2016-06-24 21:24:14
Φωτογραφία για Αργεντινή: Θέμα για τα Φόκλαντ έθεσε στον ΟΗΕ η ΥΠΕΞ…
Μεθοδικά εργάζεται η διπλωματία της Αργεντινής για τα Φόκλαντ, αναμένοντας την επόμενη ημέρα, μετά την αποχώρηση του Νοτιοκορεάτη γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για να δράσει. Μόνιμος στόχος παραμένει για την Αργεντινή η ανάκτηση της κυριαρχίας επί των νήσων Φόκλαντ («Μαλβίνες» αναφέρθηκαν προφανώς!), δήλωσε ενώπιον του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών η Αργεντινή υπουργός Εξωτερικών, Σουζάνα Μαλκόρα, υποψήφια για την αντικατάσταση του Κορεάτη γενικού γραμματέα του Οργανισμού, Μπαν Κι-Μουν το 2017.

Η Αργεντινή ΥΠΕΞ απηύθυνε έκκληση στη Βρετανία για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων αναφορικά με το στάτους των διαφιλονικούμενων νήσων, μιλώντας ενώπιον της ειδικής επιτροπής του ΟΗΕ που ασχολείται με τα θέματα απόαποικιοποίησης (United Nations’ Special Committee on Decolonization), δηλώνοντας ότι ζητούμενο θα είναι η εξεύρεση ειρηνικής και οριστικής λύσης στο πρόβλημα.

Η Βρετανία από την πλευρά της, ακολουθώντας μια τακτική βγαλμένη από τα… κιτάπια της πάλαι ποτέ Βρετανικής Αυτοκρατορίας, δεν αρνείται επισήμως να καθίσει στην τράπεζα των συνομιλιών, απλά το θέτει υπό την έγκριση των κατοίκων των Φόκλαντς που είναι αρνητική αφού είναι Βρετανοί πολίτες και δεν επιθυμούν να περάσουν υπό αργεντίνικη κυριαρχία!


Είναι χαρακτηριστικό, ότι στο πιο πρόσφατο δημοψήφισμα για το θέμα, που διεξήχθη το 2013, το 99,8% των συμμετεχόντων ψήφισαν υπέρ της διατήρησης της κατάστασης ως έχει, στέλνοντας μήνυμα, κατά τους Βρετανούς, ότι δεν επιθυμούν τη διεξαγωγή οποιασδήποτε συζήτησης αναφορικά με το μέλλον τους!

Παράλληλα, απορρίπτουν μετά βδελυγμίας τις κατηγορίες των Αργεντινών, ότι ο βρετανικός πληθυσμός μεταφέρθηκε και εγκαταστάθηκε στο νησί σε μια προσπάθεια να του προσδώσουν «βρετανικό χαρακτήρα», επί της ουσίας όμως να ελέγξουν μια περιοχή πλούσια σε υδρογονάνθρακες… Ωστόσο, πληροφορίες που θέλουν τις ΗΠΑ να υποστηρίζουν την υποψηφιότητα της Μαλκόρα για τον ΟΗΕ, έχει σε έναν βαθμό πανικοβάλει τους Βρετανούς, αφού αντιλαμβάνονται ότι οι εποχές έχουν αλλάξει από το 1982, καθώς και οι διεθνείς ισορροπίες.

Το ζήτημα αυτό χρήζει συστηματικής παρακολούθησης και από την ελληνική πλευρά, καθώς τις εξελίξεις του στο νομικό και πολιτικό πεδίο θα μπορούσαμε να τις βρούμε μπροστά μας σε ζητήματα της ανατολικής Μεσογείου Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ