως ιστοί OPTRONIC με πολλές δυνατότητες απεικόνισης θα αποτελούν σημαντικά ναυτιλιακά αλλά και επιχειρησιακά βοηθήματα.

ΟΠΛΙΣΜΟΣ

Στο οπλικό Σύστημα ISUS ολοκληρώνονται, τόσο οι τορπίλλες, όσο και τα Κατευθυνόμενα Βλήματα SUBHARPOON , τα οποία θα φέρει το Υ/Β στους 8 Τ/Σ και στις θέσεις εφεδρικών όπλων.

SONAR

Στο ίδιο οπλικό σύστημα ενσωματώνεται, παθητικό SONAR μεσαίων και χαμηλών συχνοτήτων, SONAR ναυτιλίας / εντοπισμού ναρκών, ενεργητικού SONAR και άλλες υποβοηθητικές λειτουργίες για την στοχοποίηση και επίλυση προβλήματος βολής.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Το προσωπικό Υ/Β τ. «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» συνίσταται από 6-7 Αξιωματικούς και από πλήρωμα 28-30 ανδρών (Μονίμων Υπαξιωματικών και Επαγγελματιών Οπλιτών)

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Τα Υ/Β τ. «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» μπορεί να μεταφέρει επαρκή τρόφιμα και πόσιμο νερό για πλου έως 50 ημέρες, ενώ δεν υφίσταται πρόβλημα ανεφοδιασμού με καύσιμα – λιπαντικά.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ